e mërkurë, nëntor 29, 2006

CILËT JANË AKADEMIKËT GREKË ME ORIGJINË SHQIPTARE

Nga Arben LLALA

“Arvanitasve të shekullit të 20-të u faturohet nga historia humbja e gjuhës së tyre dhe fajtorët më të mëdhenj janë intelektualët arvanitas, që përndryshe nuk qenë dhe të pakët në numër. Shumë prej tyre përfshihen në listën e emrave më të shndriçëm, që i dhanë lavdi Greqisë së Re.” (Aristidh Kola)

Shqiptarët kanë dhënë një ndihmë të madhe në pavarësinë e Greqisë. Ata kanë luftuar përkrah grekëve kundra turqve derisa më 1821 Greqia shpalli pavarësinë. Por shqiptarët kanë dhënë një ndihmë të madhe edhe në themelimin e Akademisë së Athinës.
Kështu në vitin 1926 ministri arsimit të Greqisë Dhimitër Egjiniti, arvanitas nga Egjina, raportoi dhe u botua Urdhëresat Kryesore më 18 mars 1925 për hapjen e Akademisë së Athinës e cila ndërtimi i saj u financuar nga një shqiptar i quajtur Simon Sina dhe ishte nga Voskopoja. Në këtë përmbledhje të shkurtër do të sjellim prejardhjen vetëm të disa nga akademikët grekë të Akademisë së Athinës që ishin me origjinë shqiptare.

Dhimitër Egjinit lindi më 1862 ai rrjedh nga një familje e lavdishme detare arvanitase, që ishte vendosur në Egjina. Babai i tij quhej Dionis Panajotu. H. Haxhi, që e ndryshoi në Egjiniti mbiemrin e familjes së tij. Pothuaj gjithë pasurinë e tij ia fali shtetit grek. Është ai që në testamentin e tij la të hollat dhe u ndërtua spitali i sotëm që mban emrin ,,Egjiniot,,.
Bir i këtij mjeku të madh është Dhimitër Egjiniti, që lindi në Athinë më 1862. Pas mësimeve në gjimnaz, u regjistrua në seksionin e matematikës të Insitutit Filozofik të Universitetit të Athinës dhe mandej me bursë të këtij universiteti, studioi për Astronomi në Sarbonë dhe në Londër. Më 1896 Dhimitër Egjiniti u bë profesor i Astronomisë në Universitetin e Athinës. Asteroskopi i Athinës ia dedikon ekzistencën dhe formën e tij e deri sot Dhimitër Egjinit aq sa mundë ta quajnë atë me emrin Dhimitër Egjiniti.
Dhimitër Egjiniti është themelues i Akademisë së Athinës dhe një nga të parët autorë të saj. Në vitin 1929 ishte kryetar i Akademisë së Athinës dhe më 1933-1934 sekretar i përgjithshëm i Akademisë. Vdiq më 1934.

Angjello Gjini është një tjetër antar i akademisë së Athinës. Ai lindi në vitin 1859. Gjinët janë familje e madhe arvanitase që ishin vendosur në ishullin Speca. Historia e familjes Gjini nis që përpara Revolucionit të 1821. Gjyshi i Angjelo Gjinit, Antonio Gjini, kapedan me anijet e veta, ndërmori më 1793 të mbartë nga Stambolli në Francë, nëpunësin e lartë me mision special, duke thyer bllokadën e bregdetit të Francës, që i ishte imponuar atëhere.
Angjelo Gjini studioi në Gjermani, në Universitetin Politeknik të Oresdenit. Harrilla Trikupi e ftoi Angjelon të vinte në Greqi. Angjelo Gjini është krijuesi i vërtetë dhe organizuesi i Universitetit Politeknik Meçovio, që mban edhe sot trajtën që i dha ky shkencëtar i ndritur arvanitas.
Mund të themi pa frikë se Universiteti i Athinës, siç është sot, është vepër e Angjelo Gjinit, që veç të tjerave, dha mësim deri më 1928, kur vdiq.

Sotiri Skipi është nga familja e lënduar epiriotase arvanitase, Skipidët, që ishin komitë kryengritës. Në luftën për liri të kombit vepruan kudo. Morën pjesë në daljen nga Mesologji, në Rumeli, me arvanitas nga e njëjta farë e Karaiskaqit, në Poloponez, në Neokastro dhe kudo ku i thërriste detyra për lirinë e atdheut të tyre, Greqinë. Disa Skipidë patën lumturinë ta shikojnë të lirë atdheun për të cilën derdhën kaq gjak dhe e nderuan disi veçanërisht.
Nga këta Skipidë (Shqipë) ishte Sotir Skipi që lindi në Athinë më 1881.. Fatkeqësitë në jetë e sollën në Paris, ku jetoi për shumë vjet. Atje u përzje me shkrimtarë dhe ndoqi mësimet estetike dhe letërsie. Ishte mik i ngushtë i Zhan Moreasit, i Pol Farit. Më 1922 u nderua me Laurentin e Letrave dhe Arteve dhe më 1929 e emëruan sekretar i përgjithshëm i shkollës së Arteve të Bukura.
Më 1946 u zgjodh Antar i Akademisë së Athinës. Vdiq më 1952 në Francë, ku kalonte zakonisht stinën e verës.

Gjeorgjio Sotiriu lindi më 1880 në një familje arvanitase në ishullin e Specas më 1880. Pas shkollës, studioi në Fakultetin Teologjik në Universitetin e Athinës. Mandej shkoi në Gjermani dhe Austri, ku u muar posaçërisht e historinë e artit bizantit dhe mbishkrimet.
Më 1926 u bë Akademik dhe më 1941 u zgjodh kryetar i Akademisë së Athinës.
U bë antar i Akademisë së Rumanisë, i Akademisë Dei Lincei të Romës, i Fakultetit Arkeologjik të Berlinit, Vjenës dhe Pragës. U nderua me shumë medalje dhe vlerësime. Gjeorgjio Sotiriu ishte një vlerë shkencore me njohje ndërkombëtare.
Vdiq më 1965 në Athinë.

Spiridon Doda. Është nga familje luftëtarësh të Hidrës.
Janë të njohura bëmat heroike të gjyshit të Spiro Doda, që luftoi rreptë turqit e ngujuar në Akropoli.
Spiridon Doda lindi në Athinë më 1878 dhe, pas gjimnazit, vazhdoi Universitetin e Athinës dhe më pas ndoqi studimet në Gjermani dhe Holandë.
Më 1925 u bë profesor i Farmakologjisë Eksparimentale, dhe më 1927 u bë profesor i Fiziologjisë Eksperimentale, dhe dha mësim deri më 1947, kur u tërhoq.
U zgjodh antarë i kademisë së Athinës më 1913 dhe kryetar i saj më 1943-1944..
Vdiq më 19 nëntor 1958.

Kostandin Horemi lindi më1898. Është Arvanitas nga Klementi i Karintias. Lindi më 1898, pas gjimnazit studioi në Fakultetin e Mjeksisë në Universitetin e Athinës. Më 1923, shkoi në Berlin, ku punoi mjek në kopshtin Bashtiak të fëmijëve dhe më 1929 u bë drejtor i këtij kopshti.
Më 1935 zgjidhet pedagog i rregullt i Universitetit të Athinës, dhe më 1958 u bë antarë i Akademisë së Athinës.
U muar me tuberkulozin tek fëmijët, me anemikë në Greqi dhe ndërmori drejtimin e kërkimeve të rëndësishme me qëllim verifikimin e shëndetit të fëmijëve grekë. U ekzaminuan 65.000 fëmijë dhe punimi u ndërpre sepse Horemisi u kap nga gjermanët pushtues.
Vuri qëllim publikimin e studimeve pediatrike. Nuk arriti ta plotësoj veprën e vet. Vdiq më 1966.

Aleksandro Diomidi është nga familje e madhe e pasur arvanitase, që zbriti nga Epiri dhe u vendos në ishullin Speca. Familja Diomidi ushtruan detarinë, dhe bënin tregti në Mesdhe. Mbiemri fillestar ishte Qiriako dhe e ndryshuan që të ruhen emrat klasikë grekë.
Në kryengritjen e 1821 dhanë të gjithë pasurinë. Është fjala për një familje të ndritura..
Aleksandër Diomidi lindi më 1875. Vazhdoi Fakultetin Juridik në Universitetin e Athinës dhe, në vazhdim, në Francë dhe Gjermani.
U bë ministër i Ekonomisë më 1913, ministër i Drejtësisë më 1918, ministër i Jashtëm më 1922, drejtor i Bankës Kombëtare, Kryetar i Këshillit të lartë ekonomik etj.
Më 1945 u bë antar i Akademisë së Athinës. Vdiq më 1950.

Vasil Egjiniti lindi në Athinë më 1875. Pas studimeve në Fakultetin e Filozofik të Athinës, vijoi studimet në Paris. Më 1904 u caktua profesor i matematik-fizikë në Universitetin e Athinës ku dha mësim deri më 1947.
Studimet e tij në Mekanikë, Elektrik, Meteorologji dhe Astronomi janë shumë të rëndësishme. Zhvilloi një veprimtari të vyer drejtuese adimistrative në Universitetin e Athinës, kryesisht në sektorin ekonomik. Ia doli të ndërtojë sallën e laboratorit dhe të rregullojë çështjen ekonomike të Universitetit në periudhën e vështirë të pushtimit gjerman.
Më 1952 u bë Akademik i Akademisë së Athinës.
Vdiq në vitin 1959.

Maksim Miçopulos është nga familje e mirëfilltë arvanitase. Mbiemri i mëparshëm i familjes ishte Rizos. Familja Miçopulos u shpërngul nga Epiri dhe me familjet e tjera arvanitase u vendos në Peloponez, që atëherë ishte plotësisht i banuar me arvanitë. Nga kjo familje vjen Maksim Miçopulos. Është biri i Konstandin Miçopulos që themeloi Muzeun gjeologjike mineral të Universitetit të Athinës.
Maksi lindi në Athinë më 1897. Studioi shkenca natyrore në Universitetin e Athinës dhe u specializua në Mynih të Gjermanisë për gjeologji dhe paleontologji.
Më 1955 bëhet Akademik. Me rëndësi janë kërkimet e tij profesionale për të cilat u dekorua nga Akademia e Athinës.
Vdiq më 1968.

Vasil Malamos lindi më1909.
Nga viti 1550 Malamët janë një familje luftëtarësh nga Epiri. Jorgo Malamos ishte komandant i një grupi suljotësh dhe u nderua nga Kapodistria.
Pasardhës i kësaj familje është Vasili Malamos i cili lindi në Athinë në vitin 1909. Ai studjoi në fillim në mjeksi në Athinë dhe më vonë në Hamburg.
Punoi në Universitetin e Hamburgut, të Frankfurtit, dhe pranë zbuluesit të penicilinës A. Fleming. Shkoi në Brazil për kërkimet në fushën e sëmundjeve tropikale.
Më 1953 u bë pedagog në Universitetin e Athinës dhe drejtor i Spitalit në Athinë.
U bë Akademik më 1970, dhe vdiq më 1973.
Vlerën shkencore e njohur botërisht, i propozuan të drejtonte punimet e mjekësisë qelizore dhe Biologjike, që u mbajtën në Athinë, por atë vit ai vdiq.

Dhimitri Kaburoglu lindi më1852. Mbiemri Kaburoglu është i mëvonshëm. Preardhja e familjes së Dhimitrit është nga Stambolli, por që ishin në fillim familje e madhe arvanite nga Epiri. I pari që mori mbiemrin Kaburoglu kishte baba Kurizo, dhe turqit e quajtën Kaburoglu-bir i kurrizos dhe qysh atëhere u ngeli mbiemri Kaburoglu. Gjithë para ardhësit janë njerëz të shquar të kohës dhe gratë me të cilat u martuan ishin nga familje zyrtare të Fanarit (Stamboll).
Babai, Grigori, boton revistën "Efterpi" dhe nëna e tij, Marina Jeronda boton "Përralla dhe fjalë të urta Athinare"
Dhimitër Kaburoglu studioi për drejtësi në Athinë, punoi si avokat dhe më pas hyri në fushën e drejtimit të punëve publike. Në vitin 1927 bëhet Akademik. Vdiq më 1942.

Teofili Voreas lindi në Marusi në vitin 1873. Është nga familje arvanite të Marusit. Pasi mbaroi studimet e fakultetit ku u dallua, u caktua ndihmës i Profesor Dhimitër Egjinitit në Asteroskopin e Athinës. E tërhoqi Filozofia dhe Teologjia. Studioi në Fakultetin Filozofik-Teologjik në Universitetin e Athinës.
Më 1912 u caktua pedagog i Filozofisë në Universitetin e Athinës ku dha mësim deri në vitin 1939 dhe si pedagog nderi deri më 1946-1949. Nga viti 1913 deri më 1925 u përpoq për krijimin e laboratorit psikologjik ku u bënë mjaft kërkime eksperimentale serioze.
Më 1926 u bë Akademik dhe më 1936 kryetar i Akademisë së Athinës.
Vdiq më 1954.

e diel, nëntor 26, 2006

Leter e hapur forumit te alb-shkences

Rektorin e Universitetit te Prishtines prof.dr. Enver Hasanin dhe magjistrin e shkencave Flori Bruqin, forumi virtual "Alb-Shkenca.org" nuk mund ti denigroje...

Te kontestosh veprimtarinë e letrarit , publicistit ,shkencëtarit ,erudit tone Flori Bruqi, nga Kosova, i cili ka botuara mbi 20 libra( letrare dhe shkencore),si dhe ti kontestosh punimet e tij nga një person qe mundet te mos ia ketë haberin fare se kush është Flori Bruqi emrin e te cilit nuk ja mbajta mend është pa dyshim te kontestosh mbi 60 shkencëtare(redaktor,recensent,mentor etj) si dhe vete shkencën shqiptare ne përgjithësi.Do te pyes artikullshkruesin se ,kush është ma aktiv prej shkencëtareve dhe letrareve tane ne Kosove me shume se sa Flori Bruqi?!

Le te me tregoj artikullshkruesi naiv, mellagoman dhe i çoroditur për ate qe shkruan?...

Kjo është një turp i blogut tuaj shume te lexuar Alb-shkenca.org ,moderatorëve te saj si dhe vete artikullshkruesit qe dëshiron te krijoje konfuzion e te hedhe balte edhe për shkencëtarin prof.dr.Enver Hasani.

Përsëri me lind pyetja natyrshëm – Me sharje dhe shpifje me mellagomani dhe tymnaja me fjale te ulta e denigruese kujt i sherben artikullshkruesi juaj?

Është koha qe me shume se kurrë shqiptaret kudo qe janë, te ruajnë e konsolidojnë unitetin si asnjëherë tjetër dhe te kurajojne shkencëtarët e letraret te shkruajnë e botojnë me shume per çështjen tone te madhe kombëtare atë te pavarësisë se Kosovës siç po bene edhe zoti Bruqi.

Ju te nderuar moderator te Alb-shkences nuk mund ta diskreditoni dot Flori Bruqin me zhgarravina te pa baza dhe teje dashakeqe sepse ne te gjithë e njohim si shkencëtare,gazetare publicist ,moderator te shume forumeve brilante,prandaj është ne dinjitetin tuaj qe ta përgënjeshtroni artikullin tuaj te pa baze te ngritur mbi bazën e sharjeve dhe shpifjeve dhe te jeni sa me realiste dhe objektiv ne vlerësimin e punës se letrareve dhe shkencëtareve tanë ne Kosove dhe ne Shqipëri.

Moderatori :Engjell Shehu,Belgjike

27.11.2006.
bardh frangu
Reply-To : "Alb-Shkenca (www.alb-shkenca.org)"
Sent : Wednesday, November 22, 2006 1:44 PM
To : alb-shkenca@alb-net.com
Subject : Re: [Alb-Shkenca] [Alb Shkenca] diplomat falso|
|
| Inbox
--- Alb-Shkenca: Forumi Mbarekombetar i Studiuesve Shqiptare ---
(www.alb-shkenca.org)
--- Ndalohet ribotimi pa lejen e autorit dhe te Alb-Shkences ---Të nderuar miq,
paraqitja e Bruqit në listën e këtij forumi është dëshmia më e mirë e rëndësisë dhe rolit të tij; të gjithë gjejnë hapësirë për t'u shprehur-mrekullia vetë! Megjithatë shkrimi i Bruqit, përkatësisht mbrojtja e tij nuk i bën fare nder profesor Hasanit, përkundrazi. Flori Bruqi është dashtë ta arsyetojë diplomën e tij e jo tëmerret me atë të rektorit Hasani. Pastaj ka qenë e ndershme të dëshmojë se ku dhe si nisi të merret me gazetari! Këto gjëra është dashtë t'i bëjë Bruqi, i cili në kohën më të vështirë në Kosovë ka arritur që nëpërmjet shkrimtarëve të padinjitetshëm të bëhet edhe vetë shkrimtar!!! Por e gjithë kjo nuk e pivon Bruqin nga e drejta për t'u shprehur, përkundrazi.
Ndryshe, pazarllëqet me diploma dhe tituj akademik tashmë janë një gjë të cilën e kanë kuptuar edhe sorrat, të cilat kohë më parë sulmuan njerëzit para Kuvendit të Kosovës, ndoshat edhe për këtë shkak!!!

e shtunë, nëntor 25, 2006

Flori Bruqi :Mos t’ju ardhte merzi mesoni pakez psikologji

Psikologjia eshte nje subjekt i popullarizuar i cili koheve te fundit eshte duke u rritur interesimi per studimin e saj. Fjala psikologji per te paren here eshte paraqitur ne Angli me 1693 por nuk eshte perdorur dhe nuk eshte kuptuar nje kohe te gjate deri ne vitet 1800. Eshte sinonim i perbere nga dy fjale greke "psyche" dhe "logos". Psyche ne menyre origjinale nenkupton frymarrje(respiracion) por me vone eshte nenkuptuar si shpirt sepse frymarrja eshte indikuar shpirtit e cila ende nuk e ka leshuar trupin. Ne mitologjine greke Psicho ka qene nje grua e cila ka qene ne mardhenie dashurie me perendine e dashurise Erosin. Ai ishte dashnor i saj por kishte nje kusht ndaj saj qe mos t'ia shikonte fytyren e tij kurrë. Por nga kurioziteti Psichoja-nje natë vendosi nje qiri per t'ia shikuar fytyren ne momentin kur e kupton Erosi athere e magjepse ate. Per t'ia arritur ngadhenjimit eshte dashur te beje nje lufte te madhe me perplot rreziqe por ne fund ajo eshte transformuar ne perendeshe dhe i'u eshte bashkangjitur Erosit ne parajse. Psycha simbolizon shpirtin njerezor. Gjate shekullit te shtatembdhjete kuptimi i fjales psiche eshte shenderruar ne kuptimin e mendjes. Logos nje fjale tjeter greke ka nenkuptuar shkencen ose arsyen. Sipas rrugeve Greke psikologjia nje kuptim mbi arsyen ose mbi mendjen, ose si thuhet sot studimi mbi mendjen.
Log, nuk është fjalë greke. Prejardhja e saj është nga ilirishtja e vjetër. Fjala ka mbrritur deri në ditën e sotme në kuptimin e saj fillestar. Log - lo/gu - lo/gje - gjet... - Shesh i vogël. Logu i fshatit, i kuvendit. U mblodhën në log. Natyrisht nënkupton edhe lëndinë. Siç dihet, në kohën e Sokratit dhe para tij, shkrimi ekzistonte por mundësia për të shkruajtur ishte e paktë dhe thuajse çdo gjë, qoftë edhe diskutimet filozofike(lexo Platonin) bëheshin në vende të posaçme, në sheshe, në "Log", e natyrisht meqënëse në një diskutim ishte e domosdoshme prania e dy e më shumë pjesmarrësve, lindi fjala "Dialog" dhe shumë të tjera, ku rrënja ruhet në trajtë dhe përmbajtje e pandryshuar.


Arsyeja (greq. λογική, logiki dhe lat. ratio) në filozofi është aftësia ose ecuria nëpërmjet së cilës vetëm qëniet njerzore ushtrojnë mendimin, kryesisht atë abstrakt (të nxjerrë) në lidhje me botën dhe kuptimin e saj, të njohjes dhe veprimit në jetën tonë të përditshme. Arsyeja është pasuria më e madhe e njohurisë, që mbikqyr kuptimin "përzgjedhës" dhe vendos apo njeh kufizimet e tij.
Vetëdija (lat. conscientia) është aftësia e zotëruar, e gjendjeve mendore si mendimit, vetëkujdesit, emocionit, ndjeshmërisë, perceptimit, urtësisë dhe kujteses në lidhje mes vetvetes dhe mjedisit. Dukuria e vetëdijes shikohet shpesh si një nga problemet më të mëdhaja ende të pazgjidhura të filozofise dhe shkencave natyrore. Deri tani nuk ka ndonjë përkufizim të përgjithshëm të saktë dhe të pranueshëm për vetëdijen.

Vetëdija është lëndë studimi në psikologji, neurologji, filozofine mendore dhe shkencën njohëse (kognitive).

Besimi është siguri në kontekst të të qëndrimit (kur e merr formën e mosbesimit), veprimit dhe vendosshmërisë. Besimi nënkupton qëndrimin e sigurt mbi dhe të pa luhatshëm ndaj çështjes së parashtruar dhe përfshin veprimet për të favorizuar dhe mbrojtur këtë çështje si dhe vendosshmërinë për të promovuar dhe propaganduar vërtetësinë e çështjes së parashtruar.

Dyshimi është pasiguri në kontekst të të besuarit (kur e merr formën e mosbesimit), veprimit dhe vendosshmërisë. Dyshimi nënkupton sfidën për të marr një vendim mbi një çështje duka patur parasysh efektet pasuese që do të vijnë pas realizimit të vendimit.

Emocioni (lat. ex - jashtë; motio - lëvizje; emocion - nxitje) është një shtytje nervore që shkakton një organizëm të veprojë. Emocioni është një gjëndje mendore e fuqishme dhe e pandërgjegjshme që shoqërohet shpesh nga ndryshime fiziologjike si gëzimi, dashuria, keqardhja, urrejtja, nderimi etj. Emocioni është edhe një gjëndje mendore ngacmuese apo shqetësuese dhe ndijuese.
Emocioni dallohet nga ndjenja, ngaqë emocioni është një gjëndje psiko-fiziologjike që nxit një organizëm të veprojë. Emocionet studiohen ndër të tjera nga psikologjia, psikiatria, filozofia, neurologjia, fiziologjia, sociologjia, biologjia dhe nga studimi trunor

Kujtesa është aftësia e një organizmi (nëpërmjet trurit) të mbajë, ruajë, të rendisë lajmet dhe t´i riktheje ato.

Harresa është ana e kundërt e kujtesës.

Fazat kryesore të përpunimit të kujtesës janë:

• Ndryrja : përpunimi i lajmit të marrë.

• Ruajtja (stivosja) : krijimi i renditjes së përhershme të lajmit të ndryrë.

• Rikthimi: përtëritja e lajmit të ruajtur (stivosur), kur ai nevojitet apo kërkohet.

Llojet e kujtesës mund të klasifikohen në dy mënyra:

• Qëndrueshmëria e kujtimit.

• Lloji i lajmit të kujtuar.

Sekreti per te pasur nje kujetese te mire eshte te mesojme gjithmone gjera te reja dhe interesante. Shkencetaret e Univeristeti i kolegjit (University of college) ne Londer kane vertetuar se kur mesojme gjera te reja dhe interesante, nxitet nje qender e trurit pergjegjese per kenaqesine. Dhe kjo na ben t´i kujtojme me lehte ato qe kemi nxene.

Mendimi është veprimtaria trunore e njeriut që merret me përpunimin dhe sendërtimin e lajmit nëpërmjet përfytyrimit, kujtesës dhe kuptimit për të vendosur, ndërmarrë apo zgjedhur një veprim sipas qëllimit, përfundimit, planeve dhe dëshirës; aftësia e ecurisë së të menduarit ose arsyetuarit dhe njohjes, një besim apo gjykim vetjak që nuk është i bazuar në dëshmi apo siguri.

Mendja (gre. nous, lat. mens, ang. mind, fra. esprit) është veprimtaria e trurit dhe në veçanti, shkallëve të vetëdijes si personaliteti, mendimi, dëshira, perceptimi, arsyeja, kujtesa, përfytyrimi, mençuria dhe emocioni. Megjithëse shumë lloje kafshësh ndajnë me njeriun disa prej këtyre aftësive, emërtimi është i lidhur zakonisht me qëniet njerzore.


Psikoanaliza u formua nga Sigmund Freud, i cili edhe e krijoj atë duke u bazuar së pari ne mendimet e tij personale dhe pastaj që ta dijë vetë se; si dhe perse ai ishte i frigësuar nga vdekja , fobia dhe dhimbja.Ai filloj duke e analizuar së pari veten e tij cka kjo dergoj më vonë deri të ajo , kur ky filloj edhe ti analizoj njerezit e tjerë,pra pacinetet e tij. Psikoanaliza është vetem ajo që të tregoj dhe hulumtoj se perse njerezitë sillen ne menyra të ndryshme ne terë jeten e tyre te perditeshme,dhe se do të ishte mirë që të dihet se perse njeriu frigohet nga lashtesia,erresira, nga insektet etj etj , por do të ishte edhe mirë që të dihej nga kjo se , perse njerezit kan nganjehere edhe sjellje kriminele dhe cka fshifet prapa tyre.

E tera u pasqyrua në një pjesë të madhe të njerezve për shkak të psiqikes së tyre të semurë,por edhe të gjendjes së pergjtheshme psiqike. Psikoanaliza i përkushtohet njohuris dhe shpirtit te njeriut. Freud ishte vetë mjekë dhe se gjendjet neurotike të pacienteve të tij për të ishin shumë interesante për ti studjuar.Psikoanaliza i sqaron ankthet dhe ankthet e detyruara si një llojë perjetimi të tronditjes të cilat kan lenë gjurmë qysh ne fëmijeri. Njeriu nuk duhet që të ketë problemet ë medha ose thjeshtë të jetë i sëmurë psiqik që të kerkoj ndihmen nga Psikologu për trajtim në ndonjë terapi. Por shumica e njerezve e kan një frigë ne veten e vetë qe¨të mos jenë si të shenuar ose regjistruar , mendojnë se kjo ështe një punë qe duhet te mbahet seket .

E verteta është se´psikoterapia në të shumten e rasteve mirret me problemet e jetes së perditshme të psikologjisë njerzore, të cilat probleme , cdo njeri i njef ne veten e vetë por lufton kunder tyre duke i mbajtur si sekret ne brendesin e vetë.Por psikoterapia ka të bejë më se shumti me mjekimin të lirë mental sesa me atë te psikiatrisë,qe në cdo rast qellimi i terë kesaj është që njeriu të jetë mirë dhe i menqur me veten e vetë , ta zbulojë ”unin” e vetë, sesa të mjekohet me medikamente oset ek ndoj llojë qendre psikiatrike me pa nevojë.

Mbrenda ketyre viteve , shumica me kan kontaktuar dhe thuja se cdo njëri ka thenë se ”Une nuk kam probleme të mëdha psiqike që të kerkoj mjekin në psikoterapi.” , dhe nga kjo ka rezoltuar se ata nuk e kan marrur si rast seriz nevojen e mjekimit të tyre në ketë drejtim , por në filllim janë mbyllur ne vete , duke i ikur të vertetes , dhe më pas pas një kohe , ur nuk kan mundur të rezistojnë , janë lajmeruar prapë që të kerkojnë ndihmë. Psikoterapia nuk ështe asgjë tjeter vetem terapi e lirë dhe udhezim për mirqenjen shpirterore.

Ështe normale të jetë jonormale

Shumica e njerzve kan një mardhenje të mirë siq edhe e quajnë mardhenje dhe dije normale. Të jesh sikur që je vetë dhe të kesh një vetbesim të plotë, kerkohet që njeriu të largohet nga ai mendim duke e bëre në vetë ketë që ta vlersoj veten si të tjeret dhe të filloj që ti bejë pyetje vetevetes se kush ne¨te vertet ai ose ajo janë, ose kush jam. Êshtë e pamundur që njeriu të ketë mundesi që te jetë sikur ata te tjeret , sepse ketu njeriu bie ne ndeshë me origjinalitetin e tij personal.Nese ti mendon se je si të githë te tjeret , s´duhet për të harruar se ti je me ndryshe nga tjeret dhe origjinal ne veten tende. Edhe nese je i sëmurë psiqikishtë , ke te drejtë të llogarisesh se ti je një pjesë e njerezis dhe kerkon respekt nga rrethi, pra pamvarsishtë nga bindja e jote njerzore ose nga momentet e ndoj llojë semundje në jeten tënde.Cdo njeri vlenë aq shumë sa i tjeteri.

Një Psikoterapeut mundet shpesh qe të ndihmoj ty që te kuptosh dobesit e tua dhe të mesohesh të jetosh me një penges tënden të cilen e mbanë ne brendesi , ose ne anen fizike të trupit, me një fjalë te mesohesh të jetosh edhe si handikap sepse je qenje njerzore si të gjithë. Nese ke problem serioz do të ishte më mire qe ta kuptosh natyren e atij problemi dhe si të tjeret e kuptojnë ketë llojë problemi , e jo të rrish i fshehur nen hijen e marres (turpit)ose të luftosh me veten tënde dhe me ajrin që të rrethon.

Mendimet joreflektuese

Një pjesë e mendimeve tona formulohen në një kohë te larget ose të harruar dhe nga një situatë e vështirë e femijeris, dhe kjo është një shenjë e pershtypjes infratile dhe keto mendime munden që të na e bejnë një erresirë dhe jovullnet qe ti planifikojmë ardhmeritë tona dhe mundesit tona ne jeten e më tutjeshme. Keto mendime me te cilat as nuk mundemi të mendojmë na vijnë në kokë pa dshiruar dhe keto e bejnë një llojë bllokade ku ne nuk mundemi të refkleksohemimë për se afermi, nese ndoj person tjeter nuk na kshillon që te llogarisim ne ardhmerin tonë,sepse keto mendime te lartë permendura zoterojnë mbi ndjenjat tona në menyren mekanike dhe ne atë automatike dhe e zvogëlojnë edhe deshiren tonë jetsore. Keto janë mendime qe nuk benë të mendojmë me to.Procesi i mendimit ndalet dhe futen mendime të cilat në menyren e pakontrolluar sillen vetem ne një rrethë , nuk shokjnë më perpara por vetem aty, ndersa ne behemi te papjekur qe te mesohemi nga pervoja e hidhur. Nganjehere , keto lloje te mendimeve janë large nesh dhe nuk gjindem me ne për të miren e uni-t tonë , por vijnë ne koken tonë aq shpejtë ne një citat të pa pershtateshme , kur as ne nuk e dijmë se qka po ndodhe me te vertet me ne. Ne "e dijm" se qdo here jemi pafat,dhe se nuk është ide e mirë që te provojmë dhe të ndryshojmë , se ne nuk mundemi ti bejmë disa gjëra, se të tjeret kan qdo here te drejtë,se te gjitha femrat janë joreale (fals) burrat janë zullumqar,dhe se te tjeret do të largoheshin nga ne , nese ata na njohin ne dhe brendesin tonë se qka fshehim dhe bajmë ne në veti. Në keto rrethan lindë asgjë me shumë se vetbesimi i ultë i cili më pa tjeter duhet që të kërkoj këshillen dhe ndihmen e Psikoterapeutit.Sigmund Freud

(1856 - 1939)

Sigmund Freud (Zigmund Frojd) lindi më 6 maj të vitit 1856 në Freiberg, një qytet ne Mähren (Çekia e tashme). Familja e tij i takonte kultures hebraike në ketë qytet dhe ky ishte një nga 130 judenj në një qytet të banuar nga 4500 banorë. Frojdi filloi universitetin në moshën 17 vjeçare, por nuk u ligjërua si mjek pas provimeve derisa i plotesoi 25 vjet. Por kur u ligjërua, (pra kur mori provimet) ai u punësua menjëherë në spitalin e Vjenës. Në vitin 1903 Frojdin e takojmë si profesor, pas 17 vitesh përvoje pune në profesion (koha normale ishte tetë vjet), ndërsa në vitin 1886 u martua dhe kishte gjithsejt gjashtë fëmijë.

Puna e parë e Frojdit në teorinë e psikoanalizes ishte ”Studie über Hysterie” të cilën e shkroi së bashku me kolegun e tij të punës Joseph Breuer (Jozef Brojer). Ky libër u botua në vitin 1895, pra nëntë vite, pas hapjes së klinikes së tij private. Libri i parë të cilin ai e shkroi vetë ishte ”Traumdeutung” - "Ëndërrshpjegim" që doli në qarkullim në vitin 1899.

Në fillim më 1902 një grup studjuesish u interesua aq shumë rreth këtij libri saqë filluan të takohen me Freudin çdo javë në shtëpinë e tij për të diskutuar idenë e librit të ëndrrave dhe shkrimet e tjera në të.

Frojdi shkroi edhe një sasi të madhe librash dhe artikujsh mbi psikoanalizën në fillim të vitit 1900. Në këtë kohë, ai ishte 40 vjeç, që zakonisht mendohej si një moshë produktive në bazat shoqërore.

Në vitin 1908 u formua shoqata e psikoanalistëve, ku në fakt, shumë studius të jashtëm udhëtonin shpesh në Vjenë për të studjuar tek Frojdi, dhe për ketë edhe mori edhe shumë urime dhe premtime dhe komplimente.

Në vitin 1909 Frojdi u bë mjek nderi në Clark University në Amerikë, dhe po në të njëjtin vit u mbajt edhe kongresi i parë mbi psikoanalizën në Salzburg të Austrisë. Frojdi u propozua edhe për marrjen e çmimit Nobel, por edhe pse zbuloi shumë, kontribuoi shumë dhe dha teori të rëndesishme, ai nuk e mori kurrë ketë çmim.

E bija e tij Anna Freud filloj që të shkojë së bashku me të nëpër seminare të ndryshme dhe e zëvendësonte edhe atë nganjëherë. Anna e cila shkoj për analiza tek babai i saj dhe e studijoi psikoanalizen tek ai, ishte edhe si sekretare e tij, infermiere por edhe si kolege më e besuara e tij.


Përforcimi i nazistëve në Gjermani dhe përndjekja e judenjve krijoi një pasiguri tek Frojdi. Në një bashkpunim të hershëm në lidhje me një libër Woodrow Wilson (Kryetar i Amerikës) Frojd e njihte ambasadorin amerikan në Francë William Bullin dhe kishte marrëdhënje të mira me të, ky e ndihmoi Frojdin që të dalë në Angli për shkak të pasigurisë së tij në Gjermani, e gjithë kjo ndodhi në vitin 1938, kur ai kaloi në Angli.

Në vitin 1923 Frojdi u diagnostikua me kancer në gojë, dhe për këtë shkak ai bëri me dhjetera operacione që në fillimet e para të sëmundjes në Austri. Pak pasiqë ai mbërriti në Angli, dhimbjet e tij u rritën aq shumë saqë ndikuan që ai edhe e kërkoi nga mjeku që ti japë një sasi morfine vdekjeprurëse, më 23 shtator të vitit 1939.

Prishtine,25.11.2006.

TELEGRAM URIMI ADEM DEMAÇIT

Shkrimtar të dashur ,sot bacë Adem Demaçi mbushi 70 vjet, tani unë dhe ju atij ia urojm ditëlindjen dhe njëkohësisht rilindjen e tij dhe tonën.

Të falemenderoj ty bacë Adem që ishe e s’ishe vazhdimisht me ne, ti, edhe kur ishe në kazamatet serbe ishe në zemrat tona… dhe tash ,dikush të thot më zili ibeistë,enveristë,komunist,e ti mbi të gjitha ishe NJERI !
Ti ishe FLAKADAN LIRIE , andaj të takon nga unë një FALENDERIM i madhë dhe i pa harruar asnjëher.

Jemi miq jemi shokë e kolegë dhe shpresoj të ngelemi edhe më tuje.

Ju premtoj se unë nuk mund të pëkujdesem për ty,por nuk lejojë që BANDITËT TË THONË TRADHTARË,se Ti nuk ishe kurr i tillë…

Së bashku,shpesh na thoshe se tash jemi më të fortë, më afër suksesit më afër të vërtetës, më afër gëzimit...për Shqipërinë tonë,
Ushtrinë tonë,Komandant i së cilës ishe, ti Bacë në Prishtinë,Dugagjin,
Drenicë ,Llap,Gollak e Karadak,Ti Simbol i Lirise …


JU FALEMINDEROJ DHE JU UROJ SHËNDET ,MIRËSEARDHJE EDHE DITËVE TJERA SI KRYETAR I LSHK-së !

70 VJET ME NE DHE SHUMË VITE PRESIM ,QE Ti TË JESH PRAN NESH!

Sinqerisht,

Flori Bruqi,anëtar i LSHK-së

Prishtinë,24 .11.2006.

Botuar:http://dervina.com/?sherbimi=lajme&lajmi=9203-2293:42

Statusi i Kosoves : Zgjidhja e Vitit

Kosova ka qene nen administrimin e OKB qe nga fund-viti I 1998-1999, megjithese teknikisht pjese e Serbise. Historikisht ka luftuar per pamvaresine e saj dhe pas nje lufte me pasoja shkaterrimtare ndodhet perseri perballe frikes dhe dyshimeve. Asnje koncept I filozofise nuk eshte me I ngarkuar me kuptime ,me I pergjithshmi per tu kapur –por ne te njejten kohe me i kundershtuar –sesa kocepti i formes se “QENIES”, pra ekzitences.Parimi I qenies eshte A=A. Eshte e pamundur qe A te jete ndryshe nga A, domethene qe qenia te jete mosqenie…..Kjo eshte arsyeja pse Kosova do ta fitoj pamvarsine e saj.
Por Serbet e Kosoves shohin serish drejt Beogradit. Mbi 90% e Serbeve te Kosoves moren pjese ne referendumin e fundjaves se fundit te Tetorit ne fshatin e Susices, per Kushtetuten e Serbise. Shume e shohin voten e tyre si riafrmuese per sovranitetin e Serbise mbi Kosoven pra ata e shohin Kosoven si pjese Integrale e Serbise ,por zyrat e nderkombetareve deklarojne se kjo nuk ndryshon asgje ne Statusin e Kosves.
Lideri i Serbeve te Kosoves Oliver Ivanovic deklaroi se ky referendum eshte shume i rendesishem pasi keshtu, edhe nje here, Serbet konfirmojne se Kosova eshte pjese e Serbise dhe se ai vete i kishte bere thirrje tere Serbeve te Kosoves te shkojne te votojne te gjithe dhe se Kosovaret qe kane bujkotuar per shume kohe zgjedhjet e zhilluara nga Serbet ishin te perjashtuar nga referendumi I fundjaves se fundit te muajit tetor.Me kete veprim Serbet pranuan de fakto mevetesine e tyre.
Kurse nga Vjena me 9 tetor nga Zyra e Kryenegociatorit të Kombeve të Bashkuara për statusin e Kosovës Marti Ahtisari kemi marre konfirmimin se nuk ka ndryshuar asgjë në axhenden e saj sa i përket dinamikës së përcaktimit të statusit përfundimtar të Kosovës. Por, zëdhënësi i UNESKO-s në Vjenë, Remi Durlo ka thënë se do te shohim nëse zgjedhjet do te mbahen në Serbi para përfundimit të këtij viti, dhe me pas do te shihej nese Grupi i Kontaktit do te kishte ndryshim ne qendrimet e tij.
Shqiptaret e Kosoves jane pothuajse te gjithe njezeri per Pavaresine e Plote te Kosoves gje qe ngelet disi Utopike pasi, “Pavaresia e Plote pa Kushte” nuk mund te arrihet per vete faktin se Kosova eshte akoma “ ne nje gjendje shume te brishte” ku akoma nuk jane ndertuar insitucionet ligjore dhe konsitucionale te ngritura per te plotesuar kushtet per kete deshire qe ne fund te fundit eshte me e drejta.
Ndodhemi perpara situates ku Serbet kane insistuar qe me e shumta qe ata do te pranojne eshte “autonomia e qendrushme” e Kosoves por nga ana tjeter Shqipetaret e Kosoves do te refuzojne cdo ujdi qe do te mbaje Kosoven nen kontrollin e Serbise. Lideri i Kosoves Fatmir Sejdiu thote “ nuk ka rendesi se cfare eshte shkruar ne Kushtetuten e Serbise pasi ne, shume shpejt, do te kemi kushtetuten tone”.
Zgjidhja e Bashkimit Europjan per statusin e Kosoves pritet qe te propozoje ne fund te ketij muaj nje raport te nje rruge graduale te Kosoves drejt shtetesise.
Duke iu referuar Diplomacise se vendosur ne Bruksel , agjensia e lajmeve Gjermane DPA ka shprehur se plani parashikon nje periudhe te perkoheshme, gjate se ciles provinca duhet te plotesoj nje numer kriteresh qe do te sjellin gradualisht ne ne nje pavaresi te plote nga Serbia .
Kushtet perfshijne nje detyrim te plote te ligjshmerise ,ashtu si dhe c’rrenjosjen e korrupsjonit nga trupat qeveritar. Keshtu kosovaret do te provojne qe ata jane gati te perballojne apo marrin persiper pergjegjesite per pamvaresine e tyre te plote ku, ata duhet te parashikojne krijimin e 6 bashkive qe duhet te dominohen nga Serbet e Kosoves grupi i dyte etnik me i madh ne Kosove.
Ne Grupin e kontaktit per Kosoven jane vendosur 6 shtetet e permenduara me poshte –Anglia ,Franca ,Germania,Italia ,Rusia dhe Shtetet e Bashkuara dhe ato do te takohen ne 10 Nentor per nje diskutim per ceshtjen e Kosoves. Duke ndjekur miratimin e Grupit do te paraqitet edhe drafti final i propozimit per ate qe quhet Grup i Negocimit te Serbise dhe Shqipetareve te Kosoves. Megjithese ne menyre te vazhdueshme ka pasur perpjekje per mire-funksionimin e Grupit te Negocimit midis Serbeve dhe Kosovareve, ato kane deshtuar per vete faktin e mosperputhjes se madhe qe kane te dy palet ne grupin e negocimit.
Qëndrimi i Uashingtonit nuk ka ndryshuar aspak që statusi i Kosovës të zgjidhet brenda këtij viti
Uashington, 9 tetor - Qëndrimi i Uashingtonit nuk ka ndryshuar aspak dhe ai është vendosur që statusi i Kosovës të zgjidhet brenda këtij viti, tha i dërguari i posaçëm amerikan për statusin e Kosovës Frenk Uizner pas takimit me zëvëndëskryeministrin e Kosovës Lutfi Haziri. "Unë ia thashë zëvendëskryeministrit Haziri se pozicioni i Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës nuk ka ndryshuar aspak dhe ai është i njëjti: ne jemi të vendosur për zgjidhjen e statusit të Kosovës dhe jemi të gatshëm që këtë çështje ta zgjidhim deri në fund të vitit. Ne jemi duke e ndjekur së afërmi e me shumë kujdes situatën dhe nuk kemi bërë asnjë ndryshim në qëndrimin tonë", u shpreh Uizner për RTV21. Uziner theksoi se ministrat e Grupit të Kontaktit në takimin e para disa ditëve në Nju Jork ishin gjithashtu të vendosur dhe i rekomanduan zotit Ahtisari që t'i vazhdojë negociatat. "Ndonëse ne të gjithë do të përcjellim me kujdes zhvillimin e situatës, planet tona mbesin të pandryshuara qëllimi ynë është i qartë e ai është zgjidhja e statusit final për Kosovën.
Qëllimi ynë është që kjo të bëhet brenda këtij viti, sepse nuk ka arsye apo ngjarje të tjera që do ta ndalonin dhe ndryshonin këtë". I dërguari amerikan për Kosovën theksoi se "është shumë me rëndësi që Ekipi i Unitetit të vazhdojë negociatat me Presidentin Ahtisari dhe që qeveria dhe kosovarët në përgjithësi të punojnë në ndërtimin e institucioneve të Kosovës dhe në krijimin e një atmosfere e një fryme bashkëpunimi në mes komuniteteve të ndryshme të Kosovës". "Pra, para nesh ka edhe shumë punë për t'u bërë dhe ne, të gjithë së bashku, duhet ta vazhdojmë këtë punë... Qëllimi ynë është shumë i rëndësishëm, e ky është statusi final i Kosovës", nënvizoi Frenk Uizner.

Procesi qe vendos te ardhmen e Kosoves nuk duhet te vonoj .Ngadalesimi vetem do te irritoj apo demtoje gjendjen dhe do te veshtiresoje qartesine per Kosovaret dhe Serbet dhe gjithashtu rendesia e percaktimit te shpejte te Statusit te Kosoves eshte I rendesishem per vete faktin se ne kete menyre do te kemi nje pamje me te qarte per te percaktuar gjendje e rajonit qe duhet te mbylle njehere e pergjithmone deren e se kaluares dhe te hapi nje faqe te re historie per te ardhmen ….
Integrimi Europian eshte instrumenti i vetem i cili siguron paqen ne nje Europe me histori luftrash dhe instrumenti i vetem qe i siguron Europes nje ze dhe nje rol me te strukturuar ne arenen boterore, ne kete kendveshtrim trazirat ne gadishullit Ballkanik kane qene historikisht thember Hakili per Europen e cila tashme me shume se kurre eshte e interesuar dhe e vendosur per zgjidhjen e tyre .
Ka nje bashkesi karakteristikash qe na japin perceptimin e reaksioneve shpesh emocionale ndaj statusit te Kosoves .Karakteri emocional nxjerr ne pah pandergjegjshmerine per pasojat dhe veshtiresite e mbartura te nje vendi te dale nga lufta.Kjo kerkon nje analize te thelle jo vetem qeveritare por edhe mbare shoqerore.Pse te mos jemi realist dhe te kerkojme ate qe mund te kemi duke u mbeshtetur dhe tek deklarata e Z.Mustafai, “Pamvaresine e Kushtezuar te Kosoves” duke pasur parasysh mbrojtjen dhe respektimin e minoriteteve . Duke i qendruar po kesaj deklarate jam e mendimit se duke i shtuar asaj edhe termin “e perkoheshme” do ishte disi me percaktuese sepse kjo “pavaresi e kushtezuar” nuk mund te qendroj keshtu ne infinit, pra Pamvaresia e Perkoheshme e Kushtezuar e Kosoves do te jete per nje periudhe sa te kete nevoje Kosova e Brishte te rimarre forcat per te drejtuar vete institucionet e saj pa ndihmen dhe monitorimin e nderkombetareve me nje autonomi te plote financiare .
Kosova vazhdon të jetë sfida më e madhe për Bashkimin Evropian dhe NATOn në territorin e Evropës dhe statusi i saj duhet të zgjidhet sa më parë që të jetë e mundur. Për këtë pajtohen si në BE ashtu edhe në NATO, por ende janë të hapura disa mundësi per sa i përket afatit kohor në të cilin do të duhet caktuar ky status i ardhshëm i Kosovës.
Tashme eshte pergatitur terreni duke e mprehur mendimin e te vertetave te qarta. Nuk do te kete qetesi dhe siguri per Europen, pa zgjithjen e kesaj plage te agravuar…

Jonida Drogu
Pedagoge e Shkencave Politike ne Universitetin e Tiranes.

Bardh Frangu: 28 Nentor

28 Nëntori

Atë Nëntor
nuk binte shi
nuk binte borë

Retë ishin mbushur gëzim
Pavarësi binte mbi Vlorë

Atë ditë desti s'kishte valë
S'fluturonte kunr pulëbardhë
Veç një shqiponjë
Vështronte mbi Vlorë
Ismail Qemali
Mblidhte Shqipërinë me dorë

Beqir Elshani:ADEM DEMAÇI I EVROPËS

- Mbrojte kundër shkrimit të Jahir Demajt në Gazetën Shhkodra. -

Së pari po përmend një EPITAF sipas poetit të madh gjerman, Bertolt Breht:

Peshkaqenëve u shpëtova,
Ujqit i vrava,
Më grinë pleshtat.

Me pakë fjalë, do të shtoja se Adem Demaçi peshkaqenëve të rrezikshëm të ish-Jugosllavisë u shpëtoi, kurse ujqit gllabërues serbë i vrau, por tani e hanë pleshtat.

Pa marrë parasysh kundërshtarët e mjerë, Adem Demaçi e ka larë borxhin ndaj atdheut, edhe pse Baca Adem kurrë nuk do të dorëzohet.

Duket qartë se disa njerëz tregojnë urrejtje klasike ndaj Strategut Revolucionar të Kosovës, i cili gjatë luftës në Kosovë në vitin 1999, OKB-së i tha: "Nuk ndalet Serbia, pa e ndalë", që konkretisht edhe përfundoi në këtë mënyrë.

Bëje ti këtë që bëri i madhi Adem Demaçi me 30 vjet burg për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë në kohë më të vështira, pastaj do shkruajmë të gjithë për ty.

Unë e falënderoj Gazetën Shkodra, që shkrimin tim e ka marrë prej faqes letrare “Art-Cafe”, me anën e së cilës e ka nderuar Shkodrën Kreshnike dhe kombin shqiptar. Kështu veprojnë trimat, dhe jo qyqarët. Duket qartë se po të lavdëroja mikun tënd, ish-kryetarin e Kuvendit të Kosovës, Nexhat Dacin, (në demokraci jemi), me siguri që nuk do të paraqiteshe me mospërfillje “njëfarë” Beqiri.

Ty nuk të pengon vetëm shkrimi im, të cilin e quan “pamflet komunist”, por të pengon ilustrimi simbolik kushtuar Adem Demaçit, që flet më shumë se shkrimi. Lidhur me kundërshtimin tënd euforik po shprehem me fjalët e Virgjilit, se unë do të digjja të gjitha shkrimet dhe vizatimet e mia, sepse nuk kam mundur të përshkruaj atë që ka bërë simboli i qëndresës kombëtare - Adem Demaçi.

Para dhjetë vjetësh, me një klub të refugjatëve - në faqen e murit, kam pikturuar një shqiponjë duke qëndruar në maje të shkëmbit.

Padyshim që shqiponja u pëlqeu të gjithëve, mirëpo me të kuptuar disa bashkëvendës se unë isha kundërshtar i politikës paqësore të Dr. Ibrahim Rugovës, atëherë filluan të ngërdheshen në fytyrë.

Me anën e bibliografisë së internetit shqiptar mësova se përveç fyerjeve ndaj Adem Demaçit të Evropës, ndaj drejtuesit të Lëvizjes “VETËVENDOSJA”, Albin Kurti, ti e fyen edhe Akademik Rexhep Qosjen me ndajshtimin përbuzës “i ashtuquajturi Akademik”.

T’i thuhet profesorit të profesorëve të Universitetit të Prishtinës “i ashtuquajturi Akademik”, “njëfarë profesori” dhe “mediokër”, që për fat të keq e thekson edhe njeriu i letrave, Ismail Kadare, është sikur Drinin shqiptar ta detyrosh të derdhet në Detin e Zi.

Prandaj është e pamundur që eruditit shqiptar, Rexhep Qosja, t’i mohosh titullin fisnik - Akademik, të cilin e ka fituar me punë e vetëmohim të madh.

Sa i përket pyetjes së rugovistëve, të cilët më janë drejtuar me anën e faqes “Art-Cafe” rreth qëllimit të burgosjes, po tregoj se Adem Demaçi nuk ka qenë informbyroist (stalinist).

Në atë kohë udba titisto-rankoviçiste, për qëllimet e tyre fashiste, të gjithë të burgosurit shqiptarë i konsideronte si informbyroistë-stalinistë.

Kjo bëhej me qëllim të mashtrimit të opinionit ndërkombëtar, kinse Adem Demaçi me bashkëpunëtorët e tij dënoheshin si stalinistë, dhe jo si kryengritës që luftonin për të drejtat kombëtare të popullit shqiptar në Jugosllavinë Federative.

Habitem si kanë kohë të merren me gjëra kaq të dobëta, kur dihet se propaganda kundërshqiptare e Beogradit ka qenë shumë e rrezikshme, e cila vazhdon të zbatohet edhe sot me forma të ndryshme.

Ju lutem, lexojeni Statutin, ku shkruan se qëllimi i Lëvizjes ishte çlirimi i trojeve të pushtuara shqiptare dhe bashkimi i tyre me Shqipërinë.

Menjëherë pas përfundimit të Luftës së dytë Botërore Konferenca e Bujanit ende ishte në frymën e popullit shqiptar të Kosovës për bashkim me shtetin amë, ndaj edhe veprimtaria atdhetare për zbatimin e saj ka qenë shumë e flaktë, detyrë që vazhdon të zbatohet edhe sot.

Ne nuk kemi energji të mjaftueshme të merremi me inatin e armiqve kundër veprimtarëve, që tërë jetën e tyre luftojnë për atdhe.

Atdheu ynë ndodhet në rrezik, ndaj duhet harruar inatet-grindjet politike dhe fetare.

Ardhmëria i përket rinisë sonë revolucionare, të cilët gjuhën, pagëzimet dhe martesat do t’i kenë vetëm në gjuhën dhe traditën kombëtare shqiptare - pa dallime fetare dhe politike,shkruan publicisti i njohur shqiptar Beqir Elshani.

24 Nëntor 2006

e diel, nëntor 19, 2006

PSE NOFKAT FSHIHEN DHE SHPIFIN

Prishtinë,9 nëntor.-


Per veprimtarine publicistiko - shkencore te disa shkrimtarve kosovare shkrova para disa ditesh disa shkrime ne gjuhen angleze (http://studentet.info ).
Eshte mekat shum I madh qe disa mjerane (nofka interneti) shpifin dhe kritikojne disa nga shkrimtaret dhe shkenctaret me eminente te Universitetit te Prishtines.Koheve te fundit jane duke baltuar profofesoret e Katedres se Albanologjise se Universitetit te Prishtines ,si fjala vjen prof. dr.Sali Bashoten prof.dr.Basri Qapriçin ,prof.dr.Milazim Krasniqi ,prof.dr.Isak Shemen etj…

Do të ishte e udhes që lepuroshat-nofka interneti të dalin sheshazi, me fakte ,e jo ta gjuajnë gurin e fshehin doren… kjo pune e ndyre e nofkagjinjeve eshte amorale dhe pseudoshkencore.


Anonimusat kane plasuar emajla te shpifur, bile edhe kane botuar shkrimet e tyre ne gazeta (Epoka e re ) shkrimet e tyre bastardhe per keta shkrimtar.

....Do te ishte shume me e ndershme qe keta mjeran te dilnin me fytyren e tyre ,e jo t e fshihen si urithi…Ata jane te verber ,bile ne biografite e tyre me siguri do te dalin njollat e zeza…,bile jane te ngarkuar edhe mekate…

.... Lexoni shkrimet e mija te publikuara ne anglisht per shkrimtaret qe kisha edhe konsiderate ne krijimet e tyre letrare dhe publicistike… dhe nga keto shkrime dhe qindra shkrime te tjere autoriale te botuara ne internet nuk heqe dore… pa marre parasysh presionet qe mi bejne nofkat virtuale me emajla anonime…

Le ti më gjykon shkrimet e mija lexuesi,nese kam gabuar dicka…
Dhe ju nofkagjinje mos krijoni e-majla ne emrin tim,sepse une dije me shkrue vete nese eshet nevoja…

Respekt per te gjithe ata qe me lexojne.

Sinqerisht i juaji,

Flori Bruqi

Studentet.info :: ForumiNo New Posts, Flori Bruqi:Kush eshte Din Gjoci-Mehmeti • Flori Bruq.. 0, 20, 29.10.2006 - 15:49 Postuesi i fundit: Flori Bruq.. ...ch.studentet.info/ipboard-index.showforum-23.htm - 51k - Cached - Similar pages

Art-Cafe] Flori Bruqi:Kush eshte Gani Xhafolli?...[Art-Cafe] Flori Bruqi:Kush eshte Gani Xhafolli?... Flori Bruqi floribruqi at hotmail.com Mon Oct 17 12:41:22 EDT 2005. Previous message: [Art-Cafe] Bote e ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20051017/009307.html - 15k - Cached - Similar pages[ More results from www.alb-net.com ]

Studentet.info :: MP3 Shqip3: Flori Bruqi:Kush eshte Eqrem Basha [Lexuar: 13 herė] • 4: Flori Bruq:Kush eshte:Abdullah ... 5: Flori Bruqi:Kush eshte Rrahman Dedaj [Lexuar: 6 herė] ...ch.studentet.info/mydownloads-brokenfile.lid-2052.htm - 29k - Cached - Similar pages

Studentet.info :: ForumiFlori Bruqi:Kush eshet Rexhep Qosja. Ndjek kėtė temė Dėrgo nė email kėtė temė Printo kėtė temė • Flori Bruqi. Postuar nė: 29.10.2006, 15:11 ...ch.studentet.info/.../index.php?&showtopic=437&st;title=Flori%20Bruqi:Kush%20eshet%20Rexhep%20Qosja - 100k - Cached - Similar pages


Studentet.info :: ForumiForumi Studentor -> Prezantoni veten nė forum -> Flori Bruqi:Kush eshet Basri Ēapriqi. > Opcionet e shiqimit tė temės: Flori Bruqi:Kush eshet Basri Ēapriqi ...ch.studentet.info/ipboard-index.act-Print-client-choose-f-10-t-441.htm - 31k - Cached - Similar pages

Studentet.info :: ForumiFlori Bruqi:Kush eshte Sabri Hamiti. Ndjek kėtė temė Dėrgo nė email kėtė temė Printo kėtė temė • Flori Bruqi. Postuar nė: 29.10.2006, 15:14 ...ch.studentet.info/ipboard-index.act-ST-f-10-t-438.htm - 51k - Cached - Similar pages

Studentet.info :: ForumiFlori Bruqi:Kush eshet Rexhep Qosja. Ndjek kėtė temė Dėrgo nė email kėtė temė Printo kėtė temė • Flori Bruqi. Postuar nė: 29.10.2006, 15:11 ...ch.studentet.info/ipboard-index.showtopic-437.htm - 100k - Cached - Similar pages

Studentet.info :: ForumiFlori Bruqi:Kush eshte Flora Brovina. Ndjek kėtė temė Dėrgo nė email kėtė temė Printo kėtė temė • Flori Bruqi. Postuar nė: 29.10.2006, 15:18 ...ch.studentet.info/ipboard-index.showtopic-441-view-old.htm - 54k - Cached - Similar pages

Studentet.info :: ForumiForumi Studentor -> Letėrsia shqiptare -> Flori Bruqi:Kush eshte Ali Podrimja. > Opcionet e shiqimit tė temės: Flori Bruqi:Kush eshte Ali Podrimja ...www.studentet.info/ipboard-index.act-Print-client-choose-f-10-t-439.htm - 31k - Cached - Similar pages

[Art-Cafe] Cmim special per poezi iu dha poetit drenicar Iljaz ProkshiÇmimin e parë për poezi e fitoi Qerim Pllana , të dytin Flori Bruqi ,të tretin ...

Flori Bruqi http ://floart .blogspot .com /2006 /04 /iljaz -prokshi ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20060417/011920.html - 9k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Studentet.info :: Foto Galeria5: Flori Bruqi:Kush eshte Rrahman Dedaj [Lexuar: 4 herė] • 6: Flori Bruqi:Kush eshte Mirko ... 8: Flori Bruqi:Kush eshte Flora Brovina [Lexuar: 12 herė] ...ch.studentet.info/myalbum-index.num-15-pos-105.htm - 65k - Cached - Similar pages

Shqip.dk - Flori BRUQI: Nė vend tė pėrkujtimit :Mehmet KajtaziFlori BRUQI: Nė vend tė pėrkujtimit :Mehmet Kajtazi ... "Flori BRUQI: Nė vend tė pėrkujtimit :Mehmet Kajtazi" Login/Krijo Account 1 komente Kėrko ...www.shqip.dk/modules.php?name=News&file=article&sid=1266 - 36k - Cached - Similar pages

Ndihem krenar qe jam Shqiptar: JETA DHE VEPRA E ODHISE GRILLOS... Flamuri Shqiptare • Vaçe Zela • Ismail Kadare • Flori (Maxhun) Bruqi • Nena dhe bamiresja Shqiptare zonja Vitore Stefa (Leka) • Powered by Blogger.engjellshehu.blogspot.com/2005/11/jeta-dhe-vepra-e-odhise-grillos.html - 21k - Cached - Similar pages

[Art-Cafe] Flori Bruqi:Pas leximit te romanit te Arif MolliqitFlori Bruqi floribruqi at yahoo .com Wed Mar 8 12 :39 :40 EST 2006. Previous message : [Art -Cafe ] Flori Bruqi : Shkurt e shqip : Flash . ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20060306/011224.html - 9k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Art-Cafe] Post.Flori Bruqi:PERSE GJITHE ATO SHPIFJE KUNDER AT ...Flori Bruqi :PERSE GJITHE ATO SHPIFJE KUNDER AT GJERGJ FISHTES ? Bruqi Flori bruqi -flori at hotmail .com Sat May 27 15 :07 :50 EDT 2006 ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20060522/012268.html - 15k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Art-Cafe] Flori Bruqi:Kush eshte Engjell Shehu?...Shkruan : Flori Bruqi REVOLTË E SHPREHJES NËPËRMJET HUMORIT DHE SATIRËS (Recension ... Flori bruqi ,redaktor : fq .114 -115 ISBN 9951 -415 -03 -2 Engjell ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050815/008448.html - 12k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

[Art-Cafe] Flori Bruqi:Kush eshte Tome Paloka?Flori Bruqi floribruqi at hotmail .com Mon Oct 17 12 :47 :27 EDT 2005 ... "Pa Ameriken Bota eshte Barbare " eshte libri i tij i dyte . Flori Bruqi ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20051017/009308.html - 7k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

[Art-Cafe] Flori bruqi:Shkrimi i Gezim Ajgerajt per NOFKAT...Previous message : [Art -Cafe ] Flori Bruqi :Skice nga z. ... Sinqerisht ju don Flori Bruqi Shkrimi i z.Gezim Ajgeraj per NOFKAT eshte sa vijon ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050822/008567.html - 13k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Art-Cafe] Flori Bruqi:Shqetesimet per librin "Raca shqiptare"Flori Bruqi Shkrimi im i botuar ne Alb -shkence dhe ne shume forume tjera ... FLORI BRUQI JU RRËFEJ PËR RACËN SHQIPTARE (botim i viti 1945 ; ribotim 1997 ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050613/007601.html - 36k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Art-Cafe] Flori Bruqi :Recension per librin e autorit S.Doucete ...List : Art -Cafe. [Art -Cafe ] Flori Bruqi :Recension per librin e autorit S.Doucete JR " KOSOVA APO KOSOVO "? Flori Bruqi floribruqi at hotmail .com ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050509/007064.html - 10k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

[Art-Cafe] Flori Bruqi:Opinion historik...Flori Bruqi floribruqi at hotmail .com Wed Sep 14 12 :16 :23 EDT 2005 ... Pergatiti per shtyp enkas per Art -Cafe Flori Bruqi 11 Historia e popullit ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050912/008896.html - 44k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Art-Cafe] Flori Bruqi: Kush eshte Klolec Traboini?Next message : [Art -Cafe ] Flori Bruqi :P?rgjimi i telefonave n? Kosov ? Messages sorted by : [ date ] [ thread ] [ subject ] [ author ] ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20050815/008482.html - 65k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Shqip.dkVota: 0). Flori BruqI;RIKOLONIZIMI MODERN I KOSOVES NGA SERBIJA. Lajme nga Kosova Shkodrani Shkruan "Serbia synon qė nė muajt dhe vitet e ardhshme, ...shqip.dk/index.php - 52k - Cached - Similar pages

DERVINA.COM - Information Page of Albanian DiasporaFlori Bruqi Hero ne lufte - Hero ne paqe: Ramush Haradinaj Ndonėse i popullarizuar si ish kryeministėr, ish komandanti i UĒK-sė duhet ti mohojmė informatat ...www.dervina.com/?sherbimi=lajme&lajmi=3154-2302:745 - 25k - Cached - Similar pages

Floart: Flori Bruqi-Gezim Ajgeraj:Kush eshte Demir Reshiti?Pergatiti per art - cafe : Flori Bruqi dhe Gezim Ajgeraj. posted by Flori Bruqi ... Flori Bruqi : Ndihma e juaj me shkrime i ndihmon Kosoves etj . . . F . ...floart.blogspot.com/2005/10/flori-bruqi-gezim-ajgerajkush-eshte.html - 31k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Isuf SherifiMire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj. ...flori-press.blogspot.com/2006/09/isuf-sherifi.html - 35k - Cached - Similar pages


Flori - Press: Flori Bruqi:Kush eshte Luigj Shkodrani?...Mire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqikush-eshte-luigj-shkodrani.html - 22k - Supplemental Result - Cached - Similar pages


Flori - Press: Flori Bruqi:Kush eshte Mehmet Kraja?Mire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqikush-eshte-mehmet-kraja.html - 61k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Studentet.info :: Video Klipe Shqip - Video Klipe - Video7: Flori Bruqi:Kush eshte Mirko Gashi [Lexuar: 10 herė] • 8: Flori Bruqi:Kush ... 10: Flori Bruqi:Kush eshte Ali Podrimja [Lexuar: 7 herė] Temat mė aktive ...ch.studentet.info/smartmedia-folder.categoryid-1-folderid-1-start-180.htm - 57k - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:Kolec Traboini(Kole Shkodrani)Mire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqikolec-traboinikole.html - 50k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: F.Bruqi :Vlerat e Arvaniteve...Mire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/fbruqi-vlerat-e-arvaniteve.html - 47k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:Kush eshte Nimon Muçaj?Mire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqikush-eshte-nimon-muaj.html - 56k - Supplemental Result - Cached - Similar

Floart- Press: Leter e hapur z.Veton SurroiMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2006/04/leter-e-hapur-zveton-surroi.html - 21k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Art-Cafe] Perg.Flori Bruqi:Jeta dhe vepra e Naim FrasheritMesonjës i shkollës shqipe në Korçë - Nuçi Naçi . posted by Flori Bruqi at 12 :15 PD KONTEKSTI I NAIMOLOGJISË Ahmet SELMANI KONTEKSTI I NAIMOLOGJISË Sa më ...www.alb-net.com/pipermail/art-cafe/Week-of-Mon-20060522/012246.html - 192k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Shqip.dk - Flori Bruqi: VETVRASJET NE KOSOVE DHE SHQIPERIFlori Bruqi : VETVRASJET NE KOSOVE DHE SHQIPERI " Login / Krijo Account 0 komente. Komentet janė pronė e kujt i bėn . Ne nuk jemi pėrgjegjės mbi ...www.shqip.dk/modules.php?name=News&file=article&sid=1433 - 57k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:Anton PashkuMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqianton-pashku.html - 30k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:jeta dhe vepra e Jusuf GervallesMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/09/flori-bruqijeta-dhe-vepra-e-jusuf.html - 52k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Një letër e pnajohur e Mr.Ukshin Hotit nga burguMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2006/07/nj-letr-e-pnajohur-e-mrukshin-hotit.html - 23k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:Azem ShkreliMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqiazem-shkreli.html - 66k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Poetja dhe humanistja e mirenjohur Kozeta Zylo, nga ...Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj. ...flori-press.blogspot.com/2006/03/poetja-dhe-humanistja-e-mirenjohur.html - 20k - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:Ali PodrimjaMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqiali-podrimja.html - 29k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Nga Flori Bruqi:Sherbimet e BIA-se Serbe ne KosoveMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/09/nga-flori-bruqisherbimet-e-bia-se.html - 115k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:Milazim KrasniqiMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/flori-bruqimilazim-krasniqi.html - 115k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Floart: F.Bruqi-G.Ajgeraj:Kush eshte Agim Ceku?From : Flori Bruqi Sent : Thursday , October 6 , 2005 4 : 50 PM ... Krist Maloki; Flori Bruqi : Bedri Islami " Preludi i lirise "; Eliot Engel bën thirrje ...floart.blogspot.com/2005/10/fbruqi-gajgerajkush-eshte-agim-ceku.html - 21k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Kolec Traboini: Nga vellimi poetik ne shtyp"Tirana ime"Mire se vini ne faqen tone virtuale "Flori-Press" te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi, Engjell Shehu,Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj. ...flori-press.blogspot.com/2006/09/kolec-traboini-nga-vellimi-poetik-ne.html - 25k - Cached - Similar pages

Flori - Press: VARGJET E SAJA AKOMA NUK JANE SHKRUARMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2006/05/vargjet-e-saja-akoma-nuk-jane-shkruar.html - 35k - Supplemental Result - Cached - Similar pages


Flori - Press: MIRË U PAFSHIN NË KOSOVËN E LIRËMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/11/mir-u-pafshin-n-kosovn-e-lir_05.html - 25k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Floart: F.Bruqi-G.Ajgeraj:Shaip BeqiriMire se vini ne web faqen e http : / / floart . blogspot . com Faqja moderohet nga Flori bruqi , Gezim Ajgeraj , Engjell Shehu . Iljaz Prokshi etj . ...floart.blogspot.com/2005/10/fbruqi-gajgerajshaip-beqiri.html - 27k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Floart: F.Bruqi-G.AjgerajMire se vini ne web faqen e http : / / floart . blogspot . com Faqja moderohet nga Flori bruqi , Gezim Ajgeraj , Engjell Shehu . Iljaz Prokshi etj . ...floart.blogspot.com/2005/10/fbruqi-gajgeraj.html - 25k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Floart: F.Bruqi-G.Ajgeraj:Din MehmetiMire se vini ne web faqen e http : / / floart . blogspot . com Faqja moderohet nga Flori bruqi , Gezim Ajgeraj , Engjell Shehu . Iljaz Prokshi etj . ...floart.blogspot.com/2005/10/fbruqi-gajgerajdin-mehmeti.html - 27k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Floart: F.Bruqi-G.Ajgeraj:Mustafe XhemailiMire se vini ne web faqen e http : / / floart . blogspot . com Faqja moderohet nga Flori bruqi , Gezim Ajgeraj , Engjell Shehu . Iljaz Prokshi etj . ...floart.blogspot.com/2005/10/fbruqi-gajgerajmustafe-xhemaili.html - 33k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Floart: Floart:Kush eshte Besnik Mustafaj?Mire se vini ne web faqen e http : / / floart . blogspot . com Faqja moderohet nga Flori bruqi , Gezim Ajgeraj , Engjell Shehu . Iljaz Prokshi etj . ...floart.blogspot.com/2005/12/floartkush-eshte-besnik-mustafaj.html - 19k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Floart: F.Bruqi-G.Ajgeraj:Shkrim i ddr.phil.Krist MalokiMire se vini ne web faqen e http : / / floart . blogspot . com Faqja moderohet nga Flori bruqi , Gezim Ajgeraj , Engjell Shehu . Iljaz Prokshi etj . ...floart.blogspot.com/2005/10/fbruqi-gajgerajshkrim-i-ddrphilkrist.html - 45k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Iljaz PROKSHI:LIRIKAMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/10/iljaz-prokshilirika.html - 22k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Nga Kolec Traboini-BostonMire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2005/11/nga-kolec-traboini-boston.html - 20k - Supplemental Result - Cached - Similar pages


Floart: Poezi nga Iljaz ProkshiMire se vini ne web faqen e http : / / floart . blogspot . com Faqja moderohet nga Flori bruqi , Gezim Ajgeraj , Engjell Shehu . Iljaz Prokshi etj . ...floart.blogspot.com/2005/11/poezi-nga-iljaz-prokshi.html - 19k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Flori - Press: Flori Bruqi:Jeta dhe vepra e Kadarese - [ Translate this page ]
Mire se vini ne faqen tone virtuale " Flori - Press " te moderuar nga stafi redaktues Flori Bruqi , Engjell Shehu , Gezim Ajgeraj dhe Iljaz Prokshi etj . ...flori-press.blogspot.com/2006/05/flori-bruqijeta-dhe-vepra-e-kadarese.html - 26k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

A i duhet perkrahja Isuf Dedushaj?

Prishtinë,19 nentor –
Peadagogu dhe patrioti shiqptar Prof.dr.Isuf Dedushaj ,pati fatin e tij Prej Dekani t Fakultetit t Mjeksis ,qe ti pas me 31 tetor te ketij viti me titullin Bachelor 29 infermierë dhe 18 mami në Departamentin e ri të Infermierisë dhe Mamive të Universitetit të Prishtinës, i themeluar me 1.5 milion euro I një projekti të menaxhuar nga Agjencia Evropiane për Rindërtim, si pjesë e përpjekjeve më të gjera të BE-së për përmirësimin e edukimit në Kosovë.

“Ky program paraqet një kontribut të rëndësishëm në përmirësimin e standardeve profesionale në sektorin e shëndetësisë në Kosovë”, tha Dr. Renzo Daviddi, zëvendësshefi i zyrës ndërlidhëse të Komisionit Evropian në Kosovë.
“Me përfundimin e kësaj faze të parë të programit të trajnimit, kujdesi shëndetësor në Kosovë ka arritur një nivel të ri të profesionalizmit në sektorin e infermierisë dhe mamive”, tha ai.

Të diplomuarit i takojnë gjeneratës së parë të profesionalistëve të kujdesit shëndetësor që marrin një titull më të lartë pas shkollimit të mesëm në fushën e infermierisë dhe mamive; gjatë sistemit të vjetër, Infermieria është mësuar gjatë shkollimit të mesëm profesional të përfunduar pas shkollimit fillor tetëvjeçar.
Duke folur gjatë ceremonies se 31 tetorit , Prof.Dr. Isuf Dedushaj, dekani i Fakultetit të Mjekësisë e përshkroi diplomimin e studentëve dhe themelimin e Departamentit të Infermierisë dhe Mamive në kuadër të Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Prishtinës si një të arritur të shkëlqyeshme për kujdesin shëndetësor në Kosovë. Ai falënderoi Agjencinë Evropiane për Rindërtim për mbështetjen e themelimit të Departamentit si dhe personelin akademik nga Universiteti Kaledonian i Glasgout, i cili e ka implementuar projektin gjatë tri viteve të kaluara, duke shtuar se marrëdhëniet e ndërtuara midis tyre do të vazhdojnë përherë.

Përveç të 47 infermierëve dhe mamive të diplomuara, 5 infermiere dhe 2 mami morën titullin Bachelor i shkencës dhe do të vazhdojnë studimet për titullin Master në Universitetin Kaledonian të Glasgout.

“… ne kremtuam kulminacionin e punës së zellshme disavjeçare të personelit dhe studentëve të përfshirë në programin e parë në rajon i cili është udhëhequr në përputhje me Deklaratën e Bolonjës dhe direktivat e KE-së për infermieret dhe mamitë", tha Prof.Dr. Valerie Fleming, udhëheqëse e projektit.

Që nga viti 2000, BE-ja financoi themelimin e programeve të tjera arsimore, siç janë mjekësia familjare si dhe një program master në menaxhimin e shërbimeve të shëndetësisë…

Qnesore per te gjitha keto eshte se Isuf Dedushaj edhe gjate luftes si pedagog dhe Kryetar I Kryqit te Kuq te Kosoves,edhe pas luftes si drejtor I IKSH dhe tash Dekan I Fakultetit t Mjekesise pati baticat dhe zbaticat e tij,j one aspektin shkencor e ase ate patriotic porn e aspektin finansiar per te mekembe tash institucionet shendetesore.
I njajti megjithperkrahjen megoje te faktorit politike I lypset edhe perkrahja materjale per te mekembur Fakultetin e Mjekesise,I cili nuk ka para per te blere edhe 50 bretkoca per studente ne oret mesimore te Fiziologjise se njeriut,e te mos flasim per gjera tejet te nevojshme per student,mesimdhenesit dhe reformat qe duhet ti beje Deushaj per kohe te shkurter.
I vetedijshem eshte shkenctari Dedushaj qe duhet bere reformat nga aspekti shkencor,por nuk mund ti largoj si me gume traktori qindra pedagog dhe asitent qe kane kontribuar dhe kontribojne shkences boterore te mjekesise dhe asaje shiptare ne vecanti per cka ketij I lypset inkurajimi moral dhe materjal per te zhvilluar shkencen ne standardet e WHO-se,e jo me premtime e fjala boshe te disa udheheqesve politike ne vend dhe jashte tij.
Flori Bruqi
Verjtje:Shkrimin e plote mund ta lexoni nese klikoni: http://dervina.com/?sherbimi=lajme&lajmi=2293-2086:666

posted by flori-press | 10:48 PD

e hënë, nëntor 13, 2006

Agim Çeku kërcënon: Pavarësi ose e shpallim vet

“Nuk ka zgjidhje tjetër përveç pavarësisë, dhe në këtë përcaktim nuk jemi vetëm”, tha këto ditë gjenerali i Kosoves- kryeministri Agim Çeku, duke përsëritur se Kosova do ta shpallë pavarësinë në rast se nuk do të arrihej konsensus në KS.
“Nuk ka zgjidhje tjetër përveç pavarësisë, dhe në këtë përcaktim nuk jemi vetëm”, tha sot kryeministri Çeku, duke përsëritur se Kosova do ta shpallë pavarësinë në rast se nuk do të arrihej konsensus në Këshillin e Sigurimit. “Ky nuk është kërcënim. Ne këtë e shohim si mundësi. Kosova gjithsesi do të jetë shtet i pavarur. Tani është duke u diskutuar koha dhe mënyra. Ne natyrisht se e preferojmë që kjo të njihet me rezolutë të Këshillit të Sigurimit e cila do të kishte përkrahje gjithëpërfshirëse”, tha Çeku. Kurse, për takimin e nesërm të Grupit të Kontaktit me kryenegociatorin Marti Ahtisari, Çeku tha se nuk pret të merret ndonjë vendim në lidhje me shtyrjen eventuale të afatit. Sipas tij, vendimi për shtyrjen apo mos- shtyrjen do të varet nga data e shpalljes së zgjedhjeve në Serbi, dhe ai nuk pret se deri nesër nuk do të ketë një datë të tillë. “Pra, do të jetë një diskutim i hapur i anëtarëve të GK-së me Ahtisarin në lidhje me pakon e tij, në lidhje me dinamikën e procesit, por nuk pres ndonjë vendim për shtyrjen apo mosshtyrjen” tha kryeministri Çeku. Ndërkaq, shefi i UNMIK-ut, Ryker shprehu bindjen se do të ruhet dinamika e procesit.”Nuk pres ndonjë rezultat spektakular nga takimi i Grupit të Kontaktit. Mendoj se të gjithë në këtë mekanizëm, si dhe i dërguari i posaçëm Ahtisari, në të cilin kemi besim të plotë, do të punojnë për ruajtjen e dinamikës në procesin e statusit”, tha Ryker. Çeku dhe Ryker kanë diskutuar edhe për grevën e punëtorëve të Qendrës Klinike Universitare. “Besoj se grevistët do t’i kuptojnë mundësitë e qeverisë dhe do t’i japin fund grevës”, tha Çeku, duke folur për angazhimin e kabinetit të tij që vitin e ardhshëm shëndetësia të jetë në gjendje më të mirë. “Për vitin e ardhshëm kemi paraparë një shtesë në buxhetin e shëndetësisë për të treguar se është prioritet i qeverisë. Vetëm për barëra kemi alokuar 9 milion euro për vitin 2007, derisa në 2006 kemi pasur vetëm 6 milionë” njoftoi kryeministri. Nga ana tjetër, Ryker e cilësoi lajm të mirë hartimin e buxhetit për vitin e ardhshëm dhe zhvillimet në fushën e ekonomisë. “Kosova nuk është një vrimë e zezë në rajon, por ka kapacitete për zhvillim ekonomik”, tha kryeadministratori Ryker.

Floart:Flori Bruqi

Cikel poetik nga Keze Zylo

BUZË MJALTA DASHURI

E dehur mbeta puthjeve të tua,
Buzë mjalta dashuri,
Si një lule më vesit agut tënd,
E aromën përhap lëndinave të zjarrta,
Nektarin e dashurisë pimë valëve të trupit,
E në ishujt e pashkelur,
Bëhemi Zot për atë vend!


NË PORTAT HIJERËNDA

Në shkofshi ju stërnipër në shtëpitë e të parëve,
Udhëve të monopatit do të gjeni gjurmë,
Në krojet e shumta me burime nga mali,
Këpusni gjethen e lofatës, e vini për pak buzën,
Aty do të shuani etjen per uje.
Bisedoni përqark me zogjtë e malit,
Sec gjyshër jetonin në Mezhgoranin e lashtë,
Edhe pse së largu s’dëgjohet troku i kalit,
Zogjtë do çuçurrisin është legjendë e rrallë.
Edhe nëse portat kanë ngelur si gërdalla,
Me kyce gojë hapur të ndryshkur nga koha,
Qëmtoni me kujdes gurët e sokakut,
Në carjet e tyre do të gjeni plagëdhimbjet tona.
Me vellon e rënde të trishtimit hedhur,
Mbuluar do të jenë shtëpitë e gurta,
Nga pllakat e portave me hije të rënda,
Do të pikojnë lotët për gjurmët e humbura.


KUR FLOKËT LEHTË
M’I SHPUPURRIS

Në puthje qetohem shpesh me ty,
Harroj gjithcka që endet pranë,
Dhe cicërrim e zogut lart
Më fut në tempull, më bën me krahë.

Në flakët e mallit përqafohemi,
Buzëbashkuar, shtrënguar në gji,
Edhe plakur kur të jemi,
Thëngjill gjurme do ketë për ty.

Shpesh i dashur gjoksit druhem,
Të shuaj etjen pambarim,
Pëshpërrimat nëpër zjarre,
Digjen flakë në shpirtin tim.

Të ndjej thellë, zemër bekuar,
Kur flokët lehtë m’i shpupurris,
Një kurorë ylber dhuruar,
Ja thurr ballit të dashurisë.


NË ACARIN E SHKURTIT

Ma grise qiellin e shpirtit i rëndi trishtim,
Me natën e ikjes zemrën ma plogështon,
Është ecje e fundit bulevardit tim,
Në acarin e shkurtit pishat i kundroj.
Eh, ndarje e hidhur, e rënda ndarje,
C’më gjete ca qoshëza në dhomëzat e shpirtit,
Seç rrinë të strukura, të rreshkura pa frymëmarrje,
Si ca dru të djegura, mbetur në ngjyrë hiri.
Edhe kur avionit shkarazi do t’i hipi,
Me këmbët zvarrë, rrugëve të përbaltura,
Me vete do të marr krahët e hallakatura,
Që s’dinë ku do të përplasen tutje në Perëndim!

Tiranë, 27 Shkurt, 1997
http://www.albanianliterature.org/writers/kozeta_zylo.htm

Copyright ©1999-2006 kzylo@yahoo.com All Rights Reserved


Poezite jane te postuara nga shkrimtarja e mienjohur Keze Zylo nga New Yorku ne keto adresa:

From : keze zylo
Sent : Monday, November 13, 2006 12:11 AM
To : "B.Cela" , Bashkim , BEN GRAZIANI , Betulla , Blerim , Blerina , Blerina likollari , Blerta Cela , brikena , Flori , jetona B
Subject : Nje cikel poetik

Moderatori:F.B.