e enjte, qershor 29, 2006

O Fatmir Limaj, të lumtë, por edhe po deshe të marrësh diçka nga Kosova nuk mundesh se e kanë rjepë të shkretën, vetëm kockat ia kanë lënë.

Nuk ka asnjë vlerë më të çmuar dhe më demokratike se sa gatishmëria për të sakrifikuar për liri

Në Firajë të Shtërpcës, u shënua përvjetori i rënies së dëshmorëve të kësaj ane, si dhe u zbulua lapidari i rrënuar i këtyre dëshmorëve. Në tubimin përkujtimor mori pjesë nënkryetari i PDK-së z.Fatmir Limaj, i cili edhe e bëri zbulimin e këtij lapidari.
Në fjalën e tij ndër të tjera z.Limaj theksoi: “E kam thënë edhe në një rast tjetër, por dua ta përsëris edhe këtu, po mos të ishte lufta çlirimtare sot në Vjenë nuk do të bisedohej se sa komuna do ti jepen serbëve. Por do të bisedohej se sa ushtarë dhe policë serb do të zvogëloheshin në Kosovë.”


Në fjalën drejtuar pjesëmarrësve, nënkryetari i PDK-së, ish-komandant i UÇK-së, Fatmir Limaj tha: “Ashtu sikurse edhe popujt tjerë në ish-Jugosllavi, edhe shqiptarët reaguan në mbrojtje të vlerave të tyre demokratike. Nuk ka asnjë vlerë më të çmuar dhe më demokratike, nuk ka asnjë veprim me njerëzor, sesa gatishmëria për të sakrifikuar në emër të lirisë në emër të popullit që i takon. Në këtë mënyrë vepruan dhe i erdhën në krah vendit bijtë e bijat e popullit tonë, që kështu shovinizmi i ushtruar në Kosovës ndërpritet përfundimisht. Kjo pjesë e Evropës më në fund duhej të merr rrugën e saj, rrugën e lirisë prosperitetit dhe zhvillimit demokratik. Kjo do të nënkuptonte se edhe në këtë pjesë të Evropës kanë përfunduar kohërat e robërisë nuk mund që një popull dy milionësh, të vazhdoj të mbahet i robëruar dhe i okupuar në fillimet e shekullit XXI.”

Në vazhdim z.Limaj theksoi: “E kam thënë edhe në një rast tjetër, por dua ta përsëris edhe këtu, po mos të ishte lufta çlirimtare sot në Vjenë nuk do të bisedohej se sa komuna do ti jepen serbëve. Por do të bisedohej se sa ushtarë dhe policë serb do të zvogëloheshin në Kosovë. Falë luftës së UÇK-së, ne e kemi shporrur atë ushtri dhe makineri ushtarake, dhe sot atje bisedohet për të dhënë një komunë më pak apo më tepër. Për herë të parë shqiptarët në Kosovë janë në pozitë të dhënësit e jo të lypësit. Ne një shekull kemi qenë në pozitë të lypësit të drejtave tona, ndërsa tani jemi në pozicionin kur ne jemi ata që duhet të ofrojmë të drejta të tjerëve. Dhe ky është ai ndryshimi që ka ndodhur në Kosovë dhe në historinë e re të Kosovës. Këtë ndryshim e ka sjellë lufta heroike e UÇK-së.

Ndërsa, duke folur për ndryshimet e bëra në ligjin për dëshmorët dhe veteranët e luftës së UÇK-së, nënkryetari i PDK-së tha: “Tendencat e fundit, që me anë të intervenimeve terminologjike, e që thjeshtë janë intervenime politike në ligjin për luftën e UÇK-së ,të na e ndryshojnë dhe fshijnë historinë ku nuk parashihen dëshmorët, duke thënë që s’ka heronj, që s’ka pasur luftë çlirimtare, edhe që s’ka pasur okupator apo armik, do të jenë të pa suksesshme. Shtrohet pyetja: Si ranë mbi 2000 dëshmorë, si u vranë e masakruan mbi 10.000 civilë, me kë luftuan ushtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe në qoftë se nuk ka pasur luftë çlirimtare, atëherë çfarë lufte ka qenë ajo?”.

Më tej z. Limaj shtoi: ”Këto intervenime terminologjike në këtë ligj, mbi të gjitha kanë prekur në dhimbjen dhe në krenarinë e njerëzve që kanë marrë pjesë në luftën çlirimtare, por edhe të gjithë qytetarëve të Kosovës. Posaçërisht kanë prekur familjet e dëshmorëve dhe invalidëve të luftës. Ky ligj nuk është bërë për ekspertë, qoftë vendor apo ndërkombëtarë, ligj është bërë për qytetarët e Kosovës dhe do të aplikohet për qytetarët e saj. Këtë ligj e kanë bërë institucionet e Kosovës për Kosovës dhe duhet marrë parasysh se si ndihen qytetarët e saj. Për qytetarët e Kosovës, këtu ka pasur luftë çlirimtare, për qytetarët e Kosovës ka pasur armik dhe okupator, për qytetarët e Kosovës ka pasur ka dhe do të ketë dëshmorë dhe heronj të kombit. Pra, ashtu siç e ndiejnë qytetarët e Kosovës, ashtu duhet të shënohet dhe të miratohet ligji, sepse ai do të aplikohet për qytetarët e Kosovës.”

Fjalimin e tij në Firajë, Fatmir Limaj e përfundoi me fjalët: “Nder, respekt dhe lavdi të gjithë atyre që e kanë dhënë jetën për lirinë e Kosovës, ndërsa qofshin faqebardhë ata që vazhdojnë të kujtojnë veprën e tyre dhe ta realizojnë në vepër ndërtimin e një Kosove të re dhe demokratike.”
***
Kohe me pare nga vizita ne shtetin ame/Shqiperi/...RIKTHIMI I DINJITETSHËM POLITIK NGA SHQIPËRIA

- Insitucionet e shtetit, partitë politike dhe personalitetet më të shquara politike, shoqërore dhe akademike të Shqipërisë, gjatë takimeve të zhvilluara me Fatmir Limajn vlerësojnë lartë personalitetin dhe qëndrimet e tij politike. Ata ndihen shumë të impresionuar me vizionin e Fatmirit për ndërtimin e shoqërisë demokratike dhe të shtetit modern të Kosovës.
- Liderët shqiptarë thonë se Kosova më shumë se kurrë ka nevojë për politikanë të mençur e të guximshëm, për politikanë mendjehapur, siç është z.Limaj. Këtë e thonë shumë hapur.


ARIANIT BYTYÇI

Nga fillimviti 1998 kur kishte shkelur tokën shqiptare për të marrë udhë në Kosovë për të vazhduar luftën për çlirim, kaloi shumë kohë. Tani, 8 vjet më pas, Fatmir Limaj i rikthehet Shqipërisë në rrethana shumë më të favorshme për gjithë hapësirën shqiptare. Pas përballjes së suksesshme me sfidën e fundit të jetës së tij aq të re, atë të drejtësisë ndërkombëtare, Fatmiri riaktivizimin e tij politik vendos ta shënojë në Shqipëri, në vendin ku kishte nisur fuqishëm misionin e tij dhe të shokëve të tij, misionin e lirisë së Kosovës.
Fatmir Limaj, në krye të delegacionit të Partisë Demokratike të Kosovës, në të cilin bënte pjesë edhe Adem Grabovci, anëtar i kryesisë së PDK-së, në Tiranë pritet nga instancat më të larta të shtetit shqiptar.
Insitucionet e shtetit, partitë politike dhe personalitetet më të shquara politike, shoqërore dhe akademike të Shqipërisë, gjatë takimeve të zhvilluara me Limajn vlerësojnë lartë personalitetin dhe qëndrimet e tij politike. Ata ndihen shumë të impresionuar me vizionin e Fatmirit për ndërtimin e shoqërisë demokratike dhe të shtetit modern të Kosovës. Thonë se Kosova më shumë se kurrë ka nevojë për politikanë të mençur e të guximshëm, për politikanë mendjehapur, siç e personifikojnë ata z.Limaj. Këtë e thonë shumë hapur.

DËSHMIA E KARAKTERIT, INTEGRITETIT DHE PARIMËSISË SË LIMAJT

Presidenti shqiptar Alfred Moisiu përshëndet triumfin e Fatmirit në përballje me drejtësinë ndërkombëtare dhe shpreh admirimin e tij për konceptet evropiane të ndërtimit të shtetit të Kosovës, të cilat i prezanton Fatmir Limaj. “Kosova ka nevojë për njerëz të aftë si ju” i thotë Moisiu Limajt.
Kreyministri Sali Berisha në takimin e sinqertë më Fatmir Limajn shprehej shumë i gëzuar që z.Limaj i është rikthyer atdheut. Duke shprehur kënaqësinë që pret Fatmirin, kryeministri shqiptar gjatë takimit thekson se “njësitet e UÇK-së ishin aleati tokësor i NATO-s në betejën e madhe për mbrojtjen e vlerave civilizuese në Evropën Juglindore”. Mes tjerash Berisha me dinamikën e shprehjes së tij karakteristike i thotë Limajt: “Fatmir, shkove dhe u ktheve i pafajshëm, mbrojte sakrificat e popullit tënd. Kjo është dëshmi e karakterit, integritetit dhe parimësisë tënde. Tani, ke mundësi që të kontribuosh në finalizimin e një procesi që prodhon pavarësi”.
Miku i vjetër i Fatmirit, kryetari i Lëvizjes Socialiste për Integrim, Ilir Meta gjatë tërë kohës së qëndrimit të Limajt në Tiranë ndihej shumë i gëzuar që miqtë e vjetër Limaj dhe Meta, po ritakohen pas përballjes me sfida jo të lehta. Ilir Meta së bashku me kryesinë e LSI-së i organizojnë një pritje të ngrohtë delegacionit të PDK-së në selinë e kësaj partie. Meta vlerëson lartë personalitetin e Fatmir Limajt dhe konceptin politik të PDK-së, duke theksuar se finalizimi i procesit të pavarësisë ka rëndësi për stabilitetin në rajon.

KOSOVËS IU RIKTHYE POLITIKANI I MUNGUAR

Ish-kryeministri Pandeli Majko, tani sekretar i përgjithshëm i Partisë Socialiste të Shqipërisë gjatë takimit të me njërin nga drejtuesit kryesorë të PDK-së, Fatmir Limaj, shprehet se “fitorja e Fatmir Limajt është fitore e të gjithë qytetarëve të Kosovës dhe posaçërisht e skenës politike të Kosovës, pasi asaj iu rikthye politikani i munguar, Fatmiri, që ka vizionin e ri për Kosovën”.
Ndërsa, ministri i mbrojtjes, Fatmir Mediu gjatë takimit me Fatmir Limajn dhe Adem Grabovcin vlerësoi të arriturat e klasës politike të Kosovës, duke potencuar me këtë rast që rikthimi politik i z.Limaj ka rëndësi të posaçme në përmbylljen e suksesshme të procesit të pavarësisë.
Për nder të Fatmir Limajt, kryetari i grupit parlamentar të Partisë Demokratike të Shqipërisë, Bamir Topi ka shtruar një darkë speciale. Topi dhe Limaj kanë vlerësuar se në këtë fazë të rëndësishme për Kosovën, klasa politike në Shqipëri dhe në Kosovë duhet të tregojë pjekurinë e lartë politike, duke u treguar të ndërgjegjshëm për detyrat që e presin atë. Bamir Topi gjatë takimit vlerësoi shumë përkushtimin e gjithanshëm të mikut të tij, Fatmir Limaj për të ndërtuar shtetin funksional të Kosovës.
Gjatë të gjitha takimeve me krerë institucionesh dhe subjektesh politike, por edhe me personalitete të jetës politike e akademike, Fatmir Limaj ka falënderuar shtetin shqiptar për ndihmën që i ka dhënë Kosovës në vazhdimësi.
Gjatë qëndrimit në Shqipëri, Fatmir Limaj është takuar edhe me ish-presidentin Rexhep Meidani, me të cilin kanë biseduar lidhur me zhvillimet politike në Kosovë. Po ashtu edhe takimi me z.Sabri Godo ishte në frymën e ndërtimit të qëndrimeve unike shqiptare për ndërtimin e shtetit të qëndrueshëm të Kosovës.

MISIONI I MADH I SHTETIT TË KOSOVËS

Fatmir Limajn në Tiranë e kanë intervistuar shumë televizione dhe gazeta të vendit dhe të huaja. Vizita e politikanit dinamik të Kosovës, gjatë tërë kohës së qëndrimit të tij në Shqipëri ishte nën objektivin e mediumeve. Rudina Xhunga e “Top Channel” dhe Blendi Fevziu i “TV Klan” zhvillojnë intervista ekskluzive me Fatmirin.
Ndër të veçantat e vizitës së parë të Fatmir Limajt në Shqipëri, pas lirimit të tij, është takimi i ngrohtë me gjeneralin Kudusi Lama, me gjeneralin e lirisë së Kosovës. Edhe pse në gjendje të vështirë shëndetësore, “Babushi” gjeti mundësinë që ta takojë Fatmir Limajn. Gjatë takimit gjeneral Lama u shpreh mëse i gëzuar me lirimin e Fatmirit dhe me riaktivizimit të tij në politikë. Fatmir Limaj dhe Kudusi Lama shprehën bindjen që rrugën e Kosovës për të konsoliduar shtetin modern të Kosovës, ku të gjithë do të jetojnë e të punojnë të lirë, nuk mund ta ndalë askush. Për këtë garanci është gjaku i dëshmorëve dhe lufta e drejtë e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, të cilës i ka dhënë mbështetjen më të madhe edhe gjenerali shqiptar i çlirimit të Kosovës, Kudusi Lama.
Pra, tetë vjet pas nisjes nga Shqipëria për të përfunduar misionin e çlirimit të Kosovës, Fatmir Limaj rikthehet shumë dinjitetshëm në Shqipëri, duke dhënë mesazhin se misoni i madh i shtetit të Kosovës po përmbyllet po ashtu dinjitetshëm.

INTERVISTË PËRMES INTERNETIT

INTERVISTË PËRMES INTERNETIT

Në fillim, në emër të stafit të AlbaNurit, ju përshëndesim, zotëri Kryetar. Dhe kemi nderin që pranuat përmes internetit të ndani kohën për t’u përgjigjur në pyetjet tona:

AlbaNur: Ju me presidentin e ndjerë Rugova për disa vjet radhazi keni qenë politikanët më të kërkuar nga vizitorët e internetit në disa motorë kërkues siç janë Google, Yahoo, MSN, etj. Kurse tani diferenca e juaj me politikanët tjerë është shumë më e madhe. Jeni në dijeni për këtë dhe na tregoni sa ju premton koha që të vizitoni edhe ju internetin?

Hashim Thaçi: Interneti sot është një ndër burimet më të fuqishme dhe më të shpejta të informimit. Interneti i ka shfuqizuar distancat gjeografike dhe kohore në të gjithë pjesët e botës. Ai është simbol i zhvillimeve bashkëkohore. Një pjesë të konsiderueshme të informatave për të cilat jam i interesuar i siguroj përmes internetit. Për këtë arsye edhe përkundër angazhimeve të mëdha gjej gjithmonë kohë për të.

AlbaNur: Kohëve të fundit departamenti i juaj i informimit ka bërë një punë të mrekullueshme me lëshuarjen në rrjet të faqes zyrtare të PDK-së, ku shumë shqiptarë në diasporë dhe gjetiu tani informacionin rreth aktiviteteve të partisë suaj e marrin përmes internetit. Mendoni se kjo do të vazhdojë kështu edhe në të ardhmen dhe informacionet nuk do të mungojnë në këto momente kyçe për statusin e Kosovës?

Hashim Thaçi: Është një punë e mirë, e cila natyrisht që do të vazhdoj. Ne sot po jetojmë trendet e shoqërive të informatizuara. Interneti është shembulli më i shquar i këtyre trendeve.

AlbaNur: Një kohë të gjatë fancat e AlbaNurit kanë pasur një prezentim tuajin në internet dhe në motorët kërkues linket e AlbaNurit janë të parat. Kurse tani faqja e jonë u mundëson vizitorëve shqiptarë të lidhen edhe me faqen e partisë suaj. Mendoni se kemi kaluar kufijtë dhe jemi përzier shumë në punët e partisë suaj?

Hashim Thaçi: Nuk do të thoja kështu. Koncepti i Partisë Demokratike të Kosovës është koncepti i shoqërisë së hapur, një koncept që për ditë e më shumë po kuptohet nga qytetarët si koncepti politik më realist dhe më bindës për të tashmen dhe perspektivën e tyre.

AlbaNur: Pasi partia e juaj është e hapur për të gjithë qytetarët dhe ju jeni tepër modest në përgjigjen e juaj, fancat e juaj në diasporë bashkë me stafin e AlbaNurit kanë vendosur që ju të keni edhe domainin e juaj www.hashimthaci.com Në valën e këtyre aktiviteteve, a mund të presim një ditë që kryetari i PDK-së, zoti Hashim Thaçi, të komunikojë me qytetarët shqiptar edhe përmes internetit?

Hashim Thaçi: Komunikimi i vazhdueshëm dhe i drejtpërdrejtë me qytetarët është pjesë e rëndësishme e konceptit tim politik. Unë përfaqësoj interesat e qytetarëve të Kosovës prandaj çdo formë e komunikimit që na ndihmon të ecim përpara duhet vlerësuar.

AlbaNur: Të kalojmë pak në politikë. Jemi në kohën e bisedimeve për statusin e Kosovës, a mendoni se ekipi negociator i Kosovës paraqet forcën reale të spektrit politik kosovar në këto bisedime, veçanërisht kur dihet se pas vdekjes së Rugovës, LDK nuk është më ajo që ishte më parë, në njërën anë dhe në anën tjetër, pakënaqësia e shqiptarëve të rinj të Kosovës po përfundon në organizime të lëvizjeve të reja politike?

Hashim Thaçi: Rinia e Kosovës ka arsye të jetë e pakënaqur, sepse ka shumë probleme të mëdha që e rëndojnë jetën dhe perspektivën e saj. Sidomos në 17 muajt e fundit vendi është duke përjetuar një qeverisje shumë të keqe nga koalicioni aktual, qeverisje e cila po e thellon krizën dhe po prodhon zhgënjim në mesin e qytetarëve. Ne si Parti Demokratike e Kosovës në vazhdimësi kemi ngritur zërin kundër këtij kursi negativ dhe kemi kërkuar ndryshime substanciale, të cilat i kërkojnë edhe vetë qytetarët e Kosovës. FATKEQËSISHT KA NDODHUR E KUNDËRTA. UNË BESOJ SE BRENDA SPEKTRIT POLITIK KA VULLNET DHE POTENCIAL PËR TË NXITUR NDRYSHIME POZITIVE QË I DUHEN VENDIT DHE PERSPEKTIVËS SË QYTETARËVE. SA i përket statusit Kosova është në vitin vendimtarë për zgjidhjen e statusit final që do të jetë një status në përputhje me vullnetin e qytetarëve për shtet të pavarur dhe sovran. Kjo është korniza dhe mandati i ekipit negociatorë, por çdo vendim që merret duhet ti kalohet instancës më të lartë në vend- Kuvendit të Kosovës.


AlbaNur: Disa intelektualë dhe politikanë kanë sugjeruar përmes deklaratave të tyre në mjetet e informimit se ekipi negociator Kosovar në këto bisedime Kosovës duhet t’ia lenë rrugën hapur për integrime tjera rajonale në proceset e ardhshme politike që mund të ndodhin në Kosovë. A ka ndonjë qëndrim në lidhje me këtë nga ana e ekipit negociator Kosovar?

Hashim Thaçi: Rruga nga po ecim është shumë e qartë. Procesi i ndërtimit të shtetit të pavarur dhe sovran është proces i pakthyeshëm. Ideja e jugosllavizmit dhe modifikimet e saj përfundimisht kanë vdekur. Kosova si shtet i pavarur dhe sovran pas konsolidimit ka vetëm një rrugë të integrimit : atë në strukturat politike dhe ushtarake të botës demokratike, pra në Bashkimin Evropian dhe në Nato. Ky është vizioni i qytetarëve të Kosovës. I gjithë angazhimi im është në funksion të këtij vizioni.

AlbaNur: z.Thaçi për gazetën Lajm keni deklaruar se qeveria e Kosovës është e zhytur në korrupsion, udhëhiqet nga parapolitika, krijon kriza artificiale, etj. A mendoni se parapoltika, nëse nuk ndalet sot, do të jetë pjesë e lojës edhe në të ardhmen, kështu që shqiptarët edhe në shtetin e Kosovës të mos kenë mundësinë t’i shfrytëzojnë vlerat e vërteta demokratike?

Hashim Thaçi: E thash më herët: Vendi është duke përjetuar një keqqeverisje sistematike. Qeveria aktuale ka përkeqësuar gjendjen në të gjitha segmentet e qeverisjes. Korrupsioni fragmentarë ka marrë përmasat e korrupsionit strukturorë që është e barabartë më krimin e organizuar. Kjo qeveri i ka përmbysur raportet. Aty ku është dashur të ketë rënie ka ngritje, e aty ku është dashur të ketë ngritje ka rënie. Me këtë dua të them se aty ku është dashur të ketë rënie të korrupsionit ka ngritje të tij, aty ku është dashur të ketë ngritje të nivelit të standardit jetësorë të qytetarëve të vendit ka rënie të këtij standardi. Në vend se të kemi ngritje të buxhetit kemi rënie të tij. Në vend se të kemi zhvillim, kemi më pak shkolla, më pak çerdhe, më pak rrugë të rregulluara, thjeshtë më pak investime publike.

AlbaNur: Kur ju akuzoni ndryshimet kozmetike në qeverinë e Kosovës, kemi vërejtur se alternativa e juaj është oferta për një qeveri teknike që do të forconte edhe ekipin negociator, a mendoni që në këtë qeveri teknike duhet të përfshihen edhe ata që sot nuk prezantohen në Parlamentin e Kosovës, por nga ana tjetër paraqesin forcë më të madhe se partia e Veton Surroit?

Hashim Thaçi: Qeveria teknike për momentin është një alternativë për të shpëtuar vendin nga kolapsi drejt të cilit po e qon qeveria aktuale. Kjo qeveri do duhej të kishte një bazë të fuqishme politike dhe konsensuale. Qytetarët e Kosovës meritojnë një qeverisje ndryshe.


AlbaNur: Ne e kemi traditë në pyetjen tonë të parafundit të pyesim politikanët për parashikime: Ku dhe si e sheh kryetari Hashim Thaçi vetën dhe Kosovën në vitin 2016?

Hashim Thaçi: Si një pjesë dinjitoze e familjes së madhe të demokracive evropiane.

AlbaNur: Pyetja e fundit, cili është mesazhi i juaj për vizitorët e web faqes shqiptare Albanur.Net?

Hashim Thaçi: Të punojmë të gjithë për një zhvillim të shpejtë ekonomik, politik, arsimorë e kulturorë. Nuk kemi kohë për të humbur. E kemi të gjitha shanset që të kapim ritmin modern të zhvillimit.

Zotëri Kryetar, vërtet kjo mënyrë e intervistimit përmes internetit ishte produktive. Ne ju falënderojmë për kohën dhe ju dëshirojmë suksese dhe fitore te reja me PDK-në dhe qytatrët e Kosovës.

A gabon presidenti i Kosoves?

14 GABIMET E MËDHA TË FATMIR SEJDIUT

Fatmir Sejdiu dha dorëheqje nga posti i tij si sekretar i LDK-së, por më e rëndësishme është puna e tij si Kryetar vendi. Nuk mund të themi se jemi të kënaqur.

nga Agim Agimi

1. U bë kryetar i Kosovës përmes një procesi që ka lënë hapësirë që të trajtohet si mashtrim dhe gënjeshtër duke u thirrur në një amanet të paqenë të Presidentit Rugova të cilin e “dëshmojnë” dy personalitete jashtë LDK-së.

2. Koketimi i vazhdueshëm me Thaçin dhe Xhavit Halitin. Thaçi ia uroi me përzemërsi të madhe në parlament zgjedhjen kryetar i Kosovës.

3. Fatmir Sejdiu e pranoi Thaçin të parin në rezidencën e tij që t’ia urojë detyrën e Kryetarit të Kosovës. Ra në sy përkulja deri në brez dhe poltronizmi i Fatmir Sejdiut në raport me Thaçin. Këtë e fotografuan mediat. Këtë foto “Koha Ditore “ e dha në faqe të parë. Kjo ishte tepër poshtëruese për LDK-në dhe figurën e Presidentit të Kosovës.

4. Vizitës për t’ia uruar postin që ia bëri Kryesia e LDK-së nuk i dha kurrfarë rëndësie

5. Në takimin e parë të ekipit negociator lejoi që në delegacionin e Vjenës të jenë dy bashkëkryesues: Jakup Krasniqi dhe Lutfi Haziri. Jakup Krasniqi ishte i pari, Lutfi Haziri i dyti. Ky ishte fillimi i lëshimeve ndaj PDK-së. Kjo asocioi domosdo me formulën e bashkëqeverisjes me PDK-në.

6. Në takimin tjetër të Ekipit Negociator kryesues i delegacionit të Vjenës u caktua Hashim Thaçi dhe kështu e mori primatin PDK-ja. Kjo tregoi se tash e tutje në ekip fjalën kryesore do ta kishte Hashim Thaçi.

7 .Në takimin tjetër të radhës Hashim Thaçi vendosi të mos shkonte në Vjenë dhe të mos i raportonte Parlamentit për takimin paraprak. Sërish u bë si tha Thaçi.

8. Kryetari i Kosovës Fatmir Sejdiu dhe ai i Parlamentit Kolë Berisha lëshuan pe që delegacionin e Vjenës për trashëgimi kulturore ta udhëheq përfaqësuesi i Orës Ylber Hysa, një kurkushi hiq, ndërsa zëvendëskryeministri i Kosovës dhe njëkohësisht Ministër i Pushtetit Lokal Lutfi Haziri të shkojë vetëm si anëtar i thjeshtë i delegacionit. Ministri i Kulturës, në resorin e të cilit bie trashëgimia kulturore as që u përmend fare. Të gjitha këto tregojnë se tashmë PDK-ja dhe ORA janë bërë faktorët kryesorë që vendosin në Ekipin Negociator, ndërsa Fatmir Sejdiu dhe Kolë Berisha sillen si poltronë të tyre.

9. Ekipi Negociator lëshoi pe para kërkesave të Serbisë duke u pajtuar me formimin e një numri të madh të komunave serbe dhe me lidhjet e tyre direkte me Beogradin. Ky është një koncesion tepër i madh,të cilin nuk ia lejon asnjë shtet një shteti tjetër.Kjo e mundëson kontrollin e Serbisë në një pjesë të territorit të Kosovës.

10. Ekipi Negociator ia dha përgjegjësinë përfaqësuesit të PDK-së Bajram Rexhepit për problemin e Mitrovicës dhe e pranoi planin e tij për ndarjen e Mitrovicës në dy njësi komunale. Ky në fakt ishte pranimi i ndarjes së Mitrovicës nga institucionet e Kosovës. Kjo ndarje çon në ndarjen e veriut të Kosovës mbi lumin Ibër

11. Kryetari i Kosovës Fatmir Sejdiu po i injoron simbolet e shtetësisë së Kosovës, të propozuara dhe të promovuara nga Presidenti Rugova.

12. Kryetari i Kosovës Fatmir Sejdiu i duartrokiti Rexhep Qosjes, i cili, në fjalimin e tij, e fyeu dhe e poshtëroi figurën e Presidentit Rugova

13. Fatmir Sejdiu, menjëherë pas zgjedhjes kryetar, shkoi me shpejtësi në Prekaz, duke dashur kështu të tregojë se ai nuk është (i keq) si Rugova.

14. Në një vizitë në Han të Elezit deklaroi publikisht se ai nuk do të jetë si Rugova

Cka thote daci per prangimin e keshilltarit te tij?

Arrestim i porositur

Nexhat Daci beson në pafajësinë e këshilltarit te tij. Po ashtu ka besim të plotë në institucione dhe organe përgjegjëse, por thotë se momenti kur ka ndodhur arrestimi nuk është porosi e qartë dhe e mirë për qytetarët e Kosovës.

26/06/2006 - E diela nuk është ditë konferencash nëse nuk krijohet situatë e veçantë ose, nëse nuk është diçka e jashtëzakonshme në pyetje. Por, ish-Kryeparlamentari Daci ka gjetur kohë që të paraqes bindjet e tija për burgosjen e këshilltarit të vet për siguri duke u pozicionuar karshi rastit dhe duke lënë çështjen krejtësisht në duar të organeve të drejtësisë.
Ish-Kryetari i Kuvendit të Kosovës dhe njëri nga kandidatët për Kryetar të partisë më të madhe në vend, Lidhjes Demokratike të Kosovës, Nexhat Daci, ka deklaruar se Kosova dhe kosovarët janë të lodhur nga ish sistemi komunist i montimeve politike dhe se ata tash presin punë politike në mënyrë demokratike. "Do të thosha që lufta politike duhet të bartet në terrenin politik me mjete demokratike sepse ai është vizion i yni, ishte vizion i institucioneve për pesë vjet të shkuara, është vizion im edhe si kandidat për Kryetar të LDK'së", ka thënë ai.
Kështu ka deklaruar ish- Kryeparlamentari i Kosovës, në këtë konferencë të cilën e kishte organizuar pas arrestimit të Këshilltarit të tij për siguri, Ahmet Alishani, tek pafajësia e të cilit Nexhat Daci beson. "Unë besoj në pafajësinë e tij në bazë të deklaratës oficiele të policisë, sepse një çështje që ka ndodhur në 2003 nuk ka pas nevojë, në qoftë se ka ndodhur, të prolongohet në këtë periudhë", ka thënë Daci. Ish-shefi i legjislativit kosovar pajtohet se kjo çështje i takon tanimë organeve të drejtësisë dhe policisë, por nuk pajtohet me momentin kur ka ndodhur. "Unë kam besim të plotë në institucione dhe në organet përgjegjëse, por momenti kur është zgjedhur unë mendoj se nuk është porosi e qartë dhe e mirë për qytetaret e Kosovës që të jenë të qetë". Ai nuk ka dhënë ndonjë emër konkret se kush mund të jetë prapa kësaj, por ka bërë thirrje që të kalohet në terren demokratik. "Unë nuk mendoj se kam përgjigje për atë që ka ndodhur se po ta kisha do ta thosha, prandaj dua të theksojë se unë kam besim të plotë në organet e policisë dhe të drejtësisë kosovare po edhe në ato ndërkombëtare dhe nuk kam ndërmend të manipuloj me këtë".
I pyetur se a dyshon se kjo ka ardhur nga partia e tij - LDK'ja apo nga ndonjë subjekt tjetër, Daci ka qenë i shkurtër. "Nuk kam adresë të caktuar se po të kisha informacione me kënaqësi do t'i ndaja me ju". Sa i përket asaj se a do të ndikoj arrestimi i këshilltarit Alishani, në garën për Kryetarin e LDK'së, Daci mendon se nuk do të mund të ndikoj asgjë në garën e tij politike. "Në fillim të mandatit të parë me këshilltarët e mi, me zyrën time kemi pas raporte të qarta të respektimit të ligjshmërisë, të respektimit të transparencës dhe mbi të gjitha të ruajtjes së autoritetit të Kryetarit të Kuvendit të Kosovës dhe të njerëzve shumë profesionist që i kam pas dhe i kam gjithmonë rreth vetës". Ai ka bërë thirrje që të punohet në atë mënyrë që qytetarëve të Kosovës t'u ofrohet një transparencë, një vizion për sigurinë e tyre në Kosovë dhe të reflektojmë siguri për rajonin. "Për këtë Kosova ka kapacitet veprues. Institucionet tona vazhdimisht kanë demonstruar kapacitet veprues për relaksimin e politikës jo vetëm në Kosovë, por edhe në rajon. Ky vizion do të vazhdoj sepse e kishim ndërtuar me Presidentin Rugova dhe do ta vazhdojmë", ka thënë ai. I pyetur se cilët do të jenë hapat e mëtutjeshëm në rast se Këshilltari i tij Ahmet Alishani shpallet fajtor ose jo fajtor, ish- Kryetari i Kuvendit ka thënë se do t'ia lë të gjitha hapat organeve përgjegjëse.
"Hapat e mi...unë jam kandidat për kreun e LDK'së. Do të merrem me aktivitet shumë demokratik dhe transparent dhe do t'ia lë të gjitha hapat institucioneve dhe organeve të drejtësisë", ka thënë ai. I pyetur se si i komenton deklaratat e fundit të ish-Kryeministrit të Kosovës, Ramush Haradinaj, i cili në një konferencë për media ka mbështetur rivalët e Dacit në zgjedhjet brenda LDK'së, ish-Kryeparlamentari i Kosovës ka qenë filozofik. "Organizmat e vegjël duhet të krijojnë ambient që të rriten dhe të menaxhohen si duhet në mënyrë demokratike dhe transparente. Organizmat e krijuar politikisht dhe biologjikisht kanë kapacitet veprimi dhe menaxhimi shumë të mirë dhe vizione shumë të qarta për qetësinë dhe zhvillimin e Kosovës". Ndërkohë që dihet se koalicioni aktual qeverisës dhe zgjedhja e atëhershme e Kryetarit të AAK'së, Ramush Haradinaj ka qenë ide dhe meritë e Nexhat Dacit. Duke folur rreth mbajtjes ose shtyrjes së zgjedhjeve në Lidhjen Demokratike të Kosovës, Nexhat Daci ka thënë se kjo është çështje e strukturave të LDK. "Unë nuk jam në ekzekutivin e LDK'së dhe do t'i përmbahem plotësisht atyre vendimeve që Këshilli i Përgjithshëm, Kryesia e LDK'së do t'i marrë", ka thënë Daci.

Nuk e duan Dacin në kohën e zgjedhjeve në parti

27/06/2006 (Lajm) - “Ka diçka tjetër këtu. Ata që e larguan Dacin pa kurrfarë justifikimi, sot po mundohen që t’ia pamundësojnë atij veprimin politik”. Duke e parë autoritetin e Dacit në LDK, që, sipas Tahirit, është ranguar menjëherë pas Rugovës, strukturat e LDK-së kanë treguar se nuk e duan Dacin në kohën e zgjedhjeve në parti, edhe pse ai publikisht e ka pranuar kandidaturën e tij për kryetar të LDK-së.
“Ata dëshirojnë t’i thonë Dacit se deri sa të sqarohet puna e Alishanit është turp për të që të jetë në parti”.
Kolë Berisha, që pas shkarkimit të Dacit e drejton Kuvendin e Kosovës, është habitur me qëndrimet e Dacit, se arrestimi i këshilltarit të tij vjen pas skenarit të përgatitur nga ata që e larguan nga pozita e kryeparlamentarit. Megjithatë, ai ka preferuar që t’i shohë në gazetë komentet që i jep këshilltari i Dacit, për t’iu kundërvënë atyre.
“Nuk mund të komentoj diçka pa e parë. Do të flas për akuzat kur të shoh se çfarë është shkruar”, tha Berisha për “Lajm”.
Akuza se Alishani ka marrë këto para, duke e involvuar edhe Dacin se gjoja ky si këshilltar i tij ka ndikim në lirimin e Nevzat Halilit nga burgu, i akuzuar për “terrorizëm”, sipas Tahirit, është diçka shumë sipërfaqësore. “Nevzati manipulon me një letër, e cila supozohet se ka nënshkrimin e Alishanit, por nuk është 20 mijë euro.
Me sa di unë, para tetë muajve ka qarkulluar një letër dyfaqëshe, me të cilën Halili thotë se mban nënshkrimin e Alishanit, i cili i paska borxh 20 mijë euro”.
Në këtë letër që e ka Prokuroria, sipas Tahirit, janë shifra prej 1000 dhe 500 eurosh, bashkë me numrin serik të parave që kapin shumën deri në 12 mijë euro.
“Për shumën e parave, që supozohet të jetë nënshkruar nga Alishani, le të tregojë vetë Nevzati, se a i ka shitur apo ka blerë diçka nga Alishani. Me garanci po them se ato pare nuk janë dhënë për ta liruar Nevazat Halilin”, tha Tahiri.
Po të ishte e vërtetë që Alishani ka marrë para dhe Halili është liruar, atëherë çështja, thotë Tahiri, kalon edhe tek gjykata ndërkombëtare që, në bazë të saj, del e korruptuar.
Nëse Halili ka dhënë 20 mijë euro, pse nuk arrestohet për dhënie të mitos.
Por Halili, sipas këshilltarit të Dacit, përdoret politikisht për ta dëmtuar Dacin.
“Kjo nuk do ta dëmtojë. Zgjedhjet do ta tregojnë më së miri këtë punë”.
Do të ishte e dëmshme për Kosovën sikur arrestimi i Alishanit të përdorej për qëllime politike, mendon Adem Salihaj, anëtar i Kryesisë së LDK-së. Salihaj nuk e komenton nëse kjo do të dëmtojë Dacin apo LDK-në. Ai pret rezultatet e hetimeve për Alishanin, të cilin Salihaj e identifikon me një njeri që nuk ka lidhje me LDK-në. Megjithatë, sipas tij, arrestimi me motive politike, nëse ky mund të jetë, është shumë i dëmshëm për proceset politike në vend.
“Nëse fillohet me procese të montuara politike, nuk e di se ku do të ndalemi”.
Nënkryetari i LDK-së, Naim Jerliu, i cili bashkë me nënkryetarin tjetër, Eqrem Kryeziu, njihet si kundërshtar i krahut të Dacit, nuk ka dashur të komentojë nëse arrestimi i Alishanit është bërë me qëllim të dëmtimit të Dacit në kohën e zgjedhjeve në LDK. Ndërsa nënkryetari tjetër i LDK-së, Kryeziu, ka qenë e pamundur të kontaktohet, pasi ndodhet në pushim vjetor jashtë vendit.

“Lirisht mund të them se komisionari i policisë, Kai Vittrup, rren kur po thotë se kjo është punë e policisë”, tha Tahiri. Policia e UNMIK-ut, sipas tij, është instruktuar për qëllime politike. “Padia është private. Në shtete demokratike, Alishani është dashur të merrej dhe të ballafaqohej me palët. Jo të arrestohet”.

Ah,keto rruget e Kosoves!

PËRSERITET KONCEPTI KOMUNIST NË EMËRTIMIN E RRUGËVE TË KOSOVËS

Komisioni për emërtimin e vendbanimeve, lagjeve, shesheve dhe rrugëve i Kuvendit Komunal të Prishtinës, në mbledhjen e mbajtur më 29.03.2001, njëzëri aprovoi dokumentin për emërtimin e vendbanimeve, lagjeve dhe shesheve në komunën e Prishtinës njofton QIK-u i datës, 3 prill 2001.
Shkruan: Shefqet DIBRANI

Për emërtimin e rrugëve, shesheve dhe lagjeve në Prishtinë dhe përgjithësisht në Kosovë pata shkruar në vjeshtën e parvjetme, shkrim ky që u botua edhe në gazetën „Bota sot“, dhe edicioni për internet i revistës „Fjala jonë“, me sa di shkrimi ka qenë i njohur edhe për opinionin kosovarë ngase atëherë gazeta „Bota sot“ pat filluar botimin e saj në Kosovë. Kur iu kam rrekur kësaj çështje nuk kam pasur parasysh subjektin politik i cili ka vendosur por parasegjithash isha i bindur në modalitetet e zgjedhura nga vendet evropiane ku po e kaloj një pjesë të jetës, kurse platforma e Kosovës binte në kundërshtim me tërë atë që bëjnë popujt e Evropës së qytetëruar.

E përsërisë se emërtimi i rrugëve, (jo vetëm të Prishtinës), është një çështje delikate dhe me peshë jo vetëm politike. Ato emërtime duhet t’i rezistojnë kohërave dhe jo në çdo dy-tre vjet të riemërtohen rrugë, sheshe e lagje të Prishtinës dhe Kosovës në përgjithësi. Edhe projekti i miratuar tash së voni nga Kuvendi Komunal i Prishtinës nuk i plotëson kriteret e parashtruara qysh atëherë, dhe pavarësisht kush do ta administrojë Prishtinën në të ardhmen, shpejt do të shihet nevoja e riemërtimeve dhe përmirësimeve të këtyre emërtimeve. Deri sa atëherë mendoja se „projekti me kaq vlerë kombëtare nuk duhet lëshuar në nivelin analfabetëve politik të një kaste e cila nga fobia e humbjes së baraspeshës politike ka marrë rrugën e humnerës, pasojat e të cilës do t’i bartin brezat e ardhshëm“, tani kasta e „siguruar“ nga fitorja bindëse bënë një hap kaq të papeshuar që zor do t’i besohet se munden t’i qojnë edhe mjaftë procese të tjera më përpara dhe t’i shërbejnë denjësisht Kosovës dhe ardhmërisë së saj. Shikuar në të gjitha aspektet edhe ky draft (nëse me të vërtetë nuk është vendim i prerë), duhet hedhur poshtë pa asnjë hezitim sepse as për së afërmi nuk ka pasqyruar konceptin kombëtar e nacional e le më lehtësimin e orientimit në Prishtinë për çka edhe emërtohen rrugët. Përkundrazi edhe tashti shihet se gjithçka është ngatërruar, bile edhe për hartuesit e ri të këtij drafti në shqyrtim duket sikur iu kanë përzier kahet e lindjes dhe perëndimit të diellit në kryeqytetin e Kosovës, dhe kjo s’ka dyshim kur në komisionin e caktuar me sa duket s’ka asnjë prishtinas apo banor i zonës komunal për rreth saj. Të vjen keq kur në përpjekje për të dëshmuar „kombëtarizim“ kanë rishpaluar tendencën komuniste për të emërtuar sa më shumë rrugë, sheshe e lagje me emra dëshmorësh të cilët edhe pse nuk paskan qenë të vijës së tyre, jua kanë lënë amanet pararendësit e këtyre emërtimeve. Ndryshimet e pakta që janë bërë në këto emërtime nuk kanë avancuar projektin në fjalë që mund të kuptohej si një proces nacional në shkallë kombëtare.

Drafti meriton analizën, për arsye se janë publikuar vetëm, sheshet, lagjet dhe toponimet e reja nëpër fshatrat e Prishtinës dhe është apeluar se pranojnë vërejtje nga qytetaret, prandaj po merrem me këtë çështje dhe për të qenë më konkret në këtë rishqyrtim kam marrë vetëm Prishtinën, përkatësisht emërtimet e shesheve me disa sugjerime se si duhet të emërtohen rrugët e Kryeqytetit të Kosovës.

Në propozimin e ri të Shesheve në Prishtinë janë këto emërtime: 1. Sheshi „Gjergj Kastrioti Skënderbeu“ - (Teatri Kombëtar - Banka Popullore e Kosovës). 2. Sheshi „Adem Jashari“ (Te përmendorja - Komuna - MEB banka), 3. Sheshi „Mis Edit Durham“ (Grandi - Avalla) Trg Republike, 4. Sheshi “Xhevë Lladroci” (Dardani), 5. Sheshi “Isa Boletini” (ish-Gagarin në Ulpianë), 6. Sheshi “Hasan Prishtina” (Bibl. Kombëtare – Fakulteti Filozofik - Radio Prishtina), 7. Sheshi “Medlin Ollbrajt” (Kontabiliteti shoqëror - Pallati i Rinisë), 8. Sheshi “Shote Galica” (Oda Ekonomike - fontana), 9. Sheshi “Demonstratave (Fakulteti Filologjik), 10. Sheshi “Lirisë” (Kodra e Diellit), 11. Sheshi “Zahir Pajaziti” (Shtëpia e vjetër e mallrave), 12. Sheshi “11 Marsi” (te mensa e studentëve) dhe dy bulevarde ai “Nëna Terezë” (semaforët deri te Fakulteti Filologjik) dhe Bulevardi “Dëshmorët e Kombit” (nga Fakulteti Filozofik deri te Rrethi).

Nga kjo që është publikuar nuk mund të kuptohet qëllimi përfundimtar, sepse nuk dihet komisioni çfarë kriteresh ka pasur, por forma kooperativiste e logjikës komuniste, patriotizmi folklorik, dhe krahinorizmi primitiv ka dal në sipërfaqe. Nga këto emërtime të shesheve shtrohet pyetja: a është plotësuar kriteri mitologjik, historik dhe ai krahinor. Mendoj se jo, ngase projekti lëngon nga tri çështje të hapura. Krahinorizmi, politizimi dhe feminizmi i komisionit. E para me emrat e personave të vetëm një krahine apo që kanë prejardhje nga ajo krahinë janë emërtuar katër sheshe, po ashtu me emra të heronjve, vetëm të luftës së fundit janë emërtuar tre sheshe po aq emërtime që kanë synonim këtë luftë dhe nga 12 sheshe e dy bulevarde janë 6 emra të femrave. Këto emërtime bien në kundërshtim me realitetin në Kosovë dhe sidomos realitetin në Prishtinë sepse asnjë shesh nuk është emërtuar me një figurë prishtinase ku fitohet përshtypja se Prishtina është krijuar nga katundaria provincialiste e Kosovës, dhe se luftëra dhe përpjekje të shqiptarëve në Kosovës nuk ka pasur më herët. Po ashtu dalin si proçka nëse ka përpjekje për t’i vënë hi syve opinionit ndërkombëtar që tashmë është brenda në Kosovë, përkitazi me emancipimin dhe pozitën e femrës shqiptare në këto momente dhe sidomos në të kaluarën.

Mendoj se emërtimi i shesheve duhej bërë ashtu që do të plotësonte kriterin historik nëpër kohëra, dhe do të ishte shumë më mirë sheshi kryesor të emërtohej Pjetër Bogdani se sa Gjergj Kastrioti Skënderbeu, ngase Bogdani ka bërë luftëra të mëdha qysh moti për ta shpëtuar pikërisht Kosovën dhe me sa di trupi i tij prehet diku në Prishtinë, portreti i të cilit për Kosovën nuk mund të jetë më i vogël se sa ai i Heroit Kombëtar, pastaj pikërisht në Dardani të emërohej Sheshi “Illyria” me një figurë të periudhës ilire ku do të vendosej “Terakota e periudhës ilire që ruhet në muzeun arkeologjik në Prizren”, (nëse është zhdukur nga kjo luftë ajo mund të ripërpunohet dhe të vihet në sheshin “Dardania” në Prishtinë. Pastaj do të ishte shumë më mirë sikur në kompleksin universitar apo në sheshet përreth të emërtohet me njërin nga figurat më të shquara universitare siç janë Ali Hadri, Fehmi Agani, Esat Mekuli, Gazmend Zajmi, Dervish Rozhaja apo ndonjë tjetri që në këto momente nuk më kujtohet, për të dëshmuar se po u bëre i mençur dhe shkencëtar do të nderohesh nga pasardhësit tuaj. Në emërtimet e mëparshme ka qenë Sheshi “Uashington” dhe të befason fakti si është zëvendësuar me një figurë (sado e respektuar) e lindur në vendet e Lindjes, përkatësisht në ish republikën e Çekosllavakisë, e cila nuk ka origjinë amerikane. Figura e shquar e „Mis Edit Durham“ ka mundur të zëvendësohet me emrin e Presidentit Amerikan i cili në fillimet e shekullit të kaluar e la Shqipërinë Shqipëri… etj. Lufta antikomuniste e viteve ‘40-ta nuk duhet harruar kaq shpejt, kurse demonstratat e `68-ës, `81 dhe lufta e UÇK-së të përfshihen me vetëm një emërtim që do të përcaktonin përpjekjet e vazhdueshme të luftërave dhe betejave të përgjakshme. Vendosja e përmendores së ndonjë dëshmori që simbolizon një ngjarje të caktuar bëhet edhe në sheshe të tjera. Ta zëmë busti i Adem Jasharit, është mirë të vendoset në sheshin “Statuja e Lirisë”-modalitet i sheshit amerikan, por të ketë pamje tjetër, përkatësisht kombëtare, ndërsa Adem Jashari do t’i sfidonte asaj statuje si personaliteti i parë i sakrifikuar në betejën përfundimtare për t’u çliruar njëherë e përgjithmonë nga prangat e robërisë. Po kështu duhet menduar edhe për sheshin “Zahir Pajaziti” e me radhë. Nuk do të ishte keq që këto sheshe të zbukurohen me nga një përmendore që përcaktojnë zhvillimin rural e tradicional të Kosovës. P.sh. diku të vihet figura e fshatarit-ës kosovare me veshje tradicionale, në një vend tjetër lopa, delja, apo një shtazë tradicionale, rrushi i plantazheve të Rahovecit apo specat e bashqeve të Prizrenit etj. Në një vend tjetër një eksponate e madhe me Kristale të Trepçës apo me mermerin e Shpellës së Gadimes. Mund të bëhet edhe një Eksponate-punim zejtarie me përmasa të mëdha nga mjeshtrit e argjendarisë prizrenase për të dëshmuar traditën etnografike shqiptare si dhe punime të ndryshme në dru nga dukagjinasit etj. etj. Pra të gjendet diçka e veçantë nga gjithë ato përmendore që vihen kudo nëpër sheshet e botës, kurse me këtë çështje të merren ekskluzivisht piktoret akademik dhe Akademia e Arteve e Kosovës, e jo komisar partiak e politikan që nuk dallojnë çfarë është e bukura dhe çka e shëmtuara për një kryeqytet. Këto vërejtje dhe sugjerime janë të mjaftueshme për Kuvendin Komunal të Prishtinës për të mos e aprovuar dhe për të krijuar komisionin e ri i cili do të zhveshët nga krahinorizmi, politizimi dhe feminizmi i tepruar dhe të bëjë riemërtimin duke u bazuar në faktorët e theksuar më lartë, që nuk ka synim të jetë i përsosur dhe të mbetet vetëm kështu.

Pse emërtohen rrugët dhe si duhet emërtuar ato?

E shohë të arsyeshme të përsërisë diçka me vlerë që e kam thënë edhe më herët përkitazi me emërtimin e rrugëve në Prishtinë dhe përgjithësisht atyre në Kosovë. Pra rrugët e një qyteti emërtohen për të lehtësuar orientimin në qytet, për të gjetur institucionin a objektin e caktuar. Ato duhet emërtuar me emra autentik që nuk do t’i zhbëjë asnjë ndryshim politik brenda shqiptarë.

Në emërtimet e reja nuk duhet lënë pa u përfshirë për qëllime politike asnjë emër i nderuar, dhe sidomos së pari duhet nderuar personalitetet prishtinase dhe së dyti të gjitha ato personalitete që veprimtaria e tyre i ka lidhur më shumë me Prishtinën, për t’i eliminuar tendencat e shfaqura krahinore që kanë synim për të mbizotëruar nëpër rrugët e Prishtinës. Anashkalimi i figurës së Fehmi Aganit, Enver Malokut, Xhemail Mustafës, Jusuf Gërvallës, Enver Hadrit, Sali Çekajt dhe mjaftë të tjerëve është e pafalshme për vet faktin se ata e kanë vulosur jetëgjatësinë e tyre me punën dhe veprimtarinë që kanë bërë për të gjallë.

Pavarësisht nga kjo pikëpamje që shpalova jam kundër emërtimit të rrugëve me emra njerëzish. Dëshmorët nderohen duke i futur në Fletoren e të Rënëve për Çlirimin e Kosovës, kurse personalitetet tjera mund të nderohen nëpër institucione përkatëse po më mirë do t’i lë në jetë krijimtaria e tyre në dobi të çështjes shqiptare, pavarësisht a donë apo jo strukturat e tashme dhe të ardhshme në Kosovën e çliruar.

Hartuesit e draftit të ri nuk duhet anashkaluar emërtimet e më hershme që kanë një vlerë dhe që dëshmojnë vazhdimësinë e diçkaje në lëvizje dhe traditën e ruajtjes monumentale të asaj që ka ekzistuar. Mendoj se emërtime me peshë të rëndësishme për aktualitetin politik do të ishin „OKB-ja“, (ish Komanda e ushtrisë), „NATO“, etj., si dhe personaliteteve të tjera që janë angazhuar seriozisht në çështjen e Kosovës.

Edhe atëherë e kam theksuar se qëllimi i këtij trajtimi nuk është për t’i shërbyer një klani politik që është (nëse është) dhe atij që do të vjen (nëse vjen) por për t’i shërbyer më mirë nevojës së atyre që kërkojnë adresa e rrugë në Prishtinë dhe ardhmërisë së Kosovës. Rrugët kryesore nëpër qytetet e Kosovës duhet të emërtohen me emrat e traditës popullore të cilët kanë dëshmuar se janë më të rezistueshëm ndaj ndryshimeve dhe sistemeve politike, emra ku zakonisht do të shënonin kahen e rrugës. Ndërsa brendësia e rrugëve në qytet duhet të emërtohet në bazë të objektit, institucionit a fabrikave të njohura për pjesën dërmuese të qytetarëve.

Ndonëse ndërrimi i emrave të rrugëve kudo në Kosovë është bërë shpesh dhe pa kritere nuk mund të akceptohen se për cilën pjesë a rrugë bëhet fjalë, shqyrtimin po e ilustroj me shembuj të caktuar vetëm për Prishtinën, ngase edhe drafti ka për bazë vetëm Kryeqytetin e Republikës.

Disa shembuj për emërtime

Rruga, (nga semaforët tek Xhamia e Llapit), për në Podujevë duhet të mban emrin „Rruga e Podujevës“, ndërsa rruga tjetër që bie në ish rrugën „Xhemajl Ibishi“ të quhet „Rruga e Llapit“. Po nga këta semaforë e deri në dalje të Prishtinës drejtimi i Makocit të quhet „Rruga e Gollakut (Gallapit)“. Rruga përball përmendores (kah Gjimnazi „Sami Frashëri“) e deri tek Mali i Gërmisë të quhet „Rruga e Gërmisë“. Dy Rrugë që dalin për Mitrovicë njëra të quhet „Rruga e Mitrovicës“ e tjetra e Vushtrrisë apo e Obiliqit. Kështu duhet të emërtohen rruga që qon për Pejë dhe Fushë Kosovë, rruga që qon për Prizren etj. Nga objekti i ish-“Sllovenia-sport” e deri në Matiçan (apo siç u tha Mati) të quhet „Rruga e Matiçanit, përkatësisht Matit“, ish-rruga „Ramiz Sadiku“ të emërtohet „Rruga e Universitetit“, ndonëse në draft nuk figuron. Rrugë të tjera duhet të emërtohen „Rruga e Rektoratit“, „Rruga Instituti Albanologjik“, „Akademia e Shkencave“, „Muzeu i Kosovës“, „Arkivi i Kosovës“, „Teatri“, „Biblioteka Universitare“, „Rruga e vjetër e Rilindjes“, „Rruga e re e Rilindjes“ „Rruga e RTP-së“, „Rruga e Televizionit“, „Rruga e Radio Prishtinës“, „Rruga e Kosovafilmit“, „Rruga e postës së vjetër“, „Rruga e postës së re“, „Rruga e tregut“, „Rruga e Tjegullores“, „Rruga e spitalit“, „Rruga e Medresës së vjetër dhe asaj të resë“, „Rruga Kisha Katolike Shqiptare“, „Kisha Evangjeliste“, „Rruga e stacionit të trenit“, „Rruga e autobusëve“, „Rruga e stadionit“, „Rruga ngrohtorja e qytetit“, „Ujësjellësi“, “Rruga “Varrezat e qytetit” dhe kështu me radhë, por me një kusht që secila rrugë të të shpie në cakun e emërtuar. Pasi të emërtohen rrugët që tregojnë objektet me rëndësi apo kahen e rrugës, rrugët dhe rrugicat që lidhen mes këtyre mund të emërtohen me ato personalitete që me të vërtetë (i lidh më shumë ai vend, nëse aty ka jetuar, banuar apo luftuar), sepse do t’iu qëndrojnë stuhive të ndryshimeve politike që do të vijnë mbi këto hapësira. E ripërsërisë se ne kosovarët nuk turpërohem nëse nëpër secilin qytet të Kosovës e emërtojmë një rrugë me emrin „NATO“, rrugë e cila do të shënonte kahen e hyrjes së „NATO-s“ në atë qytet duke ruajtur emërtimin autokton të rrugës kryesore, kurse magjistralja Prishtinë-Hani i Elezit do të ishte mirë sikur të emërtohet me njërin nga këto emërtime „Magjistralja e NATO-s“ apo „Magjistralja Amerikane“. Me emërtime të veçanta të rrugëve apo institucioneve të tjera duhet të nderohen Bill Klinton, Hellari Klinton, Medlin Olbrajt, Klark, Bler, Solana, Xhemi Shea etj. pra të gjitha ato personalitete që janë dëshmuar seriozisht në Luftën e Kosovës mund të kenë hapësirë në hartën gjeografike të Kosovës dhe shumë më pakë letrar të „renesancës“ evropiane apo botërore siç është vepruar më parë, qofshin këta edhe albanolog të shquar emrat e të cilëve na janë të njohur vetëm për një rreth të ngushtë të studiuesve të gjuhë-letërsisë shqipe.

Nëse përdoret ky parim, „Harta e qytetit të Prishtinës“ dhe ajo e Kosovës në përgjithësi do t’i ngjasoj emërtimeve nëpër Metropolet botërore dhe do të ndihmoj shumë në orientimin e njerëzve në qytet, kurse për ekipin hartues do të jetë një shembull me të vërtetë profesional që nuk do të zhbëhet as nga kastat politike që mund të vijnë në pushtet gjatë dekadave të ardhshme...

VEPRAT E NJERZVE TE MEDHENJE

Ne web faqen tone po sjellim OPINIONET e dy intelektualve shqiptare,njeri nga Amerika e tjetri nga Kosova.

Zoti Bruci,

Me pak vonese po ju postoje kete shkrim per botim ne blogun http://floart.blogspot.com

E di se keni guximin intelektual qe te botoni kete shkrim te patriotit tone te madh z.Sejdi Veseli nga Prishtina.

Shume te fala nga une Albana .

Dr.sc.Albana Ferati

Washington DC,29.6.2006.

Ps.Isha ne nje emision special ne nje klinike neuropsiatrike ne New York dhe pervojat e shkenctareve te kesaj klinike do t'ju sjelle nje dite me emajl per blogun tuaj shume te lexuar ne bote.
Respekt nga ana e ime edhe nje here,
Albana

---------------------------------------------------------------
OPINION i Z.SEJDI VESELI,NGA PRISHTINA


From: "sejdi Veseli"
To: adi@rtvzik.com, agimvinca@lycos.com, albaner_tk@hotmail.com, Albanian.American.Civic.League@dev.empoweresitebuilder.com, avdi_sherifi@hotmail.com, bajrush_bali@hotmail.com, bardhi1999@hotmail.com, besimhulaj@hotmail.com, drskenderi@hotmail.com, canollis@hotmail.com, e_cakolli@bluewin.ch, fatmirb51@yahoo.com, albana_ferati_alb@hotmail.com

Subject: opinion

Date: Mon, 19 Jun 2006 12:27:23 +0200

EDHE KUR BANDAT E ARMATOSURA SEPARATISTE SERBO-ÇETNIKE KONTROLLOJNË VERIUN E KOSOVËS – PËR IPVQ-të E KOSOVËS GJENDJA E SIGURISË ËSHTË STABËL

Shkruan:Sejdi Veseli

Gjendja e përgjithshme dhe në veçanti ajo e sigurisë, jo vetëm se është e rëndë, por nga informatat që vinë nga enklavat serbijane, në veçanti nga tri komunat n e veriut të Kosovës, Albaniku, Zveçani, Zubin Potoku dhe pjesa veriore e qytetit të Mitrovicës, s'ka se si mos të përfundohet, se ajo po përkeqësohet me shpejtësi të madhe. Thënë shkurt, ajo është para shpërthimit.
Kjo gjendje alarmante në veriun e Kosovës është rezultat i veprimtarisë së strukturave të pushtetit serbijan, që prej përfundimit të luftës, të papenguara jo vetëm nga KFOR-i dhe UNMIKU, përgjegjës për sigurinë, sipas Rezolutës famoze të KS të OKB-së nr.1244, por edhe nga të mandatuarit me votën e “lirë” të popullit, përkundër faktit se ishin betuar para elektoratit, se nëse e marrin votën e tij, me përparësi do ta rregullonin këtë gjendje kanceroze në pjesët më të pasura me minerale të Kosovës.
Sipas njoftimeve zyrtare të cilat janë publikuar në mjetet e komunikimit masiv, në këto pjesë të pandashme të Kosovës ka filluar rebelimi separatist serbijan, me siguri i nxitur dhe mbështetur në të gjitha drejtimet nga Beogradi zyrtar.
Siç është kumtuar, kuvendarët e tri komunave të sipërpërmendura dhe të pjesës veriore të qytetit të ndarë të Mitrovicës, kanë marrë vendim që të ndërpresin të gjitha lidhjet me IPVQ të Kosovës dhe të organizojnë format e vetëmbrojtjes, nga çdo veprim që do të ndermirët, nga kush do çoftë për pengimin e tyre për t’u bashkuar me Serbinë, nëse pavarësohet Kosova.
Duhet cekur se në kuadër të këtyre formave të vetëmbrojtjes, janë grumbulluar hordhitë e Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe të ushtrisë serbe, si dhe ato paramilitare, të njohura si “Rojet e Urës”, për të cilët dyshohet me bazë, se ishin po ata që masakruan popullatën civile shqiptare. Nuk është për t’u çuditur nëse mësohet, pak më vonë, se në mesin e këtyre hordhive gjenden edhe kriminelë të kërkuar nga Gjykata e Hagës, si p.sh. Ratko Mladiç, etj. Dyshimi se në mesin e këtyre hordhive mund të gjenden edhe kriminelë si Ratko Mladiç, mund të bazohet në konfiguracionin e terrenit të kësaj pjese, vështirë të kontrollueshëm dhe në faktin se kjo pjesë e territorit të Kosovës, asnjëherë nuk është vënë nën kontrollin e plotë të KFOR-it dhe policisë së UNMIK-ut, edhe pse ka qenë obligim i tyre sipas Rezolutës famoze nr.1244 të KS të OKB-së.
Nga vetë fakti, se këto veprime separatiste të drejtueseve lokal të kësaj pjese të Kosovës (afro ¼ e territorit të saj), jo vetëm se nuk u shfuqizuan menjëherë nga UNMIK-u (siç shfuqizoheshin vendimet e Kuvendit të Kosovës) dhe, nuk u trajtuan asnjëherë ushtarakisht nga KFOR-i, të imponon dyshimin e bazuar, se krejt kjo veprimtari shumë e rrezikshme për të ardhmen e Kosovës dhe të rajonit në përgjithësi, bëhet me pëlqimin e disa segmenteve, jo pak të fuqishme ndërkombëtare.
Jo vetëm indiferentizmi i IPVQ-ve, por edhe gënjeshtrat e drejtuesve të tyre, në shërbim të mashtrimit të popullit shumicë të Kosovës, se gjoja gjendja e sigurisë në Veriun e Kosovës është stabël, nxjerrin në pah një të vërtetë të hidhur, se këto institucione, jo vetëm se janë skajshmërish servile ndaj UNMIK-ut e KFOR-it, por janë edhe kolaboracioniste me ato qarqe ndërkombëtare, në pazarllëqet me territoret e Kosovës.
Kush ka sy e vesh është duke e kuptuar, se gjendja e sigurisë në Kosovë dhe rreth saj po përkeqësohet me hapa gallopant dhe, ma thotë mendja ime prej një qytetari të thjesht të kësaj toke të shumëvuajtur, se është momenti i fundit që drejtuesit e IPVQ-ve të Kosovës, për të marrin guximin që të kërkojnë veprime të menjëhershme dhe konkrete nga UNMIK-u dhe KFOR-i, për t’u treguar, si Beogradit zyrtar, ashtu dhe atyre qarqeve, të cilat qëndrojnë pas tij, se territori i Kosovës administrative është një dhe i pandashëm dhe se ëndrra e hegjemonistëve serbijan për të krijuar në territorin e saj diçka të ngjashme me “Republika srbska”, do të mbetet vetëm fiks ide e tyre!
Duke u përballur me realitetin e hidhur, më imponohet dyshimi se si drejtuesit e djeshëm ashtu edhe këta të sotmit të IPVQ-ve të Kosovës, që për interesat e popullit shumicë as që do të prishin “miqësinë” me disa qarqe ndërkombëtare, rehatinë dhe ballukun financiar të tyre. Bile, pa u mërzitur fare se me mosveprimet e tyre do të bien në pozitat e ngjashme me ato të Esat Toptanit, alishukrive dhe sinanhasanëve, ngase kanë pas lidhë kontratë me popullin, që në këmbim të votës do të angazhohen për realizimin e plotë të aspiratave të drejta të tij,.
Ndofta, disa prej tyre edhe kanë rënë në këto pozita, që nga koha e përfundimit të luftës heroike të Famëmadhes UÇK, se përndryshe do të kishin reaguar shumë më herët, menjëherë pas daljes në skenë të “rojeve të urës”, të cilat e spastruan dhunshëm veriun e Kosovës nga popullata shqiptare, para hundëve të KFOR-it francez.
Po të ishin këto krijesa hijerënda, vërtetë besnike ndaj verdiktit të votës së qytetarëve të Kosovës dhe të gatshme për të vepruar në interes të realizimit të kërkesave ligjshme të popullit, në vend të urdhrit në adresë të KPS (SHPK-së) për të shtypur dhunshëm protestën e drejtë dhe paqësore të Lëvizjes Vetëvendosje dhe të arrestonin mbi 90 pjesëmarrës të saj, do të duhej të ndërmerrnin një veprim të tillë ndaj “rojeve të urës” dhe tani ndaj atyre që shpallën ndarjen e ¼ të Kosovës dhe që organizuan formacione paraushtarake të armatosura për “vetëmbrojtje”, në realitet për jetësimin e vendimeve politike të tyre.
“Veprimtaria e një politikani nuk çmohet në bazë të premtimeve, por në bazë veprave të tij”, do të thoshte filozofi.
Këtë të vërtetë të madhe populli ka filluar ta kuptojë, edhe pse me vonesë. Ai tani fatmirësisht, po e ka të qartë për çdo ditë e më tepër, se me siguri po të ishin angazhuar deri me sot drejtuesit vendor, me vendosmëri, me veprime konkrete, të analizuara dhe të planëzuara drejt e mirë për realizimin e premtimeve (të realizueshme), që ua kishin dhënë elektoratit, gjendja e përgjithshme në Kosovë do të ishte shumë më e mirë, se kjo që është sot! Së pari, në enklavat serbe të cilat u krijuan falë qyqarëllukut të tyre, nuk do të funksiononte administrata shtetërore e Serbisë, me të gjitha segmentet e saj dhe së dyti, sot nuk do të ballafaqoheshim me veprimet aktuale separatiste dhe shumë të rrezikshme në komunat veriore të Kosovës...!
Pasojat e këtij realiteti të hidhur, kanë filluar ta irritojnë shpirtin liridashës të popullit shqiptar. Ato po e bëjnë efektin e duhur në ndërgjegjen e tij. Ato në popull po ndikojnë që ai të fillojë ta kuptojë, se gjatë votimeve qenka mashtruar keq; se gjatë votimit paska bërë gabim të rëndë, kur besimin e tij me verdiktin e votës së “lirë” ua paska dhënë shumicës prej atyre, të cilët, menjëherë pas mandatimit e treguan fytyrën e vërtetë, atë të alishukrive dhe sinan hasanëve... bashkëkohor!
Edhepse me vonesë, populli shqiptar ka filluar ta kuptojë, se koltukgjinjët e mandatuar me votën e tij, njësojë sikur ata të gjysmës së dytë të shekullit të kaluar, paskan qenë të dresuar qysh herët nga bajlozët e huaj, deri në shpëlarjen e plotë të atij pak truri, nga çdo ndjenjë e mirëfilltë kombëtare.
Populli ka filluar të kuptojë, se nga këta kolltukgjinjë bespak dhe të korruptuar, gjithçka mund të pritet, pos përmbushjes së zotimit të tyre, se do t’i prijnë drejt realizimit të aspiratave të tij të drejta, për çka sakrifikoj edhe gjakun e djemve dhe vashave më besnike të tij.
Populli ka filluar të riidentifikojë dhe t’i mbështetë bijtë dhe bijat besnike të tij, të cilët e duanë Atëmemëdhenë pa hile dhe të cilët janë të gatshëm të sakrifikojnë ç’është e domosdoshme për ta bërë Atë të lirë dhe të ribashkuar.
Andaj as që ka vend për dyshimin më të vogël, se bajlozët serbofil ndërkombëtar dhe servilët e tyre shqipfolës edhe kësaj radhe i kanë bërë hesapet pa hanxhiun dhe se po afron dita kur do të binden përfundimisht, se synimet e tyre pro serbo-çetnike do të përfundojnë turpshëm...!

Prishtinë, me 19 qershor 2006

Verejtja e redaksise:

Nga Albana Ferati,Washington DC muarem edhe kete informacion (CV)per zotit Sejdi Veseli:

Sejdi Veseli eshte i lindur në Gallab të Besianës.
Ka qenë i burgosur politik dy herë.

Herën e parë ka qenë i dënuar 11 vjet, ndërsa herën e dytë 2.5 vjet.

Ka pasë nderin të marrë pjesë aktive, në përgaditjen e luftës çlirimtare, si Përfaqësues Legal i LKÇK-s dhe të merr pjesë aktive në këtë luftë, si zv.komandant dhe Shef i Shtabit operativ i Brigadës 153, të ZOLL.

Punon në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik të Kosovës, në Prishtinë.

Shkruan rregullisht dhe ka të botuara qindra shkrime ne mjetet e komunikimit masiv dhe në faqet e ndryshme elektronike.
Ai është i lumtur, se përkundër kalvarit që ka kaluar,kurrë nuk ka kaluar në pozitat shoviniste.Nuk e urren as një popul.

Ai në biografin e tij z.Sejdi Veseli,i shkruan Albana Feratit "Dua që populli që kam nderin t'i takoj, të jetoj i lirë dhe dinjitoz në Atëmemëdheun e tij të lirë dhe në miqësi me popujt tjerë..."

e mërkurë, qershor 28, 2006

Flori Bruqi :Editorial i fundjaves

Kosova – është Washington i shqiptarëve.

Ndonëse e paralajmëruar si vizitë private për të kryer rite fetare, gospodin Pavle,dhe kryeçetniku serb, prof.dr.Vojisllav Koshtunica, gjatë qëndrimit të tij në Graçanicë, nuk e ka lënë pa e shfrytëzuar këtë rast për të përcjellë mesazhe politike për qytetarët serb të Kosovës. “Kosova gjithmonë ka qenë dhe gjithmonë do të jetë pjesë e Serbisë” thoshin zyrtarët e Beogradit.

Ndonëse qytetarët serb e kanë pritur që nga orët e paradites, kur është mbajtur liturgjia në Manistirin e Graçanicës, e më pas edhe në Gazimestan, kryeçetniku serb profesor doktor Vojisllav Koshtunica, ka ardhur në Graçanicë pasi janë kryer të gjitha ritet fetare në ditën e Vidovdanit serb.

I nxitur nga kryepeshkopi gospodin Pavle i cili e ftoi kryeçetnikun ,pra Koshtunicën që t’i a trimërojë dhe t’ju përforcoj shpresën serbëve të Kosovës se edhe në të ardhmen “Kosova dhe Metohija”do të mbetet “Jerusalemi serb.

Kryeçetniku serb nuk u kursye që të mbajë një fjalim të zjarrtë politiko-patriotik. “Nuk ka vend më të mirë dhe më të rëndësishëm për ta ripërsëritur atë që çdo serb duhet ta dijë:” Kosova dhe Metohija “gjithmonë ka qenë dhe gjithmonë do të jetë pjesë e Serbisë”.

Më tej çetnik ka thënë se ky është një rast për t’i treguar botës se “Serbia dëshiron drejtësi dhe paqe”.

Ajo ,sipas tij ,dëshiron të bisedojë dhe të arrijë marrëveshje dhe kompromis tha çetniku kontradiktor, duke theksuar se megjithatë Serbia dëshiron zgjidhje bazuar në “të drejtën historike për Kosovën dhe Metohinë”.
Koshtunica i ka siguruar serbët e mbledhur në Graçanicë se askush deri më tash nuk ka pasur pozitë më të fortë se sa që ka Serbia nga aspekti i së të drejtës në diskutimet për të ardhmen e Kosovës.

Por zotnitë e Beogradit ,harrojnë se Kosova është e shqiptarëve dhe atyre që dëshirojnë të jetojnë në te!


Aktivistët e l ëvizjes së Albin Kurtit “Vetëvendosje” në dy raste të ndara, në Mitrovicë dhe në Merdar janë arrestuar 115 aktivistë dhe qytetarë, të cilët po përpiqeshin që të bllokojnë rrugët, për të pamundësuar ardhjen e çetnikut serb, Vojislav Kostunica në Kosovë.

Njësitet speciale të SHPK( sot në 10 :15) si në kohën e Sllobodan Millosheviqit intervenuan dhunshëm kundër dhjetëra aktivistëve të Lëvizjes VETËVENDOSJE, të cilët ishin mbledhur në qytetin e Mitrovicës për ta bllokuar ardhjen e delegacionit të të ashtuquajturës Qendra Koordinuese Serbe për Kosovën, të udhëhequr prej njëfarë “patriotje më bateria “Sandra Rashkoviq-Iviq, e cila ia lpinte mjekrren gospodarit Pavle.Ndër të arrestuarit, është edhe ish ushtaraku i UÇK-së,tash kryetari i Lëvizjes Popullore të Kosovës dhe deputeti i Kuvendit të Kosovës ,zoti Emrush Xhemajli
Marrë si t a marresh “Vidovdani” i çetnikëve serb do të jetë i fundit në Kosovën 1244.

Ndërsa bisedimet mbi statusin përfundimtar të Kosovës vazhdojnë prej disa muajsh me radhë, kanë filluar të ngrihen pikpyetje lidhur me qytetin e ndarë të Mitrovicës.
Tensionet rreth çështjës së Mitrovicës do të jenë një prej provave më të vështira në ruajtjen e territorit të Kosovës dhe shoqërisë së saj shumë etnike.
Në Institutin Amerikan të Paqes mbi të ardhmen e Mitrovicës, u folë edhe për at[ se se a do të ruajë Kosova kufijtë e tanishëm, apo do të ndahet; a është komuniteti ndërkombëtar i gatshëm ta bashkojë qytetin e Mitrovicës dhe si mund të arrihet kjo më së miri.
Administratori i OKB-së në Mitrovicë, Gerard Gallucci, kohë më pare parashikon probleme gjatë korrikut dhe gushtit të këti viti ndërkohë që Kosova shkon drejt pavarësisë së mundëshme.
Zoti Gallucci tha se forcat e OKB-së dhe të NATO-s do të mbrojnë popullatën në rast se krijohen probleme. Po që prej emërimit në detyrë para rreth një viti, zotin Galluci e shqetëson gjendja ekonomike, jo vetëm në Mitrovicë, por në mbarë Kosovën.
“Problemet ekonomike ekzistojnë në gjithë Kosovën, dhe jo vetëm në Mitrovicë. Nevoja për investime në infrastrukturë në Kosovë është shumë e madhe, si në sektorin e energjisë elektrike, të furnizimit me ujë e të tjera.
Është e drejtë të thuhet se komuniteti ndërkombëtar ka humbur 7 vjet në këtë drejtim, veçanërisht në veri, ku komuniteti ndërkombëtar dhe vendet e Grupit të Kontaktit nuk i kanë kushtuar asnjë vëmendje.”
Administratori i OKB-së në Mitrovicë tha se misioni i tij do të ruajë komandën dhe kontrollin në terren dhe të mbajë të hapura linjat e dialogut për të mos lejuar shpërthimin e situatës.
Hans Binendijk, drejtor i qendrës për teknologjinë dhe politikën e sigurimit kombëtar, parashtroi kohë më pare 3 alternativa: ndarja e Kosovës, eliminimi i strukturave paralele dhe integrimi etnik.
Megjithëse ndarja e Kosovës është një alternativë jo-realiste, për arsye të qëndrimit të grupit të kontaktit, ajo përbën shpresat e popullatës sërbe të Kosovës.
Zoti Binendijk mendon se pa eliminimin e strukturave paralele, sërbët e Kosovës do të vazhdojnë të shikojnë nga Beogradi, e jo Prishtina, për ndihmë, duke krijuar kështu një shtet de fakto të ndarë.
“Nga këto 3 alternativa që kemi studjuar, integrimi etnik është e vetmja zgjidhje e pranueshme për SHBA-të dhe aleatët e tyre. Kjo alternativë është edhe më e vështirë për t’u zbatuar sepse do të kërkojë vëmëndje dhe burime afat-gjatë të komunitetit ndërkombëtar."
Gerald Knaus, drejtor i Nismës së Stabilitetit Evropian, thotë se alternativa më e mirë është që Mitrovica të bëhet komunë.
“Kosova është një zonë shumë e paqëndrueshme si në aspektin ekonomik dhe shoqëror. Nëse flasim për decentralizimin, ajo që ka rëndësi për serbët është Mitrovica veriore. Ajo është e vetmja zonë e tyre urbane në të gjithë Kosovën, aty ata kanë institucione, kanë Universitetin dhe Spitalin. Shqiptarët e Kosovës duhet të pranojnë se krijimi i një komune me shumicë serbe në Mitrovicë, është rruga më e mirë për të shmangur dhunën dhe për të gjetur një zgjidhje paqësore dhe shumë-etnike në Kosovë.”
Tensionet etnike në Kosovë vazhdojnë të jenë të larta. Ndërsa analistët shprehin mendime të ndryshme për sa i përket mënyrës më të mirë drejt zgjidhjes së statusit, bisedimet mbi të ardhmen e Kosovës nuk kanë arritur të ngushtojnë mosmarrëveshjes mes dy palëve.
Se gjendja është tepër e tendosur shihet edhe nga “ruajtja” 24 orëshe e policëve të SHPK-së që po I bejnë shtëpisë në “Velania” 2 në Prishtinë, ku banon Komesari I Policisë së UNMIK-ut Virtupi.
Gjendja do të përkeqsohet edhe më shumë nëse ndahet Mitrovica,atëherë gjithsesi do të ketë trazira,ose një Luftë e dytë çlirimtare kundër forcave ekstremiste serbe dhe ndihmaqarëve të tyre.
Besojmë dhe shpresojmë që stafi politikë I tashëm I Kosovës do të jetë një, ashtu siq është mishi më thojin për një Kosovë të lire të integruar në pro KOMENT I FUNDJAVËS

Kosova – është Washington i shqiptarëve.

Çetnikët vazhdojnë me mesazhet e vjetra politike


Ndonëse e paralajmëruar si vizitë private për të kryer rite fetare, gospodin Pavle,dhe kryeçetniku serb, prof.dr.Vojisllav Koshtunica, gjatë qëndrimit të tij në Graçanicë, nuk e ka lënë pa e shfrytëzuar këtë rast për të përcjellë mesazhe politike për qytetarët serb të Kosovës. “Kosova gjithmonë ka qenë dhe gjithmonë do të jetë pjesë e Serbisë” thoshin zyrtarët e Beogradit.

Ndonëse qytetarët serb e kanë pritur që nga orët e paradites, kur është mbajtur liturgjia në Manistirin e Graçanicës, e më pas edhe në Gazimestan, kryeçetniku serb profesor doktor Vojisllav Koshtunica, ka ardhur në Graçanicë pasi janë kryer të gjitha ritet fetare në ditën e Vidovdanit serb.

I nxitur nga kryepeshkopi gospodin Pavle i cili e ftoi kryeçetnikun ,pra Koshtunicën që t’i a trimërojë dhe t’ju përforcoj shpresën serbëve të Kosovës se edhe në të ardhmen “Kosova dhe Metohija”do të mbetet “Jerusalemi serb.

Kryeçetniku serb nuk u kursye që të mbajë një fjalim të zjarrtë politiko-patriotik. “Nuk ka vend më të mirë dhe më të rëndësishëm për ta ripërsëritur atë që çdo serb duhet ta dijë:” Kosova dhe Metohija “gjithmonë ka qenë dhe gjithmonë do të jetë pjesë e Serbisë”.

Më tej çetnik ka thënë se ky është një rast për t’i treguar botës se “Serbia dëshiron drejtësi dhe paqe”.

Ajo ,sipas tij ,dëshiron të bisedojë dhe të arrijë marrëveshje dhe kompromis tha çetniku kontradiktor, duke theksuar se megjithatë Serbia dëshiron zgjidhje bazuar në “të drejtën historike për Kosovën dhe Metohinë”.
Koshtunica i ka siguruar serbët e mbledhur në Graçanicë se askush deri më tash nuk ka pasur pozitë më të fortë se sa që ka Serbia nga aspekti i së të drejtës në diskutimet për të ardhmen e Kosovës.

Por zotnitë e Beogradit ,harrojnë se Kosova është e shqiptarëve dhe atyre që dëshirojnë të jetojnë në te!


Aktivistët e l ëvizjes së Albin Kurtit “Vetëvendosje” në dy raste të ndara, në Mitrovicë dhe në Merdar janë arrestuar 115 aktivistë dhe qytetarë, të cilët po përpiqeshin që të bllokojnë rrugët, për të pamundësuar ardhjen e çetnikut serb, Vojislav Kostunica në Kosovë.

Njësitet speciale të SHPK( sot në 10 :15) si në kohën e Sllobodan Millosheviqit intervenuan dhunshëm kundër dhjetëra aktivistëve të Lëvizjes VETËVENDOSJE, të cilët ishin mbledhur në qytetin e Mitrovicës për ta bllokuar ardhjen e delegacionit të të ashtuquajturës Qendra Koordinuese Serbe për Kosovën, të udhëhequr prej njëfarë “patriotje më bateria “Sandra Rashkoviq-Iviq, e cila ia lpinte mjekrren gospodarit Pavle.Ndër të arrestuarit, është edhe ish ushtaraku i UÇK-së,tash kryetari i Lëvizjes Popullore të Kosovës dhe deputeti i Kuvendit të Kosovës ,zoti Emrush Xhemajli
Marrë si t a marresh “Vidovdani” i çetnikëve serb do të jetë i fundit në Kosovën 1244.

Ndërsa bisedimet mbi statusin përfundimtar të Kosovës vazhdojnë prej disa muajsh me radhë, kanë filluar të ngrihen pikpyetje lidhur me qytetin e ndarë të Mitrovicës.
Tensionet rreth çështjës së Mitrovicës do të jenë një prej provave më të vështira në ruajtjen e territorit të Kosovës dhe shoqërisë së saj shumë etnike.
Në Institutin Amerikan të Paqes mbi të ardhmen e Mitrovicës, u folë edhe për at[ se se a do të ruajë Kosova kufijtë e tanishëm, apo do të ndahet; a është komuniteti ndërkombëtar i gatshëm ta bashkojë qytetin e Mitrovicës dhe si mund të arrihet kjo më së miri.
Administratori i OKB-së në Mitrovicë, Gerard Gallucci, kohë më pare parashikon probleme gjatë korrikut dhe gushtit të këti viti ndërkohë që Kosova shkon drejt pavarësisë së mundëshme.
Zoti Gallucci tha se forcat e OKB-së dhe të NATO-s do të mbrojnë popullatën në rast se krijohen probleme. Po që prej emërimit në detyrë para rreth një viti, zotin Galluci e shqetëson gjendja ekonomike, jo vetëm në Mitrovicë, por në mbarë Kosovën.
“Problemet ekonomike ekzistojnë në gjithë Kosovën, dhe jo vetëm në Mitrovicë. Nevoja për investime në infrastrukturë në Kosovë është shumë e madhe, si në sektorin e energjisë elektrike, të furnizimit me ujë e të tjera.
Është e drejtë të thuhet se komuniteti ndërkombëtar ka humbur 7 vjet në këtë drejtim, veçanërisht në veri, ku komuniteti ndërkombëtar dhe vendet e Grupit të Kontaktit nuk i kanë kushtuar asnjë vëmendje.”
Administratori i OKB-së në Mitrovicë tha se misioni i tij do të ruajë komandën dhe kontrollin në terren dhe të mbajë të hapura linjat e dialogut për të mos lejuar shpërthimin e situatës.
Hans Binendijk, drejtor i qendrës për teknologjinë dhe politikën e sigurimit kombëtar, parashtroi kohë më pare 3 alternativa: ndarja e Kosovës, eliminimi i strukturave paralele dhe integrimi etnik.
Megjithëse ndarja e Kosovës është një alternativë jo-realiste, për arsye të qëndrimit të grupit të kontaktit, ajo përbën shpresat e popullatës sërbe të Kosovës.
Zoti Binendijk mendon se pa eliminimin e strukturave paralele, sërbët e Kosovës do të vazhdojnë të shikojnë nga Beogradi, e jo Prishtina, për ndihmë, duke krijuar kështu një shtet de fakto të ndarë.
“Nga këto 3 alternativa që kemi studjuar, integrimi etnik është e vetmja zgjidhje e pranueshme për SHBA-të dhe aleatët e tyre. Kjo alternativë është edhe më e vështirë për t’u zbatuar sepse do të kërkojë vëmëndje dhe burime afat-gjatë të komunitetit ndërkombëtar."
Gerald Knaus, drejtor i Nismës së Stabilitetit Evropian, thotë se alternativa më e mirë është që Mitrovica të bëhet komunë.
“Kosova është një zonë shumë e paqëndrueshme si në aspektin ekonomik dhe shoqëror. Nëse flasim për decentralizimin, ajo që ka rëndësi për serbët është Mitrovica veriore. Ajo është e vetmja zonë e tyre urbane në të gjithë Kosovën, aty ata kanë institucione, kanë Universitetin dhe Spitalin. Shqiptarët e Kosovës duhet të pranojnë se krijimi i një komune me shumicë serbe në Mitrovicë, është rruga më e mirë për të shmangur dhunën dhe për të gjetur një zgjidhje paqësore dhe shumë-etnike në Kosovë.”
Tensionet etnike në Kosovë vazhdojnë të jenë të larta. Ndërsa analistët shprehin mendime të ndryshme për sa i përket mënyrës më të mirë drejt zgjidhjes së statusit, bisedimet mbi të ardhmen e Kosovës nuk kanë arritur të ngushtojnë mosmarrëveshjes mes dy palëve.
Se gjendja është tepër e tendosur shihet edhe nga “ruajtja” 24 orëshe e policëve të SHPK-së që po I bejnë shtëpisë në “Velania” 2 në Prishtinë, ku banon Komesari I Policisë së UNMIK-ut Virtupi.
Gjendja do të përkeqsohet edhe më shumë nëse ndahet Mitrovica,atëherë gjithsesi do të ketë trazira,ose një Luftë e dytë çlirimtare kundër forcave ekstremiste serbe dhe ndihmaqarëve të tyre.
Besojmë dhe shpresojmë që stafi politikë i tashëm do të jetë një, ashtu siq është mishi më thojin për një Kosovë të lire e integruar në proceset demokratike të botës moderne.

Flori Bruqi

NE PEJE PROMOVOHET VEPRA SHKENCORE E MAGJISTRIT PRISHTINAS,XHAFER SYLA.

Në web faqen tonë virtuale arrijti një lajm i gëzuar nga Peja.

Drejtori i Bibliotekës ndërkomunale"Azem Shkreli"nga Peja,zotriu Avdi Kelmendi,profesor dhe publicist ,na njofton se më datën 30.06.2006 në ora 15:00,do të bëhet një orë letrare ku edhe do të promovohet edhe libri i shkenctarit kosovarë nga Prishtina,Mr.sci. Xhafer Syla më titull “Bibliotekaria moderne” .

Kontributi shkencorë i magjistrit Xhafër Syla ,është shumë i madh në këtë drejtim.
Xhafer Syla është i vetmi magjistër i shkencave në këtë lëmi në trojet shqiptare.

Më poshtë keni edhe këto dy shkrime për vepren shkëncore të Xhafër Sylajt,që po e publikojmë në bllogun tonë.

Xhafer Syla,lindi më 02.09.1952.Ka kryer Fakultetin juridik.Eshte magjistër i shkencave shoqërore-Zagreb.Nota mesatare në studime eshte 8,20.Jeton dhe vepron në Prishtinë(punon në BKUK në Prishtinë).

Adresa ku mund ta bleni librin e z.Xhafer Syla eshte:

Ulpiana C15 hyrja 8,nr 2, Prishtine

044 148 244


Lëxim të këndshëm !

Moderatori ,

Flori Bruqi

-------------------------------------------------------------------


RecensionPRIMESA TEORIKE E PRAKTIKE BIBLIOTEKARE( Xhafer Syla, Bibliotekaria moderne, Prishtinë,2OO5 )

Shkruan Mr. Tahir FONIQIMe të drejtë thuhet se “bibliotekarët janë persona
të jashtëzakonshëm, por që më se shpeshti janë të
padukshëm”. Rrjedhimisht atyre iu duhet të bëjnë punë
e përpjekje titanike, në mënyrë që të dalin jashtë
kornizave të anonimitetit, sidomos në meset me traditë
të varfër të shkrimeve bibliotekare, sikurse që është
edhe Kosova. Në të vërtetë në Kosovë kemi një numër të
mirë të punëtorëve profesionalë bibliotekarë, por
punët profesionale bibliotekare nuk e bëjnë shkencën e
bibliotekarisë. “Të jesh profesionalist nuk do të
thotë vetëm të njohësh dhe të implementosh një
grumbull të caktuar të aftësive, as të shkathtësive,
por duhet të jemi të bazuar në mënyrë të
tërësishme sistematike e teorike
Muratori me përvojë
është mjeshtër më i madh i zanatit të tij se sa
inxhinieri i ndërtimtarisë, por dallimi thelbor
ndërmjet tyre qëndron në atë se veprimtaria e
inxhinierit është e bazuar në mënyrë teorike dhe
metodologjike dhe nga kjo është me risi më të mëdha
dhe me kreativitet” ( f. 8O ). Pra ekzistimi i teorisë
sistematike të rrumbullakuar është parakusht themelor
dhe themel i çdo veprimtarie profesionale. Thënë më
qartë shkencën e bibliotekarisë nuk e bëjnë punët
profesionale bibliotekare, por atë e bëjnë shkencë
kërkimet studimore rreth fushave të caktuara
profesionale bibliotekare.

Xhafer Syla e ka sfiduar me sukses anonimitetin në
fushën e bibliotekarisë, sidomos me botimin e librit
Bibliotekaria moderne, që këto ditë ka dalur prej
shtypit nën redaktimin e autorit të këtij recensioni e
që është sukses i shënuar i tij.

Në librin Bibliotekaria moderne autori ka trajtuar
28 tema ( artikuj ), me një çasje moderne, që kanë të
bëjnë me ligjin për bibliotekat, furnizimin
bashkëkohës të bibliotekave me material bibliotekar,
këmbimin e informacioneve dhe të përvojave
ndërbibliotekare, ngritjen profesionale të punëve
bibliotekare, sistemin informativ bibliotekar etj.

Që në fillim të librit autori e ka hetuar drejt
faktin se “veprimtaria bibliotekare, në hapësirën ku
dominojnë gjuha dhe kultura shqiptare, nuk është e
lidhur në shumë aspekte dhe është më se paku unike, në
mënyrën që do ta përmbushte objektivin themelor të
sistemit bibliotekar-informartiv bashkëkohës
” ( f. 7
). Kjo sugjeron respektimin e domosdoshëm të parimit
të njohur: një gjuhë, një sistem bibliotekar.

Nga leximi i temave të shqyrtuara këtu del edhe
konstatimi se ekziston lidhje e pashmantgëshme
ndërmjet letërsisë e bibliotekarisë, pra, ekziston
njëfarë simbioze, gjithherë duke e ndihmuar e
zhvilluar njëra tjetrën, gjë që nuk ngjan me shkencat
e tjera shoqërore e sidomos me shkencat natyrore dhe
ato të ekzakte.

Në vazhdim të shqyrtimeve në libër flitet edhe për
qasjen e lirë të informacioneve, me theks të veçantë
se secili njeri ka të drejtë që të jetë i informar
drejt dhe qartë e që kjo, në të vëretë, kushtëzohet me
komunikimin, ndërsa kjo e fundit lidhet me të
lexuarit, përkatësisht shkrimin. “Operacioni i
shkrimit nënkupton operacionin e leximit” ( Sartri ).
Në libër flitet, poashtu, edhe për format e
popullarizimit të librit, sikurse janë panairet e
librit, ekspozitat, takimet me shkrimtarët, bisedat
rreth librit etj. Këtu flitet edhe për formimin e
pikëpamjeve ideoartistike te fëmijët, rëndësinë e
bashkëpunimit ndërbibliotekar, menaxhimin
ndërbibliotekar etj. Pikëpamjet ideoartistike fëmija
më se miri i merr në bibliiotekën e fëmijëve duke u
“vetarsimuar”, sidomos me shprehinë e të lexuarit dhe
të përsiatjeve për fenomenet natyrore e shoqërore. Në
Kosovë nuk mund të krenohemi me traditën dhe numrin e
bibliotekave për fëmijë. Pse? Në Kosovë numri i
bibliotekave për fëmijë është i vogël, ato nuk kanë
salla leximi bashkëkohëse, nuk kanë fonde të
mjaftueshme të literatrurës adekuate për fëmijët, në
to mungojnë format e formimit imagjinativ të botës së
fëmijëve etj.

Kur kihet parasysh se literatura bibliotekare në
Kosovë ende vazhdon të jetë tejet e mëngët, sidomos
ajo teorike, del se botimi i librit Bibliotekaria
moderne të autorit Xhafer Syla është me interes dhe ai
do të pritet mirë nga punëtorët bibliotekarë dhe
punëtorët e tjerë kulturorë e shkencorë.

CIP -BKUK,Prishtinë,2005.

O2

Syla ,Xhafër

Bibliotekaria moderne/Xhafër
Syla,-Prishtinë:(Autori),2005(Prishtinë:,,Grafoprint"),-243
fq.;21 cm.-(Biblioteka Libri)

Shënime për autorin:fq.233.-Literatura:fq.234-238

ISBN 9951-8656-0-7

Librin në fjalë mund t'a porositni nëpërmes telefonit
:++377-44-148-244

ose nëpërmes e-mailit:xhafer_syla at hotmail.com

Çmimi për Kosovë:5 € kurse për botë e jashtme:8 €.


-----------------------------------------

Mr. Xhafer SYLA: TEKNOLOGJIA DIGJITALE PËR POPULLIN E KOSOVES

Mr. Xhafer SYLA: TEKNOLOGJIA DIGJITALE PËR POPULLIN E KOSOVES

Biblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës është para së gjithash, bibliotekë nacionale për libra dhe botime periodikësh në Kosovë, duke filluar nga shfaqja e parë e fjalës së shkruar e deri sot . Në mbështetje të terminologjisë profesionale, ky lloj i librit është dashur të mbante emrin “Libri Kosovar”. Është e nevojshme t’i hulumtojmë pandërprerë burimet më të lashta, ku gjenden ato, në vend apo jashtë tij. Prandaj, për ta mbajtur këtë funksion në të ardhmen duhet t’i hulumtojmë e t’i identifikojnë të gjitha burimet e shkruara që kanë të bëjnë me këtë vend.
Ne jemi pionierë në Kosove, në sferën e digjitalizimit: web sajti ynë, ka më shumë se nji mijë shfrytëzues në ditë, që përbën afro dy milionë shfrytëzuesish në vit. Pos kësaj, Biblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës duhet te jete vetëm një nga dy-tri bibliotekat botërore, të cilat mund të sigurojnë të ashtuquajturin katalog i dyfishtë. Misioni ynë ideal, është që të mbledhim, gjithçka, që është shfaqur ndonjë herë e që ka të bëjë me popullin dhe kulturën shqiptare - dhe prej nesh varet se sa do t’i qasemi këtij ideali.
Është kryesore se do të ofrojmë çdo ndihmë, që trashëgimia kulturore e kolektiveve Kosovare, nëpër vendet përreth të ruhet dhe se duhet te huazohet .
Tash është rasti të themi se a kam zënë të shihen rezultatet konkrete të t gjitha aktiviteteve, që i kemi sendërtuar viteve të mëhershme, e që kanë prodhuar mjaft ndërrime në BKUK dhe kanë patur vetvetiu një farë efekti jashtë bashkësisë sonë. Këto transformime pasqyrohen qoftë në rikonstruimin e brendshëm të institucionit, qoftë edhe në restaurimin e programeve të panjohura dhe të veprimtarive të rregullta në bibliotekën, në vënien e kontaktit dhe bashkëpunimit të drejtë për drejtë me bibliotekën kombëtare të regjionit, të Evropës dhe botës, ndërsa në aspektin profesional – gjatë zbatimit të standardeve më bashkëkohore bibliotekare botërore. Nga fundi i vitit 2006, duhet nxjerrë përfundimin se në çfarë aspekti jemi më të mirët në Kosovë, në regjion, në Evropë, e madje edhe në botë, e që për secilin nga këto dimensione, kemi indikatorë konkretë.


Çka duhet bërë për te mirën e Kosovës

- Në Kosovë, BKUK duhet te jetë më e mira me shumëçka, me infrastrukturë, me rëndësi, me kuadrot dhe funksionin, ndërsa në skenën e gjithë mbareshe kulturore, duhet arritur rezultate, të cilat tejkalojnë të arriturat e shumë institucioneve të tjera. Duhet materializuar shtrirjen funksionale të rrjeteve brenda sistemit informative respektivisht brenda bibliotekës virtuale, që do të thotë se do të kemi katalogun qendror elektronik me 1 milionë shënimesh dhe rrjetin e bibliotekave – anëtare, nga të cilat janë 22 biblioteka publike, universitare dhe të fakulteteve, por kemi edhe biblioteka institutesh, organesh qeveritare, porse edhe organizatash joqeveritare. Në plani e ardhshëm duhet te jetësojmë projektin e avancimit të tregut në kuadrin e të cilit kishim hapur nëntë biblioteka jashtë qyteteve të mëdha, ku nuk ekzistonin më parë, katalogun distributiv “ buks in print”, katalogun e librave të arritshme në tregun Kosovarë, duhet pa tjetër te kemi bashkëpunim brenda regjionit me botuesit dhe bibliotekat në Shqipëri Kroaci, BH, Mal të Zi, Maqedoni etj. BKUK duhet te disponon bashkëpunim më të pasur ndërkombëtarë, me ne kontaktojnë për ditë, për tej 100 entesh të botës, ndërsa vitin e ardhshëm duhet patur shumë vizita të ekspertëve të huaj. BKUK duhet te jetë institucion markën i mbrojtës së të mirave kulturave, ndër të cilat do të spikatja në mënyrë të veçantë kooperimin me urdhrin te veçantë. Aty kemi bërë mjaft pas zjarrit qe ia vuan policia dhe ushtria e Serbisë gjatë luftës se fundit në Kosovë, dhe për rikonstruimin e kapacitetit të thesarit, që e sajojnë biblioteka, arkivi, dokumentet, konizmat në kohën e Luftës. Ne jemi pionierë në Kosovë edhe në fushën e digjitalizimit, ndërsa web sajti ynë : www.biblioteka.ks. Por akoma e pa shfrytëzues e cila ishte dashur te këtë më shumë se nji mijë shfrytëzues në ditë, që do të thotë afro nji milionë përfituesish në vit. Kjo në të ardhmen do te na vente në rangun e kampionëve brenda Kosovës.E si do mund te bëheshim ma te mirët ne regjion

- Elementi tjetër sipas të cilit do të kishim përparësi në regjion, është sikurse te hapej shkolla e bibliotekarisë në Prishtinë në kuadrin e arkelologjisë-një degë shkencore, si është Zagreb Shkolla e filigrakologjisë e cila mirret me evidencën e dorëshkrimeve të vjetra, të teksteve të rralla dhe lëndës së ngjashme. Aty kemi një metodë speciale të datimit, që është më precize dhe efikase se çfarëdo metode tjetër dhe këto shërbime i shfrytëzojnë vendet e regjionit dhe Evropa perëndimore. Ajo metodë, ia del të përcaktojë vjetërsinë e dokumenteve me anë të shenjëzave të ujshme mbi letër. E sa i përket Evropës, ne do ishim së bashku ndër vendet më të zhvilluara, partnerë të barabartë të projektit panevropian – ndërtimit të bibliotekës evropiane. Ai shestim është multilingual dhe nënkupton promocionin e barabartë të kulturës Kosovare në suazat evropiane gjë, që për një vend siç është Kosova që nuk është anëtare e BE-së, një ngadhënjim diplomatik si dhe një triumf, në aspektin profesional. Ndërkaq, kemi qenë ndër të parët për nga dhënia e numrave standardë ndërkombëtarë për të gjitha llojet e publikuara: librat (ISBN), revistat (ISSN), kronikat muzikore (ISMN) dhe publikimet digjitale (DDI),ndërsa tani vetëm numrin e librave. Në rruzullin tokësor, më se 100 biblioteka dhurojnë numra për libra, më se 50 për libra dhe revista, nja 20 për libra, revista dhe kronika muzikore, ndërsa, veç ne botojmë numra të gjitha katër kategoritë. Jo gjithaq vone, në samitin e asociacionit informative, në Maroko, Federata ndërkombëtare bibliotekare, zgjodhi 11 projekte më reprezentative të botës, si modele shembullore se si bibliotekat mund të grisin shoqërinë informative. Ndër projektet ishte dashtë të ishte edhe projekti i bibliotekës digjitale fëmijërore në Kosovë, dhe që ishte dashtë te promovohet me parullën “ Ju jeni duke vepruar shqip, ama shikoni”. Përveç kësaj, ne do të ishim vetëm njëra nga dy-tri biblioteka botërore që mund të sigurojnë servisin “ katalogu i thellë”, që do të thotë se nga kronikat katalogjike veç e veç, mund të depërtoni gjer në tekstin e plotë të atij publikimi, ç’prej librit deri ke kronika muzikore e që kjo gjë, bëhet në mënyrë fare falas dhe lirisht për botën mbarë. Tani për tani, nuk kemi shënimesh të tilla të plota, për arsye se servisi ndodhet në fazën eksperimentale. Në këtë stad, duhet tu japim përparësi librave, disqeve me 78 aplikime, e mund të arrijmë 500 artikuj shkencorë dhe një vëllim fotografish, hartash dhe grafikesh lidhur me shkencën dhe kulturën Kosovare. Brenda bibliotekës digjitale për fëmijët, do të mund të gjeni një qind libra dhe pasi që ato tekste, janë interactive, më të vegjlit mund të lozin me to. Tani ka ardhur koha ta bëjmë përgatitje të digjitalizojmë krejt gazetat “ Rilindjes”, ç’prej viti 1945 deri sot, asisoj që kemi arritur deri në datën 12 Qershor të vitit 1999 ditën e hyrjes se forcave të NATOS në Kosovë. Duhet ti bëjmë bëjmë mikrofilmat e botimeve e pastaj, po i digjitalizojmë ato, ndonëse këtu është fjala për një numër voluminoz fajllash. Ketë vit ishte dashur , në ditën e evokimit të mbylljes se Rilindjes në masat dhunshme nga Serbija ne vitin 1990 te ia falim përfaqësuersve te Rilindjes kompletin e DVD-ve, që do te numrojshim afër 50 – një kuti complete. Tani, “Rilindjen” do ta “varrim” edhe në internet.

Mungojnë mjetet për projekte

Si po rrjedhë procesi i digjitalizimit në BKUK

- Digjitalizmi është një procedurë, kur tradita kulturore dhe publikimi i vjetër, konvertohet nga forma analoge në atë elektronike, që mund të shihet ne internet. Biblioteka Kombëtare ishte dashur ta formoj seksionin e në shërbimin civil gjatë afatit ushtarak për një vit do të kemi gjysmë milioni faqesh dhe fotografish të skanuara. Gjithë ato nuk janë shtjelluar ende, sepse digjitalizimi nuk nënkupton vetëm shënimin, porse çdo faqe, fotos, fotografi, apo kronikë muzikore, lypset të indeksohet, të pajiset me krejt të dhënat, të vihet në softver, i cili bënë të mundur kontrollin e lehtë,e ky proces kryhet përditë. Tani është koha ta skedojmë opusin e Gjergj Fishtës, revistën avangarde “ Zëri i Kosovës” e fjala është për “ Gazetat e ilustruara të Kosovës” dhe edicionet e tjera. Me kalimin e kohës, do të digjitalizohet edhe një pjesë e madhe prej afro 5 milionë njësisë të lëndës, të librave, të revistave, të fotografive, të hartave dhe digjitalizimit, ku do të punojnë shtatë njerëz dhe një numër njerëzish të gjitha dorëshkrimeve të tjera, të cilat mund t’i gjeni në magazinën tonë.

Sa jeni të kënaqur me financimin shtetërorë të institucionit?

- Më duhet të them se jemi të kënaqur, kur bëhet fjalë për veprimtaritë e rregullta, sepse shpenzimet po përmbushen, ndërsa rrogat janë të rregullta, sado që janë të vogla. Sidoqoftë, nuk ka mjete të mjaftueshëm për përpjekjet, të cilat na shpien përpara, në bibliotekari dhe në kulturë. Me themelimin e bibliotekës universitare, kultura Kosovare ç’prej para 100 vitesh, ka kaluar nga kultura gojore, në kulturën e shkruar, ndërsa në të erdhën do të kalojmë r nga kultura e shkruar, në atë digjitale informative. Ato nuk eliminohen, sikurse thuhet veç e plotësojnë njëra-tjetrën dhe e nxisin shoqja-shoqen.

Çfarë është bashkëpunimi me institucionet gjegjëse të bashkësisë Kosovare?

- Mes 100 adresash, të cilat i zura ngojë, numri më i madh është i qendrave dhe fakulteteve shqiptare, si dhe i qendrave tona në diasporë. Na ishte dashtë tua dërgojmë produksionin tonë, dhe të orvatemi të grumbullojmë gjithçka, që mundemi nga pjesa e kulturës Kosovare, e cila botohet jashtë. Misioni ynë ideal, është të mbledhim çdo gjë që është shfaqur e që i përket popullit dhe kulturës shqiptare. Prej nesh varret sa do t’i afrohemi këtij ideali. Ne ishte dashtë ti ofrojmë çdo lloje ndihme, që të rruhet tradita kulturore e kolektiviteteve shqiptare në vendet përreth.

Pergatiti :Flori Bruqi

e diel, qershor 25, 2006

A do te behet rektor i UP-se shkenctari Ramadan Zejnullahu?

59% TË ANKETUARVE VIRTUAL VOTUAN PËR REKTORIN E UNIVERSITETIT TË PRISHTINËS-
PROF.DR.RAMADAN ZEJNULLAHUN

Kush është shkencëtari Ramadan Zejnullahu ?

Lindi më 08.05.1957 në fshatin Llapashticë e poshtme të Podujevës. Shkollën fillore e kreu në Podujevë, kurse Gjimnazin matematikor në Prishtinë. Studimet e matematikës në Seksionin e matematikës të Fakultetit të Shkencave Matematike-Natyrore në Prishtinë i ka regjistruar në vitin shkollor 1976/77 dhe i ka perfunduar më 02.7.1980, me notë mesatare 9.08.

Për sukses të dalluar në studime në vitin 1980 është shpërblyer me diplomën STUDENT I DALLUAR. Gjatë studimeve dy herë ka marrë pjesë në garat internacionale të studentëve të matematikës ISTAM.

Në vitin shkollor 1980/81 është regjistrua në studimet pasuniversitare në Seksionin e Matematikës të Fakultetit të Shkencave Matematike-Natyrore në Prishtinë (që atëherë orgnizoheshin në bashkpunim me Katedren e matematikës së Universitetit të Shkupit), në drejtimin e Analizës funksionale.

Të gjitha provimet dhe seminaret e parapara i ka mbaruar deri në qershor 1982 me notë mesatare 9.25.

Punimin e magjistratures me titull KARAKTERIZIMI I SPLEIN–FUNKSIONEVE NË HAPËSIRAT E HILBERTIT e ka mbrojtur më 12.01.1984 në Prishtinë.

Disertacionin e doktoratës me titull DISA VEÇORI TË SPLEIN-FUNKSIONEVE INTERPOLATIVE NË HAPËSIRAT E HILBERTIT e ka mbrojtur më 28.9.1987, në Fakultetin e Shkencave Matematike-Natyrore në Prishtinë.

Së pari filloi të punojë më 01.9.1978 në Gjimnazin “8 Nëntori” të Podujevës. Në periudhën 22.12.1979 - 01.9.81 ka punuar në Gjimnazin “Sami Frashëri“( ish gjimnazi “Ivo Llolla Ribar”) të Prishtinës.

Në prill të vitit 1981 është zgjedhur asistent në Seksionin e Matematikës. Në maj të vitit 1984 është zgjedhur ligjërues për lëndën Matematika I për studentët e fizikës, kurse në janar të vitit 1989 docent për të njëjtën lëndë.

Në shkurt të vitit 1994 është zgjedhur profesor inordinar për lëndën Analiza funksionale, kurse në shtator 2000 profesor ordinar në të njëjten lëndë.

Paralelisht ka mbajtur ligjërata nga këto lëndë: Algjebra lineare për studentët e fizikës dhe Matematika për studentët e farmacisë.

Në Universitetin e Tetovës ka mbajtur ligjërata nga lëndët: Analiza matematike I, Matematika elementare me praktikum dhe Matematika për studentët e farmacisë.

Në studimet pasuniversitare në Seksionin e matematikës ka udhëhequr kurset: Kaptina të zgjedhura nga analiza funksionale dhe Teoria e splein-funksioneve interpolative.

Në studimet pasuniversitare në Fakultetin Xehtaro Metalurgjik në Mitrovicë ka udhëhequr kursin Matematika aplikative.

Në janar – shkurt të vitin 1989 qëndroi në Universitetin e Odesës ku në seminarin e Teorisë së funksioneve dhe analizës funksionale ka referuar disa nga rezultatet e arritura deri atëherë.

Ka qenë udhëheqës si dhe anëtarë i komisionit për vlerësimin e disa magjistraturave dhe doktoratave të mbrojtura në Seksionin e matematikës:

Dua të theksojë se të gjithë kandidatët tek të cilët kam qenë mentor apo antarë komisioni, rezultatet e disertacioneve të tyre i kanë publikuar në revista me recensione ndërkombëtare.

Aktiviteti shoqëror

Në periudhën 01.9.1992 deri 01.9.1994 ka qenë Shef i seksionit të matematikës, periudhë kjo që lidhet më reformat e mësimit në Seksion.

Nga 01.9.1994 deri më 01.01.1997 ka qenë prodekan për mësim në Fakultet. Që nga 01.01.1997 e deri më 15.01.2001 ka qenë dekan i Fakultetit.

Gjatë kohës sa ka udhëhequr fakultin e SHMN, fakulteti ishte model i punës, si në administratë, në organizimin e mësimit, për kriteret në arritjen e gradave shkencore dhe profesionale...

Në periudhën e pas luftës, deri në fund të vitit 2000, ka qenë përfaqësues i Universitetit në Komisionin e arsimit pran Këshillit tranzitor dhe anëtar i bordit të UP deri më 31 12. 2000.

Ramadan Zejnullahu ka të publikuara 17 punime shkencore,është autorë i 37 teksteve shkollore dhe 10 teksteve universitare...

Nuk i takon asnjë krahu të partive politike.Flet dhe shkruan shqip,anglisht,serbokroatisht dhe rusisht(1)

PUNIMET SHKENCORE DHE PROFESIONALE TË RAMADAN ZEJNULLAHUT(1)

Punimet shkencore

1. Karakterizimi i splein-funksioneve në hapësirat e Hilbertit. Punimi magjistraturës. Prishtinë 1983.

2. Një teoremë mbi pikat fikse në Hapësirat metrike probabile të tipit të Mengerit. BULETINI i punimeve shkencore i FSHMN.Nr = 9.(1983-1986) (65-68).

3. Pikat proximale dhe plotësi ortogonal në hapësirat e Hilbertit.KËRKIME. ASHA e Kosovës. Nr = 4.(1986)(21-24).

4. Disa veçori të splein-funksioneve interpolative në hapësirat e Hilbertit. Disertacioni i doktoratës.Prishtinë 1988.

5. On a problem of minimisation in Banach spases. RAD. MAT. ANU BiH Sarajevë. Nr = 4. (1988)(113-119).

6. On the interpolating spline-function in Hilbert space. PUNIME MAT. SHMF të Kosovës.Nr = 2(13-16).

7. On the interpolating spline - function in Banach space. PUNIME MAT. SHMF të Kosovës.Nr = 4 (13-18).

8. O module neprerivnosti i gladkosti v . MATEMATICKI VESNIK. DMS.Beograd Nr = 40 (1988)(81-84).

9. Some properties of the interpolating spline-functions space. MATEMA-TICKI VESNIK. DMS.Beograd Nr = 41 (1988)(266-274).

10. On the existence of the element of minimal norm in convex set of reflexive Banach space. RAD. MAT. ANU BiH Sarajevë. Nr = 6. (1991)(83-89).

11. Funksioneli aproksimativ optimal në hapësirën e splein-funksioneve. BULETINI i punimeve shkencore i FSHMN.Nr = 10.(1995)(25-28).

12. The interpolating spline-function for the case of finite number of interpolating conditions. BULETINI i punimeve shkencore i FSHMN.Nr = 10.(1995)(119-123).

13. Mbi ekzistencën e splein-funksionit interpolativ në hapësirat e Hilbertit. BULETINI i punimeve shkencore i FSHMN.Nr = 11.(1996)(41-46).

14. O module neprerivnosti i gladkosti parjatka k v . MATEMATICKI VESNIK. DMS.Beograd.

15. A remark on the Moreau theorem. MATEMATICKI VESNIK. DMS.Beograd.

16. The null space dimension and the existence of the interpolating spline-function in Banach space. ANU Sofje.( është dorëzuar për botim).

17. The null space codimension and the existence of the interpolating spline-function in Banach space. MATEMATICKI BILTEN.Libri 24(L) (85-88). PMF Shkup.

Punimet me numër rendor 5,6,7,8 dhe 9 janë referuar në Zentralblatt fur Mathematik, revista qendrore e Shoqatës së matematikanëve Europian dhe në American Mathematical Society, revista qendrore e shoqates së mataematikanëve amerikan.

Ju sygjeroi të shfletoni këto adresa elektronike dhe të bindeni se sa e popullarizuar ndërkombëtarisht është puna shkencore e R. Zejnullahut:

• www//ams.org/ (Mr look up)

• www//emis.de/ZMATH/

Tekstet shkollore

18. Përmbledhje detyrash të zgjidhura nga matematika për klasën e parë të shkollës së mesme.Prishtinë 1990.

19. Përmbledhje detyrash të zgjidhura nga matematika për klasën e dytë të shkollës së mesme.Prishtinë 1996.(grup autorësh).

20. Përmbledhje detyrash nga matematika për klasën e katërtë të shkollës së mesme.Prishtinë 2002.

21. Matematika 7 dhe 8. 1999. Klubi Paskal Tetovë

22. Matematika për klasën e gjashtë të shkollës fillore. Prishtinë 2000.

23. Matematika për klasën e shtatë të shkollës fillore. Prishtinë 2002.

24. Përmbledhje detyrash nga matematika për përgatitjen e povimit kualifikues në shkollat e mesme. Prishtinë 2002.

25. Përmbledhje detyrash të zgjidhura nga matematika për klasën e shtatë të shkollës fillore. Prishtinë 2003.

26. Përmbledhje detyrash të zgjidhura nga matematika për klasën e tetë të shkollës fillore. Prishtinë 2003.

27. Matematika për klasën e nëntë të shkollës së mesme të ultë. Prishtinë 2003.

28. Matematika për klasën e tetë të shkollës fillore. Prishtinë 2003.

29. Matematika për klasën e parë të shkollës fillore. Prishtinë 2003

29. Matematika për klasëne VI-të të shkollës së mesme të ultë. Prishtinë 2004.

30. Matematika për klasën I-rë të shkollës fillore, Prishtinë 2003.

31. Matematika për klasëne I të shkollës fillore ( fletore pune). Prishtinë 2004.

32. Matematika për klasëne VI-të të shkollës së mesme të ultë, përmbledhje detyrash. Prishtinë 2004.

33. Përmbledhje detyrash përgatitore për garat e matematikës për kl. 7,8 dhe 9. Paskal, Tetovë.

34. Matematika për klasëne II-të të shkollës fillore. Prishtinë 2004

35. Matematika për klasëne II-të të shkollës fillore (fletore pune, detyra kontrolluese dhe teste). Prishtinë 2004.

36. Matematika për klasëne VII-të të shkollës së mesme të ultë. Prishtinë 2004.

37. Matematika për klasëne VII-të të shkollës së mesme të ultë. ( përmbledhje detyrash) Prishtinë 2004.

38. Matematika për klasëne III-të të shkollës fillore. Prishtinë 2005

39. Matematika për klasëne III-të të shkollës fillore (fletore pune, detyra kontrolluese dhe teste). Prishtinë 2005.

40. Matematika për klasën e VIII-të të shkollës së mesme të ultë. Prishtinë 2005.

41. Matematika për klasën e VIII-të të shkollës së mesme të ultë. (përmbledhje detyrash) Prishtinë 2005.

42. Matematika për klasëne IV-të të shkollës fillore. Prishtinë 2006

43. Matematika për klasëne IV-të të shkollës fillore (fletore pune, detyra kontrolluese dhe teste). Prishtinë 2006.

Tekstet Universitare

44. Përmbledhje detyrash të zgjidhura nga analiza matematike I. Prishtinë 1983. (me M.Berishën)(ky tekst është ribotuar tri herë).

45. Përmbledhje detyrash nga analiza matematike II. Prishtinë 1995. (me M.Efendiun).

46. Përmbledhje detyrash të zgjidhura nga analiza reale. Prishtinë 1985. (me M.Berishën).

47. Përmbledhje detyrash të zgjidhura nga analiza reale dhe funksionale. Prishtinë 1987. (me M.Berishën).

48. Kurs i matematikës së lartë. Prishtinë 1995.

49. Analiza funksionale. Prishtinë 1998.

50. Analiza reale - përmbledhje detyrash të zgjidhura. Prishtinë 2000.

51. Analiza funksionale - përmbledhje detyrash të zgjidhura. Prishtinë 2000.

52. Analiza matematike I - përmbledhje detyrash të zgjidhura. Prishtinë 2001.

53. Matematika për kimistë - përmbledhje detyrash të zgjidhura. Prishtinë 2003.

Të gjitha lëndët të cilat i ka ushtruar dhe ligjëruar i ka mbuluar me tekste universitare

Projektet shkencore

54. Seritë dhe përafrimet. BVI për punë shkencore e Kosovës. Prishtinë 1990

Kosovapress shkruan ne edicionit anglisht

(Kosovapress)

On Friday ended competition for rector of Pristina University, for which post in competition entered 9 candidates; Muhamet Mustafa, Nexhmi Rexha, Muje Rugova, Salih Gashi, Ramadan Zejnullahu, Ismail Hasani, Isak Shema, Reshat Alidema and Enver Hasani.

59% gjasat per rektor ne UP i ka shkenctari Ramadan Zejnullahu

VETEM NE FLOART DHE SHQIP DKKUSH DO TË ZGJEDHET REKTOR I UP-së ?

Ndonëse është pritur që të konkurrojë një numër më i madh kandidatësh, zyrtarisht dihet se për rektor të Universitetit të Prishtinës, kanë konkurruar 9 kandidatë Ramadan Zejnullahu profesor në Fakultetin e Shkencave Matematiko-Natyrore, Muhamet Mustafa -profesor në Fakultetin Ekonomik, Mujë Rugova-profesor në Fakultetin e Shkencave Matematiko-Natyrore, Ismail Hasani-profesor në Fakultetin Filozofik,i cili për momentin është në Amerikë , Isak Shema –profesor në Fakultetin Filologjik, Enver Hasani ,Abdullah Zejnullahu…

Konkurrimin zyrtar të këtyre kandidatëve për rektor e ka konfirmuar edhe sekretari i përgjithshëm i Universitetit, Destan Halimi.

Demë Hoti, zyrtarë i lartë i Universitetit të Prishtinës, lidhur me konkursin e shpallur për rektor dhe interesimin e kandidatëve për rektor të universitetit ka thënë se:

“Konkursi për rektor duhet të realizohet deri pasditen e premte/ në ora 16:00 dhe deri më tani kanë konkurruar 9 kandidatë, nga të pesë konkurrentët, katër kanë aplikuar drejtpërdrejtë “ka theksuar për media prof.dr. Demë Hoti , zyrtarë i lartë i Ngarkuar i UP-së.

Sipas tij nga java e ardhshme kandidatët që kanë aplikuar për rektor do ta kenë interpelancën e tyre ku para senatorëve të universitetit do të shpalosin vizionin e tyre për udhëheqje dhe menaxhim të universitetit.

Hoti ka sqaruar se, sipas një plani të bërë e kemi paraparë që interpelanca e kandidatëve për rektor të mbahet javën e ardhshme dhe do të zgjas tri ditë”ka thënë ai duke se është optimist” …

Interpelanca publike për kandidatët për rektor është e paraparë edhe me Statut të Universitetit të Prishtinës, ku më pas Këshilli Drejtues i zgjedh kandidatët të cilët kanë numër më të madh të votave e më pas i voton Senati i Universitetit.

Sipas sondazhëve virtuale shansën më të madhe për rector e ka shkenctari Ramadan Zejnullahu nga Prishtina(5 9%).
Flori Bruqi

Prishtinë,25.06.2006